Πρωτοβουλια της Ελλαδας για ενταξη Βουλγαριας και Ρουμανιας στη ζωνη Schengen

Επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στη Σόφια στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας για την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Schengen

Πρωτοβουλία για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Schengen ανέλαβε η Ελλάδα και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, έγινε δεκτός τη Δευτέρα στη Σόφια από τον Υπουργό Εσωτερικών και Aναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, κ. Ivan Demerdzhiev.   

Ο κ. Μηταράκης συζήτησε με τον κ. Demerdizev την κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα και τις προσπάθειες που κάνουν Ελλάδα και Βουλγαρία στη διαχείριση των ροών ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπισης των ιδιαίτερα αυξημένων ροών, χρειάζεται να συμφωνήσουμε τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Για την αποτελεσματική προστασία από παράτυπες αφίξεις», είπε ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας της συνάντησης.   

Παράλληλα κατά την συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου η Βουλγαρία και η Ρουμανία να ενταχθούν στην ζώνη Schengen, κάτι που δεν επετεύχθη στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο.   

«Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, συναντήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Karl Nehammer και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Gerhard Karner, με τους οποίους πραγματοποιήσαμε ειλικρινείς και ουσιαστικές συζητήσεις. Επίσης, την Τετάρτη μεταβαίνω στο Βουκουρέστι, για να συναντηθώ με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας κ. Lucian Bode. Είναι προφανές ότι πρέπει ταχύτατα να λυθεί η εκκρεμότητα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ζώνη Σέγκεν», είπε ο κ. Μηταράκης.   

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία με την Σουηδική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρωτοβουλία ένταξης τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της Ρουμανίας στη ζώνη Schengen.    

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.