Ροδοπιτικες τοποθετησεις στο Συνεδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δημήτρης Χαρίτου: «Χρειάζεται να αποσαφηνίσουμε καλύτερα πλευρές της πολιτικής μας, αμφισημίες ή ερωτήματα που αφήνουν χώρο για επιθέσεις σε βάρος μας»

Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν: «Τα στελέχη – μέλη της μειονότητας πρέπει να έχουν ενισχυμένο και πρωταγωνιστικό ρόλο στη περιοχή, όσον αφορά τουλάχιστον στα μειονοτικά ζητήματα»

Ολοκλήρωσε την Κυριακή τις εργασίες του το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στη μεγάλη εικόνα του το συνέδριο αποτιμάται ως επιτυχημένο, αφού οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν «χωρίς φόβο, συχνά με πάθος, κατέθεσαν τις προτάσεις και τον προβληματισμό τους», όπως παρατήρησε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ υψηλός υπήρξε και ο βαθμός συμμετοχής των Συνέδρων τόσο με τοποθετήσεις τους στην ολομέλεια, όσο και στα θεματικά τραπέζια, τα οποία επικεντρώθηκαν σε τρέχοντα ζητήματα και ζητούμενα για τους πολίτες, όπως η ενέργεια, η πανδημία, τα διεθνή και ο πόλεμος, αλλά και η λειτουργία των θεσμών.

Δημήτρης Χαρίτου: «Nα αποδεχτούμε ότι η εικόνα που εκπέμπουμε σήμερα ως κόμμα δεν εμπνέει»

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, στο βήμα ανέβηκαν και σύνεδροι από τη Ροδόπη, όπως ο βουλευτής κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του άσκησε κριτική σε χειρισμούς, πολιτικούς και επικοινωνιακούς, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια σειρά θεμάτων.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Θεωρώ ότι χρειάζεται να αποσαφηνίσουμε καλύτερα πλευρές της πολιτικής μας, αμφισημίες ή ερωτήματα που αφήνουν χώρο για επιθέσεις σε βάρος μας και που εμποδίζουν την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης με το λαό.

Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να αναδεικνύουμε και να πείθουμε ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας με δικαιοσύνη και όρους βιωσιμότητας. Γιατί ενώ πολύ σωστά υπερασπιζόμαστε τα τμήματα της κοινωνίας που πλήττονται βάναυσα, ενώ σωστά προβάλλουμε δίκαια αιτήματα, ο τρόπος που το κάνουμε δίνει την εντύπωση ότι δεν μας απασχολεί το πώς θα γίνει η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, οι επενδύσεις δηλαδή σύντροφοι, ότι δεν μας αφορά το μεγάλωμα της πίτας. Και ενώ εμείς σωστά θέλουμε το μεγάλωμα και το δίκαιο ταυτόχρονα μοίρασμά της, το μήνυμα που εκπέμπουμε στην κοινωνία είναι ότι μας ενδιαφέρει μόνο το μοίρασμα. Γεγονός που δημιουργεί συνειρμούς από τις αναγκαίες πολιτικές μας επιλογές, στις δύσκολες συνθήκες της διακυβέρνησής μας.

Ένα δεύτερο κατά τη γνώμη μου σημείο: Χρειάζεται να άρουμε αμφιβολίες να εμπεδώνουμε ότι προωθούμε με συνέπεια τα εθνικά μας συμφέροντα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και του λαού μας. Γιατί ενώ σωστά διατυπώνουμε την αναγκαιότητα μιας άλλης ενεργητικής, πολυεπίπεδης, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής που να υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας Ενώ σωστά υποστηρίζουμε την ανάγκη της λεγόμενης επαρκούς άμυνας, δηλαδή των αναγκαίων εξοπλισμών που αντιστοιχούν στην εξωτερική πολιτική που θέλουμε να υπηρετηθεί.

Δυστυχώς κατά τη γνώμη μου αφήσαμε χώρο για να δεχόμαστε διαρκείς επιθέσεις, με τη μη ψήφιση των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού. Ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική η εύστοχη κριτική μας για τους επιπλέον εξοπλισμούς που προωθεί η ΝΔ των Rafale. Ή τη σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και τη μεταφορά των patriot στα Εμιράτα.

Τρίτο και τελευταίο σημείο: Η κοινωνία μας παρακολουθεί περισσότερο από ό,τι εμείς νομίζουμε για το τι κάνουμε στο εσωτερικό μας, την εικόνα που εκπέμπουμε και διαμορφώνει αυστηρή γνώμη για μας. Αν δεν πεισθεί ότι θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε, αν δεν κάνουμε έμπρακτα βήματα, δεν θα μας εμπιστευθεί ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία και την χώρα. Προϋπόθεση όμως όλων είναι να αποδεχτούμε ότι η εικόνα που εκπέμπουμε σήμερα ως κόμμα δεν εμπνέει και δεν αναφέρομαι μόνο στη ηγεσία αλλά και στις τοπικές εκπροσωπήσεις».

Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν: «Δεν έχουμε δίκαιη και ισομερή αναπτυξιακή πολιτική στη περιοχή»

Στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκε και το μέλος της Ο.Μ. Αρριανών-Φιλύρας κ. Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν, ο οποίος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στις θέσεις του κόμματος για  θέματα της μειονότητας, τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής και τις ασκούμενες πολιτικές.

Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, η μειονότητα της Θράκης δεν επωφελήθηκε από τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της μεταπολίτευσης στη χώρα μας όσο χρειάζεται.

Οι περισσότερες αντι-μειονοτικές διατάξεις της Χούντας εφαρμόστηκαν μέχρι τις αρχές του 2000 ενώ νόμοι και αποφάσεις της Χούντας συνεχίζουν να ισχύουν ακόμη και σήμερα.

Βεβαίως δεν είναι όλα μαύρα. Έγιναν κάποια βήματα, ωστόσο η αναφορά του συντρόφου Νίκου Φίλη στη παρουσία του  βαθέος κράτους στη Θράκη πρόσφατα στις συζητήσεις της διακομματικής επιτροπής για την Θράκη είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει στη περιοχή.

Επίσης σε διάφορες συζητήσεις που γίνονται για τα θέματα της μειονότητας, υπάρχει  γενική παραδοχή ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν πολλές αδικίες εις βάρος αυτής.

Οι αδικίες αυτές ανάγκασαν τους μειονοτικούς να  μεταναστεύσουν  σε ευρωπαϊκές χώρες και ταυτόχρονα έπαιξαν και παίζουν αρνητικό ρόλο όσον αφορά στην ανάπτυξη της περιοχής. Διότι χωρίς ανθρώπινο δυναμικό ή με τους μισούς κατοίκους της περιοχής δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη ισομερούς ανάπτυξης αφού έχει  αποδειχθεί περίτρανα ότι η αναπτυξιακή πολιτική των δυο ταχυτήτων στη περιοχή μόνο ανάπτυξη και ευημερία δεν φέρνει.

Έχουμε χωράφια, βοσκότοπους, δάση, τέσσερα τελωνεία, λιμάνι, αεροδρόμιο, βιομηχανική περιοχή, παραλιές, πανεπιστήμιο αλλά συνεχίζουμε να είμαστε η πιο φτωχοί της Ευρώπης. Γιατί άραγε;

Πιστεύω ότι δεν έχουμε δίκαιη και ισομερή αναπτυξιακή πολιτική στη περιοχή. Είναι αυτό που ο σύντροφος Φίλης ονομάζει βαθύ κράτος.

Το κόμμα μας όσο αφορά τα θεσμικά της μειονότητας, κατέθεσε τις πιο προοδευτικές προτάσεις που μπορεί να τύχουν αποδοχής από την πλειοψηφία των πολιτών της μειονότητας στη διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης.

Δεν φθάνει όμως μόνο η κατάθεση στην επιτροπή της βουλής και η δημοσιοποίηση των προτάσεων αυτών.

Χρειάζεται συνεχή και επίμονη προσπάθεια ενημέρωσης και επεξήγησης των θέσεων αυτών, ώστε να γίνουν προτάσεις και της μειονότητας (ή έστω μιας μερίδας της).

Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι το κόμμα και τα στελέχη – μέλη της μειονότητας πρέπει να έχουν ενισχυμένο και πρωταγωνιστικό ρόλο στη περιοχή, όσον αφορά τουλάχιστον στα μειονοτικά ζητήματα. Πιστεύω ότι αυτό θα ενδυναμώσει την ενταξιακή πορεία και την πολυπόθητη εμπιστοσύνη της μειονότητας στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Για να συμβεί αυτό όμως τα κομματικά μας όργανα στη περιοχή αλλά κυρίως τα κεντρικά, πρέπει να παίρνουν θέση  έγκαιρα και αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια στοχοποίησης και υποτίμησης των συντρόφων μελιών μας που ανήκουν στην μειονότητα.

Ως σύνεδρος νιώθω ότι έχω την υποχρέωση να αναφέρω το γεγονός ότι αρκετά μέλη της μειονότητας ζήτησαν την απεγγραφή τους από το κόμμα, ή αδρανοποιήθηκαν οικειοθελώς λόγω άσχημης συμπεριφοράς τοπικών στελεχών, ενώ υπήρξαν φορές που  αντιμετωπίστηκαν ακόμη και ως 5η φάλαγγα.

Σε αυτό πρέπει να δοθεί ένα τέλος ώστε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη περιοχή να ενεργήσουν ως εγγυητές  της συνύπαρξης στη Θράκη.

Από την άλλη, τα αιτήματα της μειονότητας, πρέπει να συμπεριληφθούν στις πολιτικές διεύρυνσης και εξέλιξης του κόμματος μας και να μετατραπούν σε κεντρικές πολιτικές αποφάσεις.

Πιστεύω επίσης  ότι, μόνο  με την πολιτική κοινωνικοποίηση και διαπαιδαγώγηση αλλά και με την ένταξη ενεργών πολιτικά ατόμων και ομάδων στη σφαίρα επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ  μπορεί να γίνει το κόμμα μας διαμεσολαβητής των αιτημάτων της μειονότητας ώστε αυτά να ικανοποιηθούν στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως η μόνη αριστερή πολιτική δύναμη εξουσίας έχει ιστορική υποχρέωση να το κάνει αυτό.

Εξάλλου δεν υπάρχουν παράλογα αιτήματα.

Το αίτημα για εκλογικές διαδικασίες στους θεσμούς της μειονότητας, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και αιτήματα για σχολικά κτήρια της μειονοτικής εκπαίδευσης δεν πρέπει να αποτελούν αφορμές για εθνικισμούς και πατριδοκαπηλία. Πρέπει να πάψουν να απασχολούν την πολιτική επικαιρότητα στη Θράκη.

Εννοείται βέβαια ότι τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα για να υλοποιηθούν πρέπει να αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας.

Πρέπει να φύγει η δεξιά του Μητσοτάκη. Πρέπει να φύγει για να επαναφέρουμε ξανά το κοινωνικό κράτος. Να επαναφέρουμε τις θετικές για την μειονότητα ρυθμίσεις που είχαμε θεσπίσει ως κυβέρνηση και κατήργησε η ΝΔ.

Με τη νίκη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.