Πυρ ομαδον απο τα κομματα της αντιπολιτευσης μετα τα γεγονοτα στη Νομικη

Κατηγορίες για κυβερνητικό αυταρχισμό και ωμή βία

Ομόθυμη υπήρξε η καταδίκη της βίαιης επέμβασης της αστυνομίας στην κατάληψη της Νομικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ 25 έστρεψαν τα βέλη της κριτικής τους στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα, τονίζοντας την απουσία διαλόγου και κατηγορώντας την για αυταρχισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ροδόπης σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στο δίκαιο αγώνα των φοιτητών, καθώς και την κάθετη αντίθεσή του στην εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων, στις προσαγωγές που ακολούθησαν, στις βιαιοπραγίες που τους ασκήθηκαν.

Παράλληλα η νομαρχιακή οργάνωση του κόμματος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα, τονίζοντας πως «φέρει μόνο κατ’ ευφημισμό τον προσδιορισμό ‘φιλελεύθερος’ στις όποιες ιδεολογικές της ταυτότητες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν φορέα αυταρχικής – τιμωρητικής πρακτικής, ως επίδειξη ισχύος, προκειμένου να χαϊδέψει τα αυτιά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου προς άγρα ψήφων».

«Η εκπαιδευτική κοινότητα κι ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας μας, δεν χρειάζονται κανενός είδους σωφρονισμού, μέσω της επιτήρησης και της τιμωρίας. Καμία δικαιολογία δεν χωρά στις επικλήσεις τραμπούκικων μεθόδων που αναβιώνουν την πολιτική αισθητική της εποχής της λευκής τρομοκρατίας που βασάνισε τη χώρα μας κατά το παρελθόν» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μη διεξαχθεί ο οφειλόμενος διάλογος»

«Τα γεγονότα στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου είναι απολύτως καταδικαστέα και ανοίγουν επικίνδυνες ατραπούς κοινωνικού αυτοματισμού» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Στέφανος Παραστατίδης, Βουλευτής Κιλκίς & υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με την επέμβαση των ΜΑΤ στο υπό κατάληψη κτήριο της Νομικής.

«Εν αρχή, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μη διεξαχθεί ο οφειλόμενος διάλογος για την επικείμενη νομοθετική παρέμβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φοιτητές. Θεωρεί ότι μπορεί να γράφει μόνη της -στα υπόγεια του υπουργείου Παιδείας- τον νόμο για τα πανεπιστήμια χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα» συνεχίζει ο κ. Παραστατίδης και προσθέτει:

«Εν συνεχεία, η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από την περαιτέρω όξυνση να μεταφέρει τη συζήτηση από την ουσία των ζητημάτων της επιχειρούμενης “μεταρρύθμισης” και των σοβαρών προβλημάτων συστηματικής υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, στο πεδίο της αντιπαράθεσης γύρω από το θέμα των καταλήψεων. Η λύση, όμως, δεν βρίσκεται στην καταστολή, ούτε στα κλειστά πανεπιστήμια και σε επιλογές που ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας. Επιβάλλεται ο ουσιαστικός διάλογος με τους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία και την διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων στο πλαίσιο των συνταγματικών προβλέψεων» καταλήγει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΚΚΕ ΑΜΘ: «Η πολιτική της κυβέρνησης έχει ηττηθεί και η νεολαία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τα δικαιώματά της στη μόρφωση»

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ΑΜΘ κάνει λόγο για αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης  και τονίζει πως «η κυβέρνηση μη έχοντας πλέον επιχειρήματα για να υπερασπιστεί το έκτρωμα, που ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, καταφεύγει στην ωμή βία».

Παράλληλα επισημαίνει πως «η πολιτική της έχει ηττηθεί και η νεολαία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στις δωρεάν σπουδές, στη δουλειά με δικαιώματα για να ανοίξει μια ακόμα αγορά πτυχίων προς τέρψη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Μάχεται για αναβαθμισμένες σπουδές και δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών, για πανεπιστήμια στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, για να μπει φρένο στην υποβάθμιση, το λουκέτο σχολών και τμημάτων, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση».   

Κλείνοντας το ΚΚΕ ΑΜΘ καλεί την κυβέρνηση «να καταλάβει επιτέλους πως μειοψηφική είναι η πολιτική της που εξοντώνει το λαό και τη νεολαία και πως απέναντί της γιγαντώνεται η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που δεν τρομοκρατείται και δεν το βάζει κάτω».

Νέα Αριστερά: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει στον δρόμο του αυταρχισμού»

«Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με πρακτικές που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, με τρομοκρατία, απειλές, ΜΑΤ και προσαγωγές θα κάμψει τον αγώνα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τον συμβουλεύουμε να το ξανασκεφτεί», τονίζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της.

Αναφέρει ότι «μετά την απόπειρα ποινικοποίησης της υπεράσπισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου και τις εισαγγελικές εντολές η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει στον δρόμο του αυταρχισμού» και υπογραμμίζει πως «παράνομη είναι η καταπάτηση του Συντάγματος, όχι οι αγώνες των φοιτητών». Παράλληλα σχολιάζει ότι «πρέπει όμως και τα κόμματα που τοποθετούνται στην προοδευτική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν καθαρά». Καλεί δε «κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη να δώσουμε μαζί τη μάχη απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

ΜέΡΑ 25: «Στην καταστολή τους απαντάμε με περαιτέρω μαζικοποίηση του αγώνα μας»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νεολαία του ΜέΡΑ25 τονίζοντας: «Καταγγέλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις την θρασύδειλη επίθεση της Ελληνικής Αστυνομίας σε αγωνιζόμενες/ους/α φοιτήτριες/τές/τά στην Κατάληψη της Νομικής Κομοτηνής».

«Οι απελπισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, του κράτους και της αυταρχικής πρυτανείας του ΔΠΘ δείχνουν τον φόβο που νιώθει το Υπουργείο Παιδείας και η ελληνική αστική τάξη από τον μαζικό αγώνα του φοιτητικού κινήματος για Δημόσια Δωρεάν Ποιοτική Παιδεία.

Στην καταστολή τους απαντάμε με περαιτέρω μαζικοποίηση του αγώνα μας» προσθέτει η Νεολαία του ΜέΡΑ25 και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.