Ρωσια και Ουκρανια υπεγραψαν στην Κωνσταντινουπολη παρουσια του γ.γ. του ΟΗΕ συμφωνια για την εξαγωγη σιτηρων

Η ισχύς της συμφωνίας ανέρχεται σε 120 ημέρες

Yπεγράφη χθες στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με τη διαμεσολάβηση Τουρκίας και ΟΗΕ, για την εξαγωγή περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, προς τις διεθνείς αγορές. Ελπίδα, όμως, είναι ότι έτσι θα λήξει η επισιτιστική κρίση που πλήττει τον πλανήτη.

Σχολιάζοντας την υπογραφή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «η επίτευξη συμφωνίας ήταν δύσκολη» και ευχαρίστησε το Κίεβο, την Αγκυρα και τη Μόσχα για τη συνεργασία τους που οδήγησε στο χθεσινό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι «είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχω πετύχει». O Ρόμπερτ Μαρντίνι, επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι «χάρη στη συμφωνία θα σωθεί η ζωή εκατομμυρίων οικογενειών που πασχίζουν για να θρέψουν τα παιδιά τους». Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξάλλου, δήλωσε ότι η συμφωνία θα σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από τον λιμό και κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν τον πόλεμο και να βρουν τη λύση μέσα από τον διάλογο.

Σε ισχύ για 120 ημέρες

Η ισχύς της συμφωνίας ανέρχεται σε 120 ημέρες, και κατά πάσα πιθανότητα θα ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι εξαγωγές των σιτηρών τους επόμενους μήνες.

Μεταξύ των όρων που προβλέπει η συμφωνία είναι η μη επίθεση εναντίον των εμπορικών και φορτηγών πλοίων, αλλά και των ουκρανικών λιμένων της Μαύρης Θάλασσας απ’ όπου θα διακινούνται τα σιτηρά. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ που έχουν γνώση του περιεχομένου της συμφωνίας διευκρίνισαν ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν αφορά τα τμήματα των ουκρανικών λιμένων που δεν διαχειρίζονται απευθείας την εξαγωγή των σιτηρών. Σήμερα Σάββατο θα δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη κοινό αρχηγείο Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και ΟΗΕ, με τη συμμετοχή ομάδων και από τους τέσσερις, που θα επιθεωρούν από κοινού τα ουκρανικά σκάφη για να εξασφαλίσουν ότι δεν μεταφέρουν όπλα πίσω, αφού ξεφορτώσουν τα σιτηρά.

Οι Ουκρανοί πλοίαρχοι μπορούν να χρησιμοποιούν για την εξαγωγή των σιτηρών το λιμάνι της Οδησσού, του Τσορνομόρσκ και του Γιουζνί, και μέσω ασφαλών θαλάσσιων διαδρόμων θα καταπλέουν σε τουρκικά λιμάνια, όπου θα ξεφορτώνουν. Στη συνέχεια τα σιτηρά θα προωθούνται σε όλο τον κόσμο.

Η εφαρμογή της χθεσινής συμφωνίας αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες εβδομάδες, με τη μηνιαία εξαγωγή σιτηρών να ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια τόνους. Αν η συμφωνία αντέξει –όπως όλοι ελπίζουν– θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων σε τρόφιμα, ένα πρόβλημα που εντάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ενα από τα «σκοτεινά σημεία» της εξέλιξης πάντως, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, είναι ότι καθώς δεν υπάρχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τα πλοία θα κινούνται σε μια εμπόλεμη ζώνη και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιο στρατιωτικό επεισόδιο, που θα βάλει οριστικό τέλος στην εξαγωγή των σιτηρών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.