Προυπολογισμο…στα τυφλα καταρτιζει για το 2023 ο Δημος Κομοτηνης

Αδυναμία προβλέψεων φέρνει η ενεργειακή κρίση - Με αυξήσεις 20% στα υφιστάμενα μεγέθη κινείται μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός

«Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες» επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης

Επιπλέον κόστος σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση αλλά και κίνηση, λόγω της ενεργειακής κρίσης, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία έως και 31 Αυγούστου για τον Δήμο Κομοτηνής.

Και όλα αυτά την ώρα που η δημοτική αρχή καλείται να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2023 που «παραδοσιακά» αποτελεί τον οδικό χάρτη με τον οποίο κινείται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Και στο πρόσφατο παρελθόν, δεδομένων των συνεχών κρίσεων που κλήθηκε η ελληνική κοινωνία να περάσει, όπως η οικονομική, η υγειονομική κ.ο.κ. ο Δήμος έχει κληθεί να προβλέψει, στο μέτρο του δυνατού, τις οικονομικές εξελίξεις και τον βαθμό που αναμένεται να επηρεάσουν τα οικονομικά του, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Δημήτρης Πολιτειάδης «πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση στην οποία υπεισέρχεται και ο πολιτικός παράγοντας και τα πράγματα μπορούν είτε να καλυτερέψουν είτε να γίνουν χειρότερα με μια συμφωνία».

Αυξήσεις 20% με βάση τα στοιχεία έως και 31 Αυγούστου

«Λίγο πολύ στις προγενέστερες κρίσεις που είχαμε βιώσει λέγαμε ότι αυτή είναι η πορεία και με αυτήν πορευόμαστε, τώρα όμως δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα εξελιχθούν κάποια πράγματα» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας ωστόσο πως όπως κάθε οργανωμένη μονάδα υποχρεούται ήδη έχει ξεκινήσει η σύνταξη του προϋπολογισμού. Για τον σκοπό αυτό λαμβάνοντας υπόψιν τα έως τώρα μεγέθη έως και τις 31 Αυγούστου προϋπολογίστηκε μια αύξηση της τάξεως του 20% ευελπιστώντας ότι το κράτος θα ανταποκριθεί και θα ενισχύσει την λειτουργία των Δήμων με περισσότερα κονδύλια.

Σταθερές οι κοινωνικές δαπάνες

Σε κάθε περίπτωση όπως τόνισε ο κ.Πολιτειάδης το επιπλέον αυτό κόστος δεν θα μετακληθεί στους δημότες ή την αγορά, που αμφότεροι βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να «εκτροχιάζονται». Στην λογική αυτή όπως εξήγησε η δημοτική αρχή, απεφάνθη πως σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρξει μείωση στις κοινωνικές δαπάνες του Δήμου, με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως αντιθέτως σε κάποιες των περιπτώσεων θα υπάρξει και αυξημένος προϋπολογισμός σύμφωνος με τις αυξημένες ανάγκες των δημοτών.

Η κρίση που βρίσκεται εν εξελίξει απαιτεί σωστή και πιο προσεχτική διαχείριση αλλά και άμεσες αναμορφώσεις του προϋπολογισμού εφόσον απαιτηθούν, με βάση τις εξελίξεις γεγονός ωστόσο που δεν αναιρεί την ευθύνη όλων στην προσπάθεια εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή και τις προχθεσινές ανακοινώσεις των κ.κ.Σκρέκα, Βορίδη και Σκυλακάκη για την εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 10% σε όλους τους δημόσιους φορείς, ο κ.Πολιτειάδης εξήγησε πως το σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής βρίσκεται εν εξελίξει.

Χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφέρθηκε και στο έργο αντικατάστασης του οδοφωτισμού με λάμπες led, αλλά και για την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της σωστής χρήσης, στον στόλο οχημάτων του Δήμου κ.ο.κ. , για να επισημάνει πως ο Δήμος έχει δύο θετικά στοιχεία το πρώτο εκ των οποίων αφορά στις μηδενικές υποχρεώσεις προς την αγορά που εξασφάλισε μέσω της σωστής διαχείρισης των προηγούμενων ετών, καθώς και των ελάχιστων δανειακών υποχρεώσεων που λήγουν το επόμενο έτος, τα οποία αμφότερα βοηθούν στην εξοικονόμηση πόρων.

«Όταν ενισχύεις τους Δήμους ενισχύεις και τους πολίτες»

«Ωστόσο θα πω πως όλα καταλήγουν σε μία ευχή, μακάρι τα πράγματα να καλυτερέψουν» ανέφερε ο ίδιος υπογραμμίζοντας και τον ανθρώπινο παράγοντα όλης της υφιστάμενης κρίσης που εκκινά από τον πόλεμο  που μαίνεται και στον οποίο χάνονται ανθρώπινες ζωές, από αμφότερες τις πλευρές.

Απολογιστικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής υπογράμμισε πως «μέχρι σήμερα μπορέσαμε να διαχειριστούμε τα πράγματα σωστά και δεν ξεφύγαμε από το πλαίσιο το οποίο είχαμε θέσει παρακολουθώντας όλα τα μεγέθη καθημερινά και ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε έως και το τέλος της χρονιάς. Από εκεί και πέρα υλοποιούμε τον προϋπολογισμό του νέου έτους, χωρίς να μειώσουμε τις κοινωνικές δαπάνες και φυσικά ελπίζουμε και σε ενίσχυση από το κράτος, γιατί όταν ενισχύεις τους Δήμου ενισχύεις και τους πολίτες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.