Σ. Φαμελλος: «Πολλα απο αυτα που υποσχεθηκε ο κ. Μητσοτακης αφορουν σε προβληματα που δημιουργησε η ιδια η πολιτικη του»

«Θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της κοινωνίας»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας, το εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και ο πυλώνας της δημιουργίας μίας προοδευτικής διεξόδου για τη χώρα και την κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Αλέξη Τσίπρα «για την προσφορά, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην Ελλάδα» και απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού υποστήριξε: «πολλά από αυτά που υποσχέθηκε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αφορούν σε προβλήματα που δημιούργησε η ίδια η πολιτική του, είτε ανέχθηκε την περίοδο 2019-2023».

Τα τρία αντιπολιτευτικά καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθως υπογράμμισε ότι τρία είναι τα καθήκοντα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτήν την Κοινοβουλευτική περίοδο :

  • να ασκήσει αντιπολίτευση για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας
  • να συγκροτήσει μια συνεκτική προγραμματική αντιπρόταση προοδευτικής διεξόδου και να την .καταστήσει πλειοψηφική μέσα από μία νέα κοινωνική συμφωνία ενεργών πολιτών
  • να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές και προοδευτικές ιδέες και αξίες που αμφισβητούνται

Δεν έχουμε μία νέα κυβέρνηση

Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό είπε ότι «επιδιώκει να ξεχάσουμε και ότι έγινε το 2019-2023» και πρόσθεσε: «Δεσμεύτηκε σήμερα για αρκετά. Όμως δεν έχουμε μία νέα κυβέρνηση. Έχουμε μία συνέχεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν τα έλυσε ή δεν έκανε κάποιες κινήσεις την πρώτη 4ετία, για μισθούς, για υγεία. Δεν πρόλαβε; Γιατί τα ρεκόρ υπερκερδών και ακρίβειας τα πρόλαβε, όπως φυσικά και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με τις ιδιωτικοποιήσεις».

Αναφέρθηκε στην υγεία υποστηρίζοντας πως: «Είναι επιλογή της ΝΔ να μην στηρίζει τη δημόσια υγεία. Αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία της πανδημίας για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ , περίμενε να “περάσει η μπόρα” για να επιστρέψει στο βασικό της πολιτικό σχέδιο που ήταν και είναι η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίηση των “φιλέτων” του».

Άσκησε κριτική στις οικονομικές εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Το 2019 ο κος Μητσοτάκης έλεγε ότι Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η πολιτική ευκαιριών όχι η πολιτική των επιδομάτων. Θα μπορούσε να είναι αστείο αλλά, δυστυχώς, είναι πολύ σοβαρό. Αυτά έλεγε η κυβέρνηση των Pass. Του market pass, fuel pass, power pass, youth pass. Που από λεφτά των φορολογουμένων επιδοτεί την ακρίβεια. Και ενώ είχε υποσχεθεί τη φορολόγηση των διυλιστηρίων για τη χρηματοδότηση του market pass η φορολόγηση έχει μετατεθεί για μετά τον Ιούλιο και βλέπουμε και δεν έχει περιλάβει τα υπερκέρδη του 2023 σε αντίθεση με τις προβλέψεις του κανονισμού της ΕΕ. Είναι όμως πάρα πολύ σοβαρό γιατί ακόμη και σήμερα η ακρίβεια είναι παντού, στα σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικα και αφορά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αθέτησε προηγούμενες υποσχέσεις της για μείωση του ΦΠΑ, καθώς επίσης ότι η οικονομική της πολιτική διευρύνει αντί να μειώνει τις ανισότητες. «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 17% όταν, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2%» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η πραγματική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη την περίοδο 2019-2023 ήταν τα υπερκέρδη, απρόσμενα λένε κάποιοι κέρδη, άδικα λέμε εμείς υπερκέρδη εξαιτίας αλλά και με αφορμή την ενεργειακή κρίση».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ρώτησε: «Θα συνεχίσετε να επιδοτείτε την ακρίβεια ή θα ελέγξετε επιτέλους τις τιμές όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 5% κέρδος στην ενέργεια και 90% φορολόγηση των υπερκερδών που πρέπει να επιστρέψουν στους καταναλωτές;».

«Έχουμε εμπειρία από την προηγούμενη 4ετία που τα βάρη στην κοινωνία πολλαπλασιάστηκαν»

Κλείνοντας έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα, που με αγώνες και με μεγάλες δυσκολίες πετύχαμε. Με ευθύνη και όραμα για την πατρίδα και για τους πολίτες.

Προφανώς και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη για τους πολίτες και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Αλλά έχουμε εμπειρία από την προηγούμενη 4ετία που τα βάρη στην κοινωνία πολλαπλασιάστηκαν.

Θα μας βρείτε απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά, αλλά πάντα δημοκρατικά σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της κοινωνίας και της οικονομίας και υποβάθμισης της χώρας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.