Σ. Φαμελλος: Απαραιτητη η αμεση αποκατασταση του φυσικου περιβαλλοντος της Ροδοπης

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις πληγείσες περιοχές στους Δήμους Μαρωνείας Σαπών και Ιάσμου

Την ανάγκη μετά την ταχεία πυρόσβεση, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η αποκατάσταση και η προστασία του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας, τόνισε από Σάπες, Κασσιτερά, και Σώστη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος βρέθηκε στις περιοχές αυτές το απόγευμα της Πέμπτης 24 Αυγούστου ως επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη.

Έτσι επισκέφτηκαν στον Έβρο το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στην Αλεξανδρούπολη, το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το δάσος της Δαδιάς, τις δημοτικές αρχές και τη μονάδα της προστατευόμενης περιοχής, πριν κατευθυνθούν προς τη Ροδόπη, και τους Δήμους Μαρωνείας Σαπών και Ιάσμου, όπου υπήρχαν τα σοβαρότερα προβλήματα από τις πυρκαγιές.

Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, οι βουλευτές Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Φερχάτ Οζγκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Κυριακή Μάλαμα, οι πρώην βουλευτές Νατάσα Γκαρά και Μενέλαος Μαλτέζος, καθώς και στελέχη των Ν.Ε. του κόμματος.

Χρειάζεται πιο ισχυρή πολιτεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Σε δηλώσεις του ο κ. Φάμελλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις πληγείσες περιοχές, σημείωσε πως τους έχει ανησυχήσει η πυρκαγιά που μαίνεται για έξι μέρες, και έχει και ανθρώπινα θύματα, συνεχίζεται χωρίς οριοθέτηση και πέρασε από τον Έβρο στη Ροδόπη, ενώ και στη Ροδόπη είχαμε άλλα μέτωπα.

«Είναι προφανές, και φαίνεται από το αποτέλεσμα στην περιοχή της Θράκης αλλά και σε όλη την Ελλάδα ότι τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα από την ετοιμότητα ή την προετοιμασία της πολιτείας, ή ότι η ετοιμότητα που δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι αναντίστοιχη με τις ανάγκες και την πραγματικότητα που δημιουργούν οι μεγάλες φονικές πυρκαγιές και η κλιματική κρίση» τόνισε.

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, πως χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή πολιτεία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση, και να μην αφήσει κανένα πολίτη μόνο ή μόνη. «Η ισχυρή πολιτεία» τόνισε «χρειάζεται ένα Υπουργείο Κλιματική Κρίσης και Πολιτιστικής Προστασίας που θα έχει οργανόγραμμα, μια πυροσβεστική που έχει στελέχωση, και όχι 3.600 κενά, δασικές υπηρεσίες που να είναι στελεχωμένες και να υλοποιούν προγράμματα πρόληψης δασικών πυρκαγιών».

Τέλος θεωρεί σημαντικό να αξιοποιηθούν οι πόροι της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης, όταν σήμερα η χώρα μας έχει μόλις 0,5% απορρόφηση πόρων για έργα Πολιτικής Προστασίας. «Χρειαζόμαστε στελεχωμένη την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική και την Δασική υπηρεσία, μια ισχυρή, σοβαρή και έξυπνη πολιτεία που μπορεί να στηρίξει τους πολίτες» τόνισε.

Ειδικά για την περιοχή μας, ο κ. πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως μετά την κατάσβεση, που αποτελεί άμεση προτεραιότητα, με ασφάλεια για τους πολίτες και τα στελέχη που επιχειρούν -τους οποίους στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις- να υπάρξει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, ώστε να μην υποστεί ένα περιβαλλοντικό πλήγμα η περιοχή, που ήδη είναι αποψιλωμένη από τη μεγάλη δημογραφική μείωση.

«Άρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και του περιβάλλοντος, και της οικονομίας» δεσμευόμενος πως θα στηρίξουν την περιοχή και την επόμενη μέρα, με προτάσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Κριτική για την κατάσταση στον Έβρο

Νωρίτερα από τον Έβρο, ο κ. Φάμελλος σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως η εκεί πυρκαγιά, έχει δημιουργήσει καταστροφές σε πολλούς οικισμούς, απείλησε και οδήγησε σε εκκένωση το νοσοκομείο, έχει ήδη αφήσει αρνητικό αποτύπωμα με την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών και έχει καταστρέψει ήδη το μοναδικό και πολύτιμο οικοσύστημα της Δαδιάς– Λευκίμης–Σουφλίου.

Δόθηκαν μάχες με αυταπάρνηση αλλά, η συνέχεια και το αποτύπωμα της πυρκαγιάς αποδεικνύουν ότι δεν είχαμε επάρκεια ως ελληνική πολιτεία και ετοιμότητα και έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει συγγνώμη εκ των υστέρων για μια κυβέρνηση ήδη 4 χρόνων. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι ο Έβρος θα είναι πυλώνας ασφάλειας της χώρας αλλά οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφαλείς με 6 ημέρες πυρκαγιές και με το νοσοκομείο τους σε εκκένωση. Χρειαζόμαστε μία σοβαρή, αξιόπιστη, ισχυρή και έξυπνη πολιτεία» υπογράμμισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.