Ψηφισμα του Δημοτικου Συμβουλιου Κομοτηνης για την εγκατασταση κεραιας κινητης τηλεφωνιας

Καλεί την εταιρεία να απεγκαταστήσει αυτοβούλως την κεραία προειδοποιώντας ειδάλλως για προσφυγή στην δικαιοσύνη

Στη σύνταξη και έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος οδηγήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής μετά τη συζήτηση που έλαβε χώρα στην τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου  για το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο δώμα πολυώροφης οικοδομής στην συμβολή των οδών Απ. Αποστολίδη και Ν. Μισιρλή.

Σύμφωνα με αυτό το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής καλεί την εταιρεία να συμμορφωθεί στα αιτούμενα από πλευράς των πολιτών που διαμαρτύρονται και να απομακρύνει μόνη της οικειοθελώς την κεραία από το σημείο, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων προκειμένου να διαταχθεί η άμεση απομάκρυνση και λειτουργία της κεραίας.

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου: «Εύλογη η αντίδραση των πολιτών»

Μιλώντας επί του ψηφίσματος  στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ.Κλεοπάτρα Στογιαννίδου εξήγησε πως παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Κομοτηνής και το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι αρμόδιοι για την έκδοση των αδειών τοποθέτησης κεραιών, έχει την υποχρέωση με τις πράξεις του να προασπίζεται το φυσικό περιβάλλον και την δημόσια υγεία, διαφυλάσσοντας με πράξεις τα έννομα αγαθά των πολιτών σε κάθε ευκαιρία που αυτά παραβιάζονται.

Εξιστορώντας το έως τώρα ιστορικό της υπόθεσης η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε για τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας με τρόπο «καμουφλαρισμένο» χαρακτηρίζοντας εύλογη την αντίδραση των περιοίκων, δεδομένης και της κατάστασης υγείας συγκεκριμένου παιδιού που διαμένει στην περιοχή, για να εξηγήσει πως μπορεί, και δεν αμφισβητείται, η εταιρεία να έχει τηρήσει τους όρους της νομιμότητας και να έχει το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, ωστόσο όπως γίνεται σαφές και από το ψήφισμα ανεξαρτήτως αυτών ο δήμος στέκεται στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν.

Η ίδια έκανε μάλιστα γνωστό πως στο πλαίσιο ανταλλαγής του ψηφίσματος μεταξύ των μελών του συμβουλίου πριν την έκδοσή του, η παράταξη «Σπάρτακος» επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία ζητώντας επιστημονική τεκμηρίωση για το βάσιμο των φόβων των περιοίκων. Μάλιστα η ίδια έσπευσε να επισημάνει πως η παράταξη δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της απομάκρυνσης ωστόσο ζητά την διαλεύκανση της πλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

«Η εταιρεία προφανώς βρήκε εύφορο έδαφος για τα συμφέροντά της στο εν λόγω σημείο και δεν την ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Εμείς ωστόσο έχουμε διαφορετική οπτική και αντίληψη για τα πράγματα και θεωρούμε ότι εφόσον υπάρχουν στην περιοχή κάτοικοι που έχουν θέματα και αντιδρούν θα πρέπει το ζήτημα να επανεξεταστεί και καλούμε την εταιρεία να προβεί στην απεγκατάσταση της κεραίας» τόνισε η ίδια.

Στην καταγραφή των υφιστάμενων κεραιών σε όλη την πόλη θα προχωρήσει ο Δήμος

Επεσήμανε επίσης πως ο Δήμος θα προβεί σε έρευνα σε σχέση με το πόσες κεραίες υπάρχουν εντός της πόλης, αν πληρούν τα όσα ορίζει ο νόμος και τι ακτινοβολία εκπέμπουν, για να επισημάνει ωστόσο πως ελπίδα όλων είναι η εταιρεία, και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, θα ανταποκριθεί στο αίτημα και θα σταθμίσει και την αντίδραση του κόσμου.

Άλλωστε όπως έκανε γνωστό η ίδια «σε πολλές περιπτώσεις τα αρμόδια δικαστήρια έχουν εγκρίνει σχετικό αίτημα ακόμα και με πιθανολόγηση της βλάβης που μπορεί να προκληθεί και σε βάθος χρόνου».

Η κ. Στογιαννίδου θέλησε να τονίσει πως «ο Δήμος και το δημοτικό συμβούλιο  είναι εδώ, δεν είναι ένα απρόσωπο όργανο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ζούμε ανάμεσα στους συνδημότες γνωρίζουμε και ανταποκρινόμαστε τα προβλήματα και θέλω να διαβεβαιώσω πως ως Δήμος θα επιδεικνύουμε ευήκοά  ώτα σε κάθε εύλογο αίτημα».

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

«Η εγκατάσταση και λειτουργία του σταθμού βάσης – κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο ως άνω σημείο, εντός του πυκνοκατοικημένου αστικού ιστού της πόλης και σε κοντινή απόσταση από σχολεία, παιδότοπους και παιδικές χαρές υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, αποτελώντας επιβαρυντικό και βλαπτικό παράγοντα για τους κατοίκους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ηλικιακές ομάδες ευαίσθητες στην έκθεση σε ακτινοβολία (παιδιά) και με επιβεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να περιφρουρεί και να προασπίζεται τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον και να αποτρέπει κάθε επιβαρυντικό παράγοντα, εκφράζει την συμπαράστασή του προς τους κατοίκους και τίθεται ενάντια στην λειτουργία της κεραίας και τούτο ανεξαρτήτως εάν για την τοποθέτησή της τηρήθηκαν οι απαιτούμενοι όροι νομιμότητας.

Προκειμένου άμεσα να παύσει η λειτουργία της κεραίας, καλεί την αρμόδια εταιρία ενόψει των κινδύνων που εγκυμονεί να προβεί οικειοθελώς και αυτοβούλως στην άμεση απενεργοποίηση και απεγκατάσταση της κεραίας.

Δηλώνει δε ότι σε περίπτωση άρνησης της εταιρίας να ανταποκριθεί στο δίκαιο και εύλογο αυτό αίτημα, θα πράξει κάθε νόμιμο, προσφεύγοντας και ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων, προκειμένου να διαταχθεί η άμεση απομάκρυνση και παύση της λειτουργίας της κεραίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.