Σας συστηνουμε τους 17 βουλευτες της Περιφερειας ΑΜ-Θ

12 επανεκλεγέντες και 5 νέα πρόσωπα από 4 κόμματα της βουλής

Συνολικά 17 εκπροσώπους θα έχουν στη νέα βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, οι πέντε περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 4 βουλευτές εκλέχθηκαν στο νομό Έβρου, τρεις στο νομό Ροδόπη, τρεις στην Ξάνθη, 4 στην Καβάλα και 3 στην Δράμα. Οι παραπάνω προέρχονται από 4 μόλις κόμματα, εκ των 8 κομμάτων που πέτυχαν την είσοδό τους στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ τα πρωτεία κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να εκλέξει 12 από τους 17. Οι υπόλοιπες πέντε βουλευτικές έδρες μοιράζονται σε πρόσωπα, που κατέβηκαν ως υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία(3), τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (1) και το Ποτάμι (1).
 
Στον αντίποδα των ηχηρών απουσιών, όπως αυτών του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και του κ. Αλέξανδρου Κοντού, εντοπίζονται αξιόλογες νέες είσοδοι στην ελληνική βουλή. Για την ακρίβεια, από τους 17 που εξασφάλισαν το πολύτιμο «εισιτήριο» την περασμένη Κυριακή, οι 12 ουσιαστικά ανανέωσαν τη θητεία τους, αφού ήταν βουλευτές και στην προηγούμενη βουλευτική περίοδο, ενώ οι υπόλοιποι 5 θα βρεθούν στα βουλευτικά έδρανα, είτε για πρώτη φορά, είτε μετά από χρόνια απουσίας, όπως στην χαρακτηριστική περίπτωση του κ. Ιλχάν Αχμέτ από το νομό μας. 

Νομός Έβρου


Ξεκινώντας από τον Έβρο, διαπιστώνουμε ότι τα εκλογικά δεδομένα παρέμειναν σχεδόν ίδια με εκείνα της 25ης Ιανουαρίου. Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε την πρωτιά και τη μία έδρα, που της αναλογούσε βάσει του νόμου για την κατανομή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που αύξησε τα ποσοστά και την εκλογική του δύναμη, κατέκτησε εκ νέου 3 έδρες, όπως τον περασμένο Ιανουάριο. Για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας στα βουλευτικά έδρανα θα ξανακαθίσει ο κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ανανέωσαν τη θητεία τους στη βουλή ο κ. Γιώργος Καϊσας, η κ. Αναστασία Γκαρά και ο κ. Δημήτρης Ρίζος. 

Νομός Ροδόπης


Στο νομό Ροδόπης, όπως είναι γνωστό, η απώλεια της μίας βουλευτικής έδρας από τη Νέα Δημοκρατία είχε ως αποτέλεσμα να μείνει εκτός βουλής μετά από 15 χρόνια ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, επιτρέποντας στους μέχρι πρόσφατα βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, να επιστρέψουν ως δίδυμο στα βουλευτικά έδρανα. Την τριάδα των εκπροσώπων του νομού μας στην ελληνική βουλή συμπληρώνει ο υποψήφιος με το Ποτάμι, κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος πέτυχε να προσθέσει στο βιογραφικό του μία δεύτερη βουλευτική θητεία, μετά από 8 χρόνια απουσίας από τη βουλή. 

Νομός Ξάνθης


Στη γειτονική Ξάνθη απόλυτος κυρίαρχος αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι επειδή συγκέντρωσε το μεγαλύτερο πανελλαδικά ποσοστό του, που άγγιξε το 50%, αλλά γιατί, ένεκα τις «καραμπόλας» στην κατανομή των εδρών, κατάφερε να κάνει το «3 στα 3», αφήνοντας εκτός βουλής τον κ. Αλέξανδρο Κοντό και την τοπική Νέα Δημοκρατία. Την επανεκλογή τους πέτυχαν άνετα οι κ.κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Στάθης Γιαννακίδης, ενώ ένα νέο πρόσωπο που θα καθίσει πλέον στα εκλογικά έδρανα είναι ο συνδικαλιστής στο καζίνο Ξάνθης, κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης. 

Νομός Καβάλας


Στον νομό Καβάλας ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία επανέλαβαν τη μάχη «στήθος με στήθος», όπως εκείνη του περασμένου Ιανουαρίου, για την κατάληψη της εκλογικής πρωτιάς. Οι κάλπες «έδειξαν» με μικρή διαφορά ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, αλλά τα δεδομένα δε διαφοροποιήθηκαν ως προς την κατανομή των 4 βουλευτικών εδρών του νομού. Από τη Νέα Δημοκρατία, που εξέλεξε πάλι έναν βουλευτή, τη θητεία του ανανέωσε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ την είσοδό τους στη νέα βουλή πέτυχαν ο κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο επικεφαλής της παράταξης ΡΙΖ.Α. στο περιφερειακό συμβούλιο, κ. Κώστας Μορφίδης, και ο κ. Γιώργος Παπαφιλίππου. Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Μορφίδης και Παπαφιλίππου συγκαταλέγονται στα νέα πρόσωπα της ελληνικής βουλής, αφού στη θέση τους κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο είχαν βρεθεί ο κ. Ηλίας Ιωαννίδης και η κ. Αλεξάνδρα Τσανάκα, που αποχώρησαν όμως από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσουν την εκλογική μάχη με τη Λαϊκή Ενότητα Καβάλας. 

Νομός Δράμας


Τέλος, η περιφερειακή ενότητας της Δράμας, στην οποία εξελέγησαν βουλευτές από τρία διαφορετικά κόμματα, θα εκπροσωπείται στην ελληνική βουλή από τον κ. Δημήτριο Κυριαζίδη, τον κ. Χρήστο Καραγιαννίδη και την κ. Χαρά Κεφαλίδου. Μεγάλος χαμένος της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης στη Δράμα ήταν η πρώην βουλευτής με το Ποτάμι, κ. Κυριάκος Χαρακίδης. Στον αντίποδα, την είσοδό της στην ελληνική βουλή πέτυχε, όπως και το 2009, αυτή τη φορά με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η κ. Χαρά Κεφαλίδου. Οι κ.κ. Κυριαζής και Καραγιαννίδης από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα κατάφεραν να ανανεώσουν τη θητεία τους, παραμένοντας στα βουλευτικά έδρανα για μία ακόμα βουλευτική περίοδο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.