Προυπολογισμος γκρινιας στην Περιφερεια ΑΜΘ

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις στοχεύσεις και την κατεύθυνση της Περιφέρειας

«Οι περιφέρειες είναι τα πιο ουσιαστικά αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε» απάντησε ο Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας ΑΜΘ από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την αντιπολίτευση να καταψηφίζει μιλώντας για έλλειψη αναπτυξιακού προσανατολισμού, αλλά και για τις περιορισμένες δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτόν.

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2023, είναι ισοσκελισμένος, και ανέρχεται στα 303.465.425 ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα έξοδα για τον Τακτικό Προϋπολογισμό ανέρχονται στα 153.386.319 ευρώ, ενώ τα 150.079.106 ευρώ αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Καμία στόχευση και αναπτυξιακή προοπτική

Ο προϋπολογισμός δεν ικανοποίησε την αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη να εκφράζει την άποψη πως πρόκειται για προϋπολογισμό χωρίς καμία στόχευση, που δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική και κανένα προοδευτικό πρόσημο, αλλά αποτελεί απλά ένα σύνολο αριθμών.

Η κατάσταση αυτή είχε διαφανεί από το Τεχνικό Πρόγραμμα, στο οποίο διαφάνηκε η ανικανότητα και η απροθυμία της Διοίκησης να σχεδιάσει με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η ευθύνη του σχεδιασμού, σημείωσε, βαρύνει εξ ολοκλήρου τη Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ και όπως φάνηκε δεν την συναισθάνεται κανείς από τα μέλη της, κάτι που ως παράταξη θεωρούν πως έγινε πιο εμφανές από το γεγονός ότι  από τη συνεδρίαση του προϋπολογισμού έλειπαν όλοι οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες.

Θεωρούν δε πως ο προϋπολογισμός δεν είναι απλά προβλέψεις, όπως ισχυρίστηκε ο Περιφερειάρχης, αλλά σχεδιασμός, οραματισμός και στόχευση για το σήμερα και το αύριο της Περιφέρειας μας.

Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη μετά το τέλος την συνεδρίασης, κάνει ευθεία επίθεση στον κ. Μέτιο, σημειώνοντας πως «προβλέψεις, κάνουν οι αστρολόγοι, τα μέντιουμ και οι χαρτορίχτρες. Οι πολιτικοί κάνουν σχέδια και εργάζονται για την υλοποίησή τους και αυτό είναι κάτι που ο ίδιος ούτε το κάνει, ούτε καν ξέρει πώς γίνεται!».

Αποκλεισμός της κοινωνίας

Στην έλλειψη δυνατότητας της Περιφέρειας να δημιουργήσει πολιτική και να αποφασίσει ουσιαστικά για μια σειρά από ζητήματα στάθηκε ο κ. Χρήστος Χατζηπέμου εκ μέρους της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, πολύ περισσότερο δε το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο έχει αποκλειστεί από τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, που γίνονται μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης και εγκρίνονται από τον Περιφερειάρχη.

Αυτό θεωρεί πως είναι μια τραγική πραγματικότητα που τα μέλη του Συμβουλίου δεν κατάφεραν να ανατρέψουν ούτε με τον πολιτικό τους λόγο, ούτε με τις πολιτικές τους θέσεις, και αυτή την πολιτική κατάσταση έρχονται να συζητήσουν στο συμβούλιο.

Αυτόν τον αποκλεισμό της κοινωνίας, όπως εκπροσωπείται από τους περιφερειακούς συμβούλους, δεν θα τον επιβραβεύσουν, για αυτό και καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Προϋπολογισμός ενάντια στις λαϊκές ανάγκες

Στα χνάρια του κρατικού προϋπολογισμού, που τα παίρνει από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους κινείται και ο φετινός προϋπολογισμός σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μιχαηλίδη.

Μέσα στο ήδη ασφυκτικό πλαίσιο, η διοίκηση διαμορφώνει ένα ακόμα εργαλείο στην υπηρεσία της πολύπλευρης επίθεσης του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, των Δήμων και της Περιφέρειας σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών σημείωσε.

Αυτός θεωρεί πως είναι και ο λόγος που κατευθύνει το κύριο μέρος των πόρων, πέρα από τα λειτουργικά έξοδα που κι αυτά είναι κάτω από τις ανάγκες, κυρίως σε υποδομές και δράσεις με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Διαχείριση της λιτότητας

Από την πλευρά του ο κ. Θόδωρος Περεντίδης της «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΑΜΘ» μίλησε για διαχείριση της λιτότητας, με τον λαό της ΠΑΜΘ να ζει στο πετσί του την ανεπάρκεια έργων και την οικονομική καχεξία.

Θύμισε δε πως η τρίτη σελίδα από το πόρισμα της Διακομματικής ανέφερε πως η ΠΑΜΘ στο σύνολο των Περιφερειών όλης της ΕΕ είναι δεύτερη από το τέλος, και παραμένει εκεί, με την πολιτική διαχείριση αυτού του γεγονότος να βαραίνει την διοίκηση.

Από τα πιο ουσιαστικά αναπτυξιακά εργαλεία οι Περιφέρειες

Στην αρχή της συζήτησης ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος σημείωσε πως στον προϋπολογισμό έχει ενσωματωθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Πρόγραμμα Δράσης που ψηφίστηκε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, και τόνισε πως δεν πρέπει η αντιπολίτευση να μηδενίζει τα πάντα.

«Οι περιφέρειες είναι τα πιο ουσιαστικά αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε» σημείωσε, εξηγώντας πως μέσω του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ ενισχύει τους Δήμους, τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, την Πυροσβεστική και την Ελληνική Αστυνομία και μια σειρά από άλλους φορείς.

Όπως επεσήμανε ο περιφερειάρχης, μέσω του ΕΣΠΑ η περιφέρεια θα διαθέσει 630 εκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, και άλλα 200 εκ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ την ίδια ώρα, διεκδικεί μια σειρά από έργα από την κεντρική διοίκηση, πολλά από τα οποία έχει πετύχει την έγκρισή τους και περιμένει να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Και ενώ παραδέχτηκε πως η Περιφέρεια υστερεί στην ανάπτυξη, πλέον έχουν διατεθεί και έχουν δεσμευτεί πολλοί πόροι, και τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται το επόμενο διάστημα.

Ένας ρεαλιστικός και παραγωγικός προϋπολογισμός

Σε δηλώσεις του μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο Αντιεπριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης στάθηκε στα έργα που περιλαμβάνει μέσω του Τεχνικού προγράμματος, ύψους άνω των 45 εκ. ευρώ και μελέτες περίπου 3 εκ. ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η οδός Μαρώνειας-Πετρωτών που θα ενοποιήσει το παραλιακό μέτωπο, το Σπήλαιο Μαρώνειας, η μελέτη γέφυρας στον ποταμό Λίσσο στον Ίμερο, οι μελέτες για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση, η αποκατάσταση της γέφυρας στον Κομψάτο, η γέφυρα Κοσμίου, η επαρχιακή οδός Κοπτερού Ιάσμου η συντήρηση και ανακατασκευή σημαντικών κομματιών του οδικού δικτύου, αλλά και η αποκατάσταση των ζημιών στα αναχώματα από πλημμύρες καθώς και η μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση του ανατολικού τμήματος της Ροδόπης.

«Είναι ένας προϋπολογισμός παραγωγικός, ρεαλιστικός, έχει αναπτυξιακή προοπτική αλλά και αναφέρεται στην καθημερινότητα του πολίτη, που προήλθε από την καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μας. Συνεχίζουμε με συνέπεια τον προγραμματισμό μας» ανέφερε, κλείνοντας ο κ. Τσαλικίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.