Πυρα Δ. Χαριτου προς την ηγεσια του υπ. Υγειας για το νομοσχεδιο του ΕΣΥ και της δευτεροβαθμιας περιθαλψης

«Ενεργοποιείτε μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ που θα σκάσει με θύματα κυρίως τους οικονομικά αδύνατους»

«Στην ίδια λογική η απόφαση σας για μετατροπή του νέου Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ»

Δεκτό από την κυβερνητική πλειοψηφία έγινε, στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης), επί 297 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι», ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι».

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, τονίζοντας πως «η κατάργηση του θεσμού του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αποτελεί τον δούρειο ίππο για να αλώσετε από μέσα το δημόσιο σύστημα υγείας. Ενεργοποιείτε μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ που θύματα της θα είναι κυρίως τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα».

Παράλληλα υποστήριξε απευθυνόμενος στην υπουργό: «Ποια ευελιξία δίνετε στο σύστημα; Ευελιξία σε όσους διαθέτουν πορτοφόλι δίνετε. Για ποια ευκαιρία επιλογής στον ασθενή, μας λέτε υποκριτικά; Αν δεν διαθέτει χρήμα, ακόμη και αν είναι επείγουσα η ανάγκη του ή θα περιμένει στην αναμονή ή θα παρακαλάει τον κάθε κομματάρχη, τον διορισμένο διοικητή. Μας γυρίζετε πίσω σχεδόν μισό αιώνα, πριν καθιερωθεί το ΕΣΥ.

Εμάς δεν μας ακούτε ούτε τα αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης. Εσείς όμως δεν ακούτε ούτε τους φορείς των υγειονομικών που σηκώνουν όλο το βάρος. Με ποιους συνομιλείτε; Τόσα πολλά γραμμάτια έχετε υπογράψει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας και έχετε βουλωμένα τα αφτιά σας;».

Ο βουλευτής Ροδόπης έκανε ειδική αναφορά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής λέγοντας πως «με τις ρυθμίσεις σας κύριοι τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως της Κομοτηνής θα βρεθούν σε ακόμη μεγαλύτερη περιδίνηση από αυτήν που ήδη βρίσκονται. Με ελλείψεις πάνω από 40% των οργανικών θέσεων στο νοσηλευτικό προσωπικό. Με αντίστοιχα ποσοστά ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες. Έχει κατεβάσει ρολά η ουρολογική κλινική, ενώ οριακά κρατιέται ανοιχτή η ορθοπεδική, χάρη στην προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού».

«3,5 χρόνια τώρα, μία προκήρυξη προχώρησε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Απευθυνόμενος στην υπουργό επισήμανε ότι: «3,5 χρόνια τώρα, τα δυο από αυτά μέσα στην πανδημία, μία όλο κι όλο προκήρυξη προχώρησε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού έγιναν μόνο όσες είχαν προκηρυχτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ενώ για να υπάρξει κινητικότητα στο ιατρικό προσωπικό για τα επαρχιακά νοσοκομεία τόνισε: «Θα θεσμοθετήσετε ισχυρά κίνητρα, ειδικά για τα επαρχιακά νοσοκομεία για την προσέλκυση και την παραμονή γιατρών; Θα καθιερώσετε ως εισαγωγικό μισθό γιατρού τα 2.000 ευρώ; Θα προχωρήσετε στην αύξηση των αποδοχών στις άλλες κατηγορίες των εργαζομένων, καθώς και στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων; Εσείς τίποτα από όλα αυτά δεν έχετε κάνει!»

«Δείξατε το πραγματικό σας πρόσωπο με το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Συνδέοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος ο βουλευτής επεσήμανε πως «δείξατε το πραγματικό σας πρόσωπο με το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος όταν μονομερώς, χωρίς να σας το ζητήσει κανείς, φέρατε ρύθμιση για να μεταβάλλετε τον χαρακτήρα του από ΝΠΔΔ, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Ίδρυμα, το μετατρέψατε σε ΝΠΙΔ.

Απορρίψατε την τροπολογία που σας καταθέσαμε τον Ιούνιο του 2020 στη Βουλή για να επανέλθει ο αρχικός χαρακτήρας του νέου Νοσοκομείου ως ΝΠΔΔ. Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτή είναι η δική μας πολιτική βούληση, αλλά και η δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους της υγείας και την τοπική κοινωνία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.