Πυλες παγκοσμιου επισιτισμου τα λιμανια Θεσσαλονικης – Αλεξανδρουπολης

Θα διακινούν τα Ουκρανικά σιτηρά

Σε πύλες εξόδου των ουκρανικών σιτηρών προς την παγκόσμια αγορά για την αποφυγή της επισιτιστικής κρίσης αναμένεται να μετατραπούν τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό τους ρόλο.

Από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου εδώ και πέντε μήνες τα λιμάνια της Ουκρανίας παραμένουν αποκλεισμένα. Η Ουκρανία, ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, προσπαθεί να στείλει φορτία με τρένα μέσω των δυτικών συνόρων της ή μέσω μικρών λιμανιών στον ποταμό Δούναβη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μεγάλο κομμάτι από τη μεταφορά των σιτηρών αυτών με πλοία θα γίνει μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία» τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Διοίκησης του Οργανισμού με τον γενικό εμπορικό διευθυντή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Biasin Roberto, στην οποία συζητήθηκαν λύσεις και πρωτοβουλίες για τη διάνοιξη σιδηροδρομικών διαδρόμων μεταφοράς και εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς και περαιτέρω συνεργασία στο στρατιωτικό σκέλος.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, για το θέμα της συνάντησης με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είπε ότι αυτό που επιχειρείται είναι να βρεθεί μία λύση προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σύνολο της γραμμής από την Ουκρανία προς την Αλεξανδρούπολη, καθώς υφίσταται σοβαρό ζήτημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο είναι ασύμβατο με το ευρωπαϊκό δίκτυο αφού έχει φαρδύτερες ράγες.

«Υπάρχουν κάποιες προτάσεις που εξετάζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ελπίζουμε στον επόμενο ενάμιση μήνα να έχει ανευρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της ασυμβατότητας των γραμμών προκειμένου να διευκολυνθεί άμεσα η μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι το 2021 τουλάχιστον 400.000 τόνοι σιτηρά από τον Έβρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία διακινήθηκαν με διάφορα μέσα μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Ιταλία και την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκία δήλωσε την Τετάρτη ότι ένα σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, υπό την επίβλεψη της Άγκυρας, θα ήταν «λογικό», αλλά θα απαιτούσε περισσότερες συνομιλίες με τη Μόσχα και το Κίεβο για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα είναι ασφαλή.

Τα σιτηρά είναι μια από τις κύριες βιομηχανίες της Ουκρανίας, με εξαγωγές συνολικά 12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο των εξαγωγών της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.