Σε επαφες με την ΠΕΔ για το θεμα των συσκευασιων φυτοφαρμακων η ΠΑΜΘ

Αναμένει νομοθετική ρύθμιση που διαμορφώνει το ΥΠΑΑΤ για τη διαχείρισή τους

Σε επαφή με την ΠΕΔ ΑΜΘ, για να μπορέσει να γίνει καλύτερη διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων βρίσκεται η Περιφέρεια ΑΜΘ, την ώρα που αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάξει τις παραμέτρους αυτής της διαχείρισης.

Αυτό τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Δελησταμάτης, απαντώντας σε επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Την επερώτηση έκανε ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σιδέρης Μιχαηλίδης, ο οποίος τόνισε το πρόβλημα που δημιουργείται από τις συσκευασίες, μεγάλος όγκος των οποίων απορρίπτεται ή θάβεται κάθε χρόνο.

Σοβαρό θέμα οι συσκευασίες

Ο κ. Δελησταμάτης επισήμανε πως όντως η απόρριψη των συσκευασιών φυτοφαρμάκων είναι ένα σοβαρό ζήτημα, τόνισε όμως πως η αρμοδιότητα αποκομιδής στις περιοχές ευθύνης τους ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους.

Παρόλα αυτά η κατάσταση ανησυχεί την Περιφερειακή Διοίκηση, γιατί ενέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους, και εδώ και δύο χρόνια έχουν κάνει προσπάθειες για καλύτερη διαχείριση, και έχουν έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βασίλη Μαυρίδη, μιας και το πρόβλημα απασχολεί όλους τους δήμους της κατ’ εξοχήν αγροτικής περιφέρειάς μας.

Υπάρχουν Δήμοι που έχουν υπογράψει συμφωνίες για την αποκομιδή των κενών συσκευασιών από τους χώρους που έχουν δημιουργηθεί σε αυτούς, ενώ περιμένουν νομοσχέδιο από το ΥΠΑΑΤ που θα διευκρινίζει όλες τις λεπτομέρειες της αποκομιδής.

Όπως τόνισε ο κ. Δελησταμάτης, υπάρχουν πολλές σκέψεις για αλλαγές στις υφιστάμενες μεθόδους, μεταξύ των οποίων και αντίτιμο για τις κενές συσκευασίες, καθώς και την συγκέντρωσή τους στα καταστήματα κάτι που φαίνεται να κολλάει στην αποθήκευση από τα καταστήματα. Για αυτό και περιμένουν τη λύση που θα προκρίνει το ΥΠΑΑΤ, και η Περιφέρεια είναι έτοιμη να συντονίσει σε συνεργασία με την ΠΕΔ όλες αυτές τις συνεργασίες.

Στην δευτερολογία του ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η διοίκηση πετά το μπαλάκι στους Δήμους, και αναγνώρισε ευθύνη μόνο για επιτόπιους ελέγχους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.