Σε εγρηγορση για το εργασιακο νομοσχεδιο καλει ο Δ. Χαριτου

Απολογισμός κοινοβουλευτικής δραστηριότητας από τον Οκτώβριο

«Η Διακομματική έχει χάσει ήδη την αρχική της δυναμική και τις όποιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν»

52 ερωτήσεις και 18 αναφορές κατατέθηκαν στη Βουλή, όπου συζητήθηκαν και 4 επίκαιρες ερωτήσεις του Βουλευτή Ροδόπης

Απολογισμό της δραστηριότητάς του το τελευταίο εξάμηνο, τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής, πραγματοποίησε την Τρίτη 8 Ιουνίου ο Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ενώ κατέθεσε και την εκτίμησή του τόσο για τον νέο εργατικό νόμο, αλλά και το προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσε, η ενημέρωση αυτή θεωρεί πως πρέπει να γίνεται τακτικά από τους βουλευτές, ώστε και οι πολίτες να μαθαίνουν για την δραστηριότητα των εκπροσώπων τους στη Βουλή.

Συνολικά λοιπόν σε αυτό το διάστημα κατατέθηκαν 52 ερωτήσεις και 18 αναφορές στη Βουλή, ενώ συζητήθηκαν 4 επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας, τα δάνεια παλιννοστούντων ομογενών, την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και την άναρχη ανάπτυξη των ανεμογεννητριών.

Ο κ. Χαρίτου ευχαρίστησε τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής καθώς και την αυτοδιοίκηση για τη στενή και ουσιαστική συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα συνεργασία, που προφανώς όπως τόνισε θα συνεχιστεί.

Προστασία της υγείας των πολιτών

Όπως ανέφερε, αυτό το διάστημα ο κύριος στόχος των παρεμβάσεων του ήταν και είναι η προστασία της υγείας των πολιτών της Ροδόπης, η θωράκιση των δομών του δημοσίου συστήματος υγείας και η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων.

Αυτά θέλησε να αναδείξει με τις επαφές και τις επισκέψεις του σε Υγειονομικές δομές της περιοχής, αλλά και με παρεμβάσεις για προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς ειδικών ομάδων.

Την ίδια ώρα έκανε παρεμβάσεις για την υγειονομική στήριξη των εργαζομένων σε σχολικές δομές, την διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση, αλλά και την στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Διεκδικήσεις για στήριξη εργαζομένων και επαγγελματιών

Ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητες του αυτή την περίοδο, τόνισε, ήταν η διεκδίκηση της οικονομικής στήριξης του κόσμου της εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, επιστημόνων, παραγωγών στον πρωτογενή τομέα, που το εισόδημα τους δέχθηκε πλήγμα μέσα στην πανδημία.

Για αυτό και έγιναν δεκάδες συναντήσεις με φορείς, με αιτήσεις τους και προτάσεις να προωθούνται μέσα από τη βουλή.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε στη Βουλή με το αίτημα της άμεσης οικονομικής στήριξης της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη, λόγω της πανδημίας και των χαμηλών τιμών στις φετινές αγοραπωλησίες καπνού, αλλά και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις

Παρεμβάσεις και στην κοινωνική πολιτική

Παρεμβάσεις όμως έκανε και για την στήριξη ευάλωτων οικονομικά κοινωνικών ομάδων και την υπεράσπιση των κοινωνικών δομών, από τις οποίες ξεχώρισε δύο επίκαιρες ερωτήσεις που συζητήθηκαν στη Βουλή.

Η πρώτη αφορούσε τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ μέσα στην πανδημία και η δεύτερη για την ρύθμιση των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών που απειλούνται από το τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα αιτήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κατοίκων οικισμών που επλήγησαν από τοπικά lockdown, και την αποζημίωση πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις.

Τέλος έκανε παρεμβάσεις κοινωνικού περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ και άλλους συλλόγους και δομές.

Έμφαση σε υποδομές και περιβάλλον

Από την προσοχή του βουλευτή Ροδόπης δεν ξέφυγε η ανάδειξη της αναγκαιότητας να προχωρήσουν σημαντικές υποδομές της περιοχής που μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία, όπως και τα προβλήματα στις υποδομές και τα οδικά δίκτυα που προκλήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα.

Αυτές περιλάμβαναν την αναβάθμιση του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας, και την ανάγκη αναβάθμισης του για να μπορέσει να υπάρξει διέλευση λεωφορείων και φορτηγών αλλά και ελέγχων για το παρεμπόριο που ανθεί, κάτι που αναδείχθηκε και με το κλείσιμο με αφορμή τους υγειονομικούς ελέγχους. Μάλιστα σημείωσε πως για το θέμα της αναβάθμισης του σταθμού θα καταθέσουν σύντομα επερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Έκανε επίσης αναφορά στις παρεμβάσεις του για την δημιουργία 2ης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Κομοτηνή, τη δημιουργία Λιμενικής Αρχής στη Ροδόπη, αλλά και στην ανάγκη ενός σχεδίου διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων.

Ο κ. Χαρίτου τόνισε πως υποστήριξε με έμφαση την ανάγκη υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Την ίδια ώρα έκανε επανειλημμένα αναφορές και παρεμβάσεις καταθέτοντας την εκφρασμένη θέληση της τοπικής κοινωνίας να μην επεκταθεί στην περιοχή η εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού, και να σταματήσει η άναρχη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Χάνει τη δυναμική της η Διακομματική

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό του, έκανε αναφορά στη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη, που θεωρεί πως κινδυνεύει να ξεχαστεί  και να χάσει το νόημα της, έχοντας χάσει ήδη την αρχική της δυναμική και τις όποιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν.

Παρόλα αυτά, στα περιορισμένα πλαίσια λειτουργίας της μέσω των συναντήσεων του σε παραγωγικά υπουργεία, έθεσε τα σημαντικότερα ζητήματα της περιοχής, με προτάσεις για ένα Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Θράκης από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ολοκλήρωση βασικών υποδομών και ενίσχυση του ΔΠΘ.

Παράλληλα μίλησε για την ανάγκη προβολής του ισχυρού πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, και την ανάγκη διεκδίκησης των εμβληματικών έργων που έχει ανάγκη η περιοχή, όπως το Φράγμα Κομψάτου.

Διεργασίες μέσα και έξω από το Κόμμα

Κλείνοντας ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε και στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, αναφερόμενος στην επικείμενη ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου που θεωρεί πως βάζει στο «ψυγείο» τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων.

Θεωρεί μάλιστα πως στοχεύει στη μείωση της αξίας της εργασίας, που θα οδηγήσει εκ νέου σε brain drain, αλλά και μια στοχευμένη προσπάθεια να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να «αλυσοδέσουν» το συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να μην αντιδρά και να μην διεκδικεί αυτά που του αναλογούν στη ζωή.

Για αυτό και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους μέσα και έξω από τη Βουλή, καταγγέλλοντας τις ρυθμίσεις και ζητώντας να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Τέλος σημείωσε πως προχωρούν και οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού στα τέλη του μήνα προγραμματίζεται το Προγραμματικό Συνέδριο θέσεων, που έχουν ήδη κατατεθεί σε δημόσιο διάλογο. Ήδη οι προτάσεις του για τις αλλαγές που χρειάζεται το νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία έχουν κατατεθεί σε δημόσιο διάλογο, όπως και οι προτάσεις του για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κατεύθυνση να συμβάλλει στη βιώσιμη επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο κ. Χαρίτου, ερωτηθείς για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα του συνεδρίου που είχε γίνει στην περιοχή το 2017, σημείωσε πως δεν λείπουν τα συμπεράσματα, οι προτεραιότητες και τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, και είναι μάλιστα στη διάθεση της διακομματικής, αλλά λείπει η πολιτική βούληση να αξιοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.