Πυρα ΣΥΡΙΖΑ για το θανατο 5χρονου προσφυγοπουλου σε νησιδα του Εβρου

Κώστας Αρβανίτης: «Η ταφή και η σωτήρια παρέμβαση θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, αντί οι αρμόδιοι να κοιτούν ο ένας τον άλλο σαν Πιλάτοι»

Κοινή δήλωση Ξανθού-Ψυχογιού-Γκαρά: «Η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αλλιώς η Ελλάδα  κλείνει τα μάτια σε τραγωδίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορά της»

Σαν μια σύγχρονη εκδοχή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή θα μπορούσε να «διαβαστεί» το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός 5χρονου κοριτσιού από δάγκωμα σκορπιού σε νησίδα του Έβρου, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί πρόσφυγες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μητέρα του κοριτσιού κρατά τη σωρού του κοριτσιού στα νερά του ποταμού προκειμένου να επιβραδύνει τη σήψη, την ώρα που η ελληνική πολιτεία διευκρινίζει πως είναι αναρμόδια, καθώς η νησίδα βρίσκεται στην τουρκική επικράτεια.

Κώστας Αρβανίτης: «Ένα όριο είναι ανυπέρβλητο: Ο ανθρωπισμός»

Στο τραγικό γεγονός αναφέρεται σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Κώστας Αρβανίτης, επισημαίνοντας πως:

«Μια πολιτική μπορεί να είναι δεξιά η αριστερή, οικονομική ή κοινωνική, σωστή ή λάθος, οτιδήποτε. Ένα όριο είναι όμως ανυπέρβλητο: Ο ανθρωπισμός. Οι διεθνείς Συμβάσεις, το ελληνικό και τα άλλα Συντάγματα, ένας πολιτισμός που χρειάστηκε χιλιετίες για χτιστεί, όλα αυτά επιβάλλουν το σεβασμό της αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Ένα κορίτσι 5 ετών πέθανε στον Έβρο πριν από 4 μέρες, από τσίμπημα σκορπιού και παραμένει άταφο, ενώ η 9χρονη αδελφή του, που δέχθηκε επίσης τσίμπημα, κινδυνεύει και χρειάζεται άμεσα βοήθεια.

Η ταφή και η σωτήρια παρέμβαση θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, αντί οι αρμόδιοι να κοιτούν ο ένας τον άλλο σαν Πιλάτοι. Μεταξύ άλλων η άφεση ενός ανθρώπου αβοήθητου σε αυτές τις συνθήκες είναι έγκλημα.  Αυτό όμως δεν είναι καν το βαρύτερο. Κανένας Έλληνας, κανένας Ευρωπαίος, κανένας άνθρωπος δεν θέλει  να στιγματιστεί από μια τόσο  αισχρή αδράνεια. Το ελληνικό κράτος πρέπει έστω τώρα να παρέμβει άμεσα».

Κοινή δήλωση Ξανθού-Ψυχογιού-Γκαρά

Στο ίδιο πνεύμα και η κοινή δήλωση των Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ν. Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, βουλευτή Ν. Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νατάσας Γκαρά, βουλευτή Ν. Έβρου και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επισημαίνουν την ανάγκη η Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ώστε να μην συμβαίνουν τέτοια περιστατικά.

Αναλυτικά η δήλωσή τους:

«Εδώ και τέσσερις μέρες είναι σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική τραγωδία  σε νησίδα του ποταμού  Έβρου, στην οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι δεκάδες  πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά.  Σύμφωνα δε με επίσημη καταγγελία της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών), ήδη πέθανε 5χρονο κοριτσάκι από δάγκωμα σκορπιού και είναι σε κρίσιμη κατάσταση η 9χρονη αδερφή του.

Τρεις μέρες μετά από την  ανάδειξη και δημοσιοποίηση  της τραγικής αυτής κατάστασης, η ΕΛ.ΑΣ διευκρίνισε ότι η νησίδα βρίσκεται εντός τουρκικής επικράτειας. Είναι ωστόσο απαράδεκτο η χώρα μας να περιορίζεται στο να παρακολουθεί απαθής ανθρώπους και δη  παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα , στην προσπάθειά τους να τα περάσουν.

Επιβάλλεται, η Ελλάδα, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο:

Να πιέσει για την ενεργοποίηση τόσο των τουρκικών αρχών, όσο και της ΕΕ

Να απαιτήσει την  άμεση υγειονομική μέριμνα και φροντίδα αυτών των ατόμων, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικού πλαισίου συνεργασίας στο προσφυγικό

Να υποστηρίξει ένα ισχυρό πλαίσιο νόμιμης επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη

Με συνεχείς μας παρεμβάσεις στην Βουλή και την Ευρωβουλή έχουμε ζητήσει η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό ζητάμε και τώρα.  Οτιδήποτε άλλο και με οποιοδήποτε πρόσχημα, σημαίνει ότι η Ελλάδα  κλείνει τα μάτια σε τραγωδίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορά της, αποδεχόμενη τον ρόλο και την ευθύνη  μιας  χώρας-φύλακα σε  μια  Ευρώπη – φρούριο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.