Πυρετωδης προετοιμασια για το δημοψηφισμα στη Ροδοπη

Σε 257 εκλογικά τμήματα θα στηθούν κάλπες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής στο νομό Ροδόπης. Οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας και των δήμων βρίσκονται επί ποδός τα τελευταία 24ωρα, ώστε το άνοιγμα της κάλπης, η διαδικασία της ψηφοφορίας, αλλά και η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, να εξελιχθούν ομαλά, αξιόπιστα και χωρίς ταλαιπωρία του κοινού. Οι προετοιμασίες που διενεργήθηκαν ήταν σχεδόν ίδιες με εκείνες των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, με τη διαφορά ότι ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους οι οργανωτές ήταν αυτή τη φορά εξαιρετικά περιορισμένος. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και χθες το μεσημέρι είχε συγκεντρωθεί το εκλογικό υλικό και είχε ξεκινήσει η αποστολή του, μαζί με τις κάλπες, στα εκλογικά τμήματα όλου του νομού.

Μικρές εκκρεμότητες μέχρι χθες το απόγευμα

«Είμαστε έτοιμοι και ως προς τον τεχνικό εξοπλισμό και ως προς το ανθρώπινο στελεχιακό δυναμικό», διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Λειτουργίας της ΠΑΜ-Θ, κ. Αριστοτέλης Γκαράνης, διευκρινίζοντας πως οι μοναδικές εκκρεμότητες αφορούν στην παραλαβή των βιβλίων πρωτοκόλλου από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς επίσης και ορισμένων πινάκων διαλογής. Με βάση την ενημέρωση που είχε, οι εκκρεμότητες αυτές αναμενόταν να αποκατασταθούν το απόγευμα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα από σήμερα το πρωί να ξεκινήσει η αποστολή του επίμαχου υλικού, μέσω των δήμων, στα εκλογικά τμήματα.

Συντομότερα η γνωστοποίηση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων

Για τη διαδικασία καταμέτρησης και έκδοσης των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Γκαράνης παρατήρησε ότι θα είναι πιο εύκολη από τις αντίστοιχες διαδικασίες των εκλογών, όπου στα ψηφοδέλτια υπάρχουν κόμματα, συνδυασμοί, υποψήφιοι. Με βάση αυτό, εφόσον κυλίσει ομαλά η συνεργασία της αντιπεριφέρειας με τους δήμους και τους εκλογικούς αντιπροσώπους, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στο κοινό πολύ πιο σύντομα σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές.

Πού ψηφίζουν οι εκλογείς

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή, καλούνται να μεταβούν στα ίδια εκλογικά τμήματα, που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015, καθώς, αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους. Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο Υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

Τα εκλογικά τμήματα ανά δήμο

Στην επικράτεια του νομού Ροδόπης θα στηθούν κάλπες σε συνολικά 257 εκλογικά τμήματα. Ειδικότερα, στον δήμο Κομοτηνής θα υπάρχουν 110 εκλογικά τμήματα- μεταξύ των οποίων ένα για τους ετεροδημότες και ένα για τους κρατούμενους των φυλακών- στον δήμο Μαρώνειας-Σαπών 51 εκλογικά τμήματα, στον δήμο Ιάσμου 41 και στον δήμο Αρριανών 55.

Το ψηφοδέλτιο το σταυρώνουμε!

Τέλος να σημειωθεί, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, στο δημοψήφισμα της Κυριακής, για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο οι πολίτες θα πρέπει να σημειώσουν έναν σταυρό εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από την απάντηση που επιθυμούν να δώσουν («ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ»)
 
Έγκυρα θα είναι και τα ψηφοδέλτια στα οποία ο σταυρός έχει σημειωθεί εκατέρωθεν της προτιμώμενης απάντησης. Κάθε άλλο σύμβολο (όπως Χ ή ν) καθιστά το ψηφοδέλτιο άκυρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.