Σε απογνωση οι εργαζομενοι της ΔΕΥΑΚ

Ζητούν νομοθετική παρέμβαση για τη διευθέτηση της αντιδικίας με την Επιχείρηση για τα αναδρομικά

Στη βουλή έφτασε η αντιδικία των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ με την Επιχείρηση για το ζήτημα των μειώσεων στις αποδοχές που έφεραν οι πρώτοι μνημονιακοί νόμοι. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση που κρατά από το 2017, οπότε και εκδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση.

 Ο κ. Γιώργος Δημητριάδης, εκμεταλλευόμενος τη διπλή του ιδιότητα ως αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και ως Αναπληρωτής Γραμματέας Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου αλλά και με τον κοινοβουλευτικά Υπεύθυνο Εργασιακών και Κοινωνικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Γιώργο Μουλκιώτη κατέθεσε ως ερώτηση-αναφορά σχετικό υπόμνημα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, ζητώντας από τους συναρμόδιους υπουργούς να «αντιμετωπίσουν τα αιτήματα του Σωματείου.

«Οι οικογένειές μας αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα»

Αναλυτικότερα στο υπόμνημά του, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ τονίζει πως: «Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής αντιμετωπίζουν πλέον σήμερα ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για την επιστροφή των χρημάτων που νόμιμα είχαν στην κατοχή τους». Το Σωματείο εξηγεί πως «τα ποσά που πρέπει να επιστρέψει ο κάθε εργαζόμενος είναι προσαυξημένα κατά 35%-40% περισσότερα από αυτά που πήρε λόγω των τόκων υπερημερίας που επιφέρουν. Τα ποσά που έχει πάρει ο καθένας μας έχουν δηλωθεί στην εφορία και καλούμαστε σήμερα να πληρώσουμε αυτόν τον φόρο (τα ποσά στην εφορία είναι της τάξεως κάποιων χιλιάδων ευρώ για τον κάθε έναν) για χρήματα τα οποία επιστρέφουμε.

Έχουμε πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, φόρο που αναλογεί και καλούμαστε να πληρώσουμε και επιπλέον εφορία για τα ποσά αυτά στον ίδιο χρόνο, τον οποίο γίνεται παρακράτηση των μηνιαίων αποδοχών κατά 10% στον καθένα μας στον ίδιο χρόνο, τον οποίο έχει γίνει μείωση των μισθών μας της τάξεως 40%-45% σταδιακά από το 2010 χωρίς βέβαια από τότε να πάρουμε ούτε ένα ευρώ αύξηση.

Οι οικογένειές μας αντιμετωπίζουν αυτό το οικονομικό πρόβλημα, έχοντας οι περισσότεροι από εμάς παιδιά τα οποία σπουδάζουν και είναι φοιτητές πράγμα που σημαίνει ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ωθώντας κάποιους συναδέλφους να σταματήσουν τις σπουδές των παιδιών τους και άλλοι να κάνουν επιπλέον δεύτερη δουλειά, προσπαθώντας ο καθένας να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του.

Συνάδελφοι οι οποίοι βγήκαν πρόσφατα σε σύνταξη καλούνται να πληρώσουν, να επιστρέψουν τα ποσά που πήραν με παρακράτηση της μηνιαίας σύνταξης τους κατά 25%».

«Δικαστήκαμε με έναν τελείως άδικο τρόπο»

Παραθέτοντας το ιστορικό της δικαστικής αντιμαχίας το Σωματείο σημειώνει πως: «Τα ποσά αυτά που πήραμε ήταν με δύο αποφάσεις του πρωτοδικείου και του εφετείου, η 169/2017 μας δικαίωσε για τις χρονιές 2010-2011 ενώ η 170/2017 για τη χρονιά του 2012. Στην Ολ. Α.Π. δικάστηκε η πρώτη απόφαση (169/2017) και στις 14/2/2023 έχει οριστεί δικάσιμος για την απόφαση 170/2017. Εκεί είναι που η κατάσταση για εμάς θα γίνει ακόμη χειρότερη γιατί όταν βγει η απόφαση του Α.Π. αμέσως τότε τα ποσά που πρέπει να επιστρέψει ο καθένας μας θα διπλασιαστούν.

«Δικαστήκαμε με έναν τελείως άδικο τρόπο» εκτιμά το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ και εξηγεί: «ενώ είχαμε κερδίσει στα δικαστήρια της χώρας, πρωτόδικα, εφετείο, ακόμη και στον Άρειο Πάγο (πενταμελές,) έρχεται αυτή η απόφαση της Ολομέλειας η οποία μας δικάζει άδικα και μας εντάσσει, την ΔΕΥΑ, η οποία είναι ΝΠΙΔ στον δημόσιο τομέα και μας δικάζει με νόμους που ισχύουν για το δημόσιο.

Μας εντάξαμε στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς να ανήκουμε σε κάποιο δημόσιο φορέα, χωρίς να έχουμε ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση από το κράτος και τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Η λύση είναι πλέον νομοθετική»

Κλείνοντας το Σωματείο Εργαζομένων επισημαίνει πως «η ιδιαιτερότητα την οποία έχουμε στην περιοχή, στην πόλη (Κομοτηνή) την οποία ζούμε, και εργαζόμαστε μας κάνει περισσότερο ευάλωτους σε αυτού του είδους τις αποφάσεις, δημιουργώντας καταστάσεις δύσκολές, οικονομικά και κοινωνικά. Συνάδελφοι που ανήκουν στη μειονότητα, μην μπορώντας να κατανοήσουν πολλούς από τους νομικούς όρους, αισθάνονται ότι έκαναν κάτι κακό, παίρνοντας τα χρήματα που τους έδωσαν οι αποφάσεις των δικαστηρίων 169 και 170/2017 και ότι τώρα το κράτος τους τιμωρεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Τους τιμωρεί μάλιστα και με τις προσαυξήσεις των τόκων υπερημερίας που στο τέλος θα φτάνει σε ποσοστό το οποίο θα είναι δυσβάστακτο για τον καθένα μας».

«Για να μπορέσει να λυθεί και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση η οποία ζούμε, η λύση είναι πλέον νομοθετική» τονίζει το Σωματείο επιλέγοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.