Ψηφιστηκε το νομοσχεδιο για τη βιωσιμη τουριστικη αναπτυξη

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού

Υπερψηφίστηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με θέμα «Διατάξεις για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης». Πλέον, με τον νέο νόμο, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, προωθούνται η ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών αλλά και η σύσταση δομής για την επιστημονική παρακολούθηση των εξελίξεων στον τουριστικό τομέα. Παράλληλα, ρυθμίζονται οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του υπουργείου Τουρισμού.

Με τις ρυθμίσεις του νόμου:

-Συστήνεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Δίνεται θεσμική υπόσταση σε ένα συμβουλευτικό όργανο, με εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στον σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της εθνικής τουριστικής πολιτικής. Προωθούνται, έτσι, η διάχυση της εθνικής στρατηγικής σε όλη την επικράτεια, οι συνέργειες και ο διάλογος με την τοπική αυτοδιοίκηση.

  • Προβλέπεται η σύσταση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, με σκοπό την ενημέρωση του υπουργού Τουρισμού για ζητήματα ανάπτυξης του οινοτουρισμού, αλλά και τη μέριμνα για την προώθηση και προβολή αυτής της μορφής του τουρισμού αλλά και των επισκέψιμων οινοποιείων και των μονάδων παραγωγής.
  • Θεσμοθετείται, επίσης, στο υπουργείο Τουρισμού το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, σε συνέχεια και σχετικής πρόβλεψης στο μνημόνιο με τον παγκόσμιο οργανισμό τουρισμού, καθώς ο παράκτιος και ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελούν πραγματικό καταλύτη οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
  • Σε επόμενη διάταξη διασφαλίζεται η αποδοτικότερη λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης μέσω και της διαλειτουργικότητας του δικτύου επικοινωνίας του με άλλα πληροφοριακά συστήματα και μητρώα του δημόσιου τομέα, με στόχο τη διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
  • Προβλέπεται η μεταφορά αδιάθετων ποσών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022-2025», ώστε να διασφαλιστεί συντομότερα και πιο αποτελεσματικά ως προς την απορρόφηση και υλοποίηση του Β’ κύκλου του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», με ευρύτερα και στοχευμένα κοινωνικά κριτήρια. 

Σε άλλα άρθρα ρυθμίζονται λεπτομέρειες για την αποδοτικότερη και σύγχρονη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού απέναντι στους πολίτες και επιχειρήσεις διασφαλίζοντας τον στόχο για προστασία της νομιμότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.