Προβληματισμος για την πορεια των εργων στην ΑΜΘ

Στα 238 εκ. ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ, με τα περισσότερα έργα να είναι συνεχιζόμενα

Μέσα στο 2023 θα ενταχθούν τα νέα έργα, τόνισε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Πρόγραμμα Δράσης και το Τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ, από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει ως πηγές χρηματοδότησης τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που είναι το ποσό με το οποίο χρηματοδοτεί η Κυβέρνηση την Περιφέρεια, ίδιους πόρους της περιφέρειας, από τέλη και πρόστιμα που επιβάλλει, αλλά και χρηματοδοτούμενά έργα, όπως αυτά του ΕΣΠΑ.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 238 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι συνεχιζόμενα. Λόγω δε της αλλαγής της νομοθεσίας, σύμφωνα με τα στελέχη της Περιφέρειας, πλέον στο τεχνικό δεν μπορούν να εγγραφούν έργα που περιμένουν ότι θα χρηματοδοτηθούν, παρά μόνο από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας, που ανέρχονται μόλις σε 8 εκ. ευρώ και κατανέμονται σε νέα έργα.

Ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος όμως διαβεβαίωσε πως εντός της χρονιάς, θα δούμε αρκετά έργα να εντάσσονται, ανάλογα και με τις χρηματοδοτήσεις. Υπεραμύνθηκε δε των διαδικασιών για τα συνεχιζόμενα έργα, τονίζοντας πως η ωρίμανση και η ολοκλήρωσή τους απαιτεί αρκετό διάστημα πολλές φορές και αρκετά χρόνια.

 Όσο για το Πρόγραμμα Δράσης, σε αυτό εντάσσονται από διαπεριφερειακές δράσεις, όπως το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, μέχρι και τοπικές, που περιλαμβάνουν και την χρηματοδότηση εκδηλώσεων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, και περιλαμβάνει φέτος 263 δράσεις.

Τι προβλέπεται για τη Ροδόπη

Στη Ροδόπη, όπως και στις περισσότερες περιοχές, η πλειοψηφία των έργων είναι συνεχιζόμενα, δηλαδή δεν ολοκληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τόσο οδοποιίας όσο και αντιπλημμυρικά και συντήρησης δομών και κτιρίων, με προβλέψεις και για νέα, όπως οι μελέτες για την αντιμετώπιση της διάβρωσης στην παραλία Πλατανίτη, η αποκατάσταση του ταμιευτήρα του Κομψάτου, την αλλαγή της χάραξης του δρόμου προς το λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους και άλλα.

Ανάμεσα στα κυριότερα συνεχιζόμενα, είναι η μελέτη γέφυρας στον ποταμό Λίσσο στο Ίμερο, η αποκατάσταση της γέφυρας στον Κομψάτο, η γέφυρα Κοσμίου, η επαρχιακή οδός Κοπτερού Ιάσμου κτλ.

Όσο για τις δράσεις, πολλές από αυτές αφορούν την χρηματοδότηση εκδηλώσεων συλλόγων, με σημαντικό ποσό να διατίθεται και για το Πρόγραμμα Δράσεων του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, που θα συγχρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ειδική μνεία έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης στα αναπτυξιακά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν με στόχο την ανάδειξη προώθηση και στήριξη προτάσεων της ΠΕ Ροδόπης σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και τη δημιουργία δικτύου 40 σημείων ενδιαφέροντος στη Ροδόπη που θα ενημερώνουν για την περιοχή τους επισκέπτες και θα τους κατευθύνουν και σε άλλα σημεία.

Ανεπάρκεια βλέπει η Περιφερειακή Σύνθεση

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη αρχίζοντας από το Τεχνικό Πρόγραμμα, είδαν μία λίστα κυρίως με συνεχιζόμενα έργα από προηγούμενες περιόδους και ελάχιστα καινούργια, ενώ στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης οι σύμβουλοι της Διοίκησης να μην έχουν καν συνεννοηθεί για αυτό που επρόκειτο να παρουσιάσουν.

Διαπίστωσε δε την παντελή έλλειψη μελετών και έργων που αφορούν το περιβάλλον, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη διαχείριση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όταν η περιφέρεια υστερεί στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πανηγύρι αριθμών

Πανηγύρι αριθμών χωρίς ουσία, στο οποίο καταγράφονται προθέσεις χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας, ενώ για το Πρόγραμμα Δράσης τόνισε πως μοσχομυρίζει εκλογές, με χαρτζιλικώματα συλλόγων, προεκλογικές γιορτούλες και καμία στρατηγική και όραμα. Κατέθεσε δε τον προβληματισμό του για το μέλλον της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που δεν έχει ενίσχυση ούτε σε πόρους ούτε σε προσωπικό από την κεντρική εξουσία.

Μακριά από τις ανάγκες

Το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2023 απέχει «έτη φωτός» από την κάλυψη των πραγματικών, σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής συσπείρωσης κ. Μιχαηλίδης, με έωλη χρηματοδότηση ακόμα και για τα νέα έργα. Έκρινε δε πως το Πρόγραμμα Δράσης είναι πολύ περιορισμένο, και αναλώνεται σε «άρτο και θεάματα» χωρίς ωφέλεια για τους απλούς πολίτες.

Ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΑΜΘ κ, Θόδωρος Περεντίδης θεωρεί πως η διοίκηση βρέθηκε ανεπαρκής και το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό λιτότητας, όπως και το Πρόγραμμα Δράσης

Από την πλευρά τους ο επικεφαλής της Περιφέρειας σε Δράση κ. Κωστής Σιμιτσής και Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση κ. Ανδρέας Καραγιώργης, ενώ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού στην Περιφέρεια, υπερψήφισαν Πρόγραμμα και Τεχνικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.