Σε απολογια καλει η Αποκεντρωμενη τους δημοτικους συμβουλους που καταψηφισαν τον ισολογισμο του δημου Ιασμου

«Απαράδεκτη αντιδημοκρατική ενέργεια» σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Π. Σπορίκη

Για «απαράδεκτη αντιδημοκρατική ενέργεια, πρωτοφανή διοικητική πράξη περιορισμού και νόθευσης της ελεύθερης βούλησης και έκφρασης ενός εκλεγμένου οργάνου» κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ιάσμου, σχολιάζοντας την κλήση σε απολογία για το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που έλαβαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων που καταψήφισαν τον ισολογισμό του Δήμου έτους 2021, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της παράταξης κ. Παναγιώτης Σπορίκης.

Η εν λόγω ενέργεια όπως σχολιάζει ο κ. Σπορίκης, «συγκαταλέγεται στη μακριά λίστα νομοθετημάτων, εγκυκλίων, αποφάσεων κλπ που συγκροτούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξασφαλίζουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στο επίπεδο των Δήμων, των Κοινοτήτων και των Περιφερειών. Αυτό το πλαίσιο το συνδιαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση με τις εκάστοτε «μεταρρυθμίσεις» (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης) και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις όπως αυτές για την περιβόητη “κυβερνησιμότητα” που έφερε η ΝΔ. Με αυτό το πλαίσιο συμφωνούν και οι υπόλοιπες παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης».

Μεταφέροντας το σκεπτικό για την κλήση σε απολογία ο δημοτικός σύμβουλος παραθέτει πως ο ισχυρισμός της Αποκεντρωμένης είναι ότι «οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τους οικονομικούς απολογισμούς αποτελούν «δέσμια αρμοδιότητα» και πως τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων «έχουν μόνο τη δυνατότητα κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης να διατυπώσουν παρατηρήσεις…». Και πως «… η μη άσκηση αρμοδιότητας, πόσο δε μάλλον δέσμιας, από το διοικητικό όργανο συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, επισύροντας τις αντίστοιχες πειθαρχικές ευθύνες». Μάλιστα ακόμα και αν προκύπτουν διαχειριστικά λάθη, παραλείψεις ή και ατασθαλίες, το μόνο που μπορεί να κάνει ένας δημοτικός σύμβουλος είναι να τις επισημάνει!».

«Κατ’ επίφαση “δημοκρατική” λειτουργία»

«Το πρόβλημα για την Αποκεντρωμένη» εξηγεί ο κ. Σπορίκης «βρίσκεται στο γεγονός ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης (που ωστόσο είναι πλειοψηφική δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο) καταψήφισε τον ισολογισμό έτους 2021, κάθε παράταξη με το δικό της σκεπτικό και επομένως αυτός δεν εγκρίθηκε. Αν είναι σωστή η ερμηνεία που δίνει η Αποκεντρωμένη τότε προφανώς πρόκειται για ζήτημα που διέλαθε της προσοχής της σημερινής κυβέρνησης αφού αντίστοιχα “προβλήματα” τα έλυσε με το νόμο για την “κυβερνησιμότητα”».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης τονίζει πως «με λίγα λόγια όπως παρακάμπτεται η όποια κατ’ επίφαση “δημοκρατική” λειτουργία με τις αποφάσεις για τα πλέον σοβαρά ζητήματα να παίρνονται σε Επιτροπές του Δήμου καθιστώντας το Δημοτικό Συμβούλιο σχεδόν “διακοσμητικό” ή όπως συμβαίνει με τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα (που στην ουσία δεν υπάρχει η δυνατότητα καταψήφισης μιας εισήγησης, παρά μόνο η κατάθεση ξεχωριστής εισήγησης), έτσι και στην υπόθεση των οικονομικών απολογισμών και των ισολογισμών, η ψηφοφορία καθίσταται πέρα για πέρα κάλπικη! Δεν υπάρχει το γνωστό σε όλους “υπέρ, κατά, λευκό”. Υπάρχει μόνο το “υπέρ” και για όποιον επιθυμεί η “διατύπωση παρατηρήσεων και αντιρρήσεων”!. 

«Η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετείται πάντα με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών»

Σύμφωνα με τον κ. Σπορίκη «αυτό το πλαίσιο αποτελεί εξέλιξη μιας πορείας αντιδραστικοποίησης των ΟΤΑ, μετατροπής τους σε κατεξοχήν κρατικά όργανα εφαρμογής των κατευθύνσεων των κυβερνήσεων και της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πάση θυσία διασφάλιση της ανταποδοτικής λειτουργίας, της λειτουργίας με τη λογική «κόστους – οφέλους», με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Για να κερδίζουν οι λίγοι και να την πληρώνουν οι πολλοί».

Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί πως «η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιάσμου τοποθετείται πάντα με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών» για να ξεκαθαρίσει πως «από το μετερίζι του αγώνα για τα δικαιώματα του λαού δίνουμε τη μάχη μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο σε σύγκρουση με το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας του. Για αυτό καταψηφίσαμε και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και το ανεπαρκές για τα μεγάλα ζωτικά προβλήματα του λαού τεχνικό πρόγραμμα για το 2021 (όπως φυσικά και για το 2022). Με τα ίδια πολιτικά κριτήρια τοποθετηθήκαμε απέναντι στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τον ισολογισμό του 2021. Γιατί τα πεπραγμένα της διοίκησης ανταποκρίθηκαν σε όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός, τον οποίο καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση».

«Εμμένουμε και δεν αίρουμε την τοποθέτηση και την ψήφο μας»

Κλείνοντας ο κ. Σπορίκης τονίζει πως «θα αποτελούσε πολιτικό παραλογισμό να έχουμε καταψηφίσει έναν προϋπολογισμό – που προέβλεπε μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις δημοτικές υπηρεσίες, έσοδα που βαίνουν μειούμενα από τα κράτος και αυξάνονται χρόνο με το χρόνο από τις τσέπες των δημοτών (ίδια έσοδα από την τοπική φορολογία, τέλη, κάθε είδους χαράτσια και πρόστιμα), έναν προϋπολογισμό που στο σκέλος των δαπανών έχει για εργολάβους και επιχειρηματικούς ομίλους αλλά υστερεί όταν πρόκειται για τη στήριξη του λαού! – και να υπερψηφίσουμε τον ισολογισμό που αποτύπωσε αυτές τις ίδιες προτεραιότητες και στοχεύσεις».

Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως «σε αυτήν την ξεκάθαρη πολιτική θέση εμμένουμε και δεν αίρουμε την τοποθέτηση και την ψήφο μας. Καλούμε δε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, το Υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση να σταματήσουν εδώ και τώρα κάθε διαδικασία πειθαρχικής δίωξης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.