Πρωθυπουργικα εγκαινια για την Εκθεση «Ανατολικη Μακεδονια – Θρακη»

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της έκθεσης - «Δεν είμαι εδώ ως περαστικός, αλλά ως μόνιμος κάτοικος»

Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής τα εγκαίνια της 24ης Έκθεσης «Ανατολική Μακεδονίας – Θράκη» στο Εκθεσιακό Κέντρο της Βιομηχανικής Περιοχής της Κομοτηνής.
 
Η Έκθεση Ανατολική Μακεδονία – Θράκη αποτέλεσε τον προτελευταίο σταθμό της περιοδείας του πρωθυπουργού στην Θράκη, μετά την οποία ακολούθησε η κεντρική πολιτική του ομιλία στο Ξενοδοχείο Arcadia.
 
O πρωθυπουργός κατέφθασε στο Εκθεσιακό Κέντρο λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, συνοδευόμενος από πληθώρα κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ροδόπη, τον Έβρο και την Ξάνθη.
 
Ο πρωθυπουργός ήταν αυτός, ο οποίος εγκαινίασε τη φετινή Έκθεση, εγκαίνια τα οποία πραγματοποιήθηκαν φέτος, άνευ κορδέλας, και περιορίστηκαν στον αγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και στις ομιλίες οι οποίες ακολούθησαν. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής «Η ανάπτυξη την οποία περιμένουμε, δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κυρίως εσωτερική» 

Μετά το τέλος του καθιερωμένου αγιασμού στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τόνισε πως «η έκθεση αυτή προοιωνίζει αυτό που περιμένουμε να έρθει, όχι μόνο στην Θράκη, αλλά στη Ελλάδα γενικότερα, την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη όμως την οποία περιμένουμε, δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι η εσωτερική μας ανάπτυξη, η αλλαγή της κουλτούρας και του νου μας, έτσι ώστε μέσα από αυτή τη νέα πνευματική ανάπτυξη μας, να υπερκεράσουμε την κρίση, την οικονομική και πνευματική μας γενικότερα κρίση». 

Τάσος Τζήκας «Η Έκθεση Ανατολική Μακεδονία – Θράκη θα είναι ζωντανή και τα επόμενα χρόνια» 

Την αρχή, σε επίπεδο χαιρετισμών, έκανε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Έκθεσης κ. Κατερίνα Ιωαννίδου η οποία καλωσόρισε το σύνολο των παρευρισκομένων, για να δώσει τον λόγο στον πρόεδρο της ΔΕΘ HELEXPO κ. Τάσο Τζήκα ο οποίος χαρακτήρισε τιμή για τη Θράκη την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της διοργάνωσης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στην 24χρονη ιστορία της που εγκαινιάζει την έκθεση.
 
Κλείνοντας αναφορικά με την Έκθεση ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO τόνισε πως και φέτος η διοργάνωση «πάει καλά» υπογραμμίζοντας πως «είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή, το οποίο θα είναι ζωντανό και τα επόμενα χρόνια».

Χρήστος Μέτιος «Η κεντρική διοίκηση πρέπει όχι μόνο να αναγνωρίζει τις μεγάλες ανάγκες της ΠΑΜ-Θ αλλά και να πράξει αυτά, που χρειάζεται» 

Στους βασικούς στόχους της Έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, τονίζοντας πως «η συγκεκριμένη Έκθεση είναι η κεντρική μας Έκθεση, είναι η Έκθεση όλων μας».
 
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε πως η Περιφέρεια ΑΜ-Θ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια ουσιαστική και δίκαιη ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας πως «διαθέτει ισχυρά συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, όπως τη γεωγραφική μας θέση, τη φυσική μας ομορφιά και την παραγωγική μας ικανότητα, τα οποία επιτέλους πρέπει να αξιοποιήσουμε».
 
«Από τη δική μας πλευρά, με εργατικότητα και με την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας θα δουλέψουμε μεθοδικά, για το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, στηρίζοντας κάθε τομέα ανάπτυξης και κάθε συλλογικό φορέα ή τις μεμονωμένες προσπάθειες» συνέχισε, επισημαίνοντας πως ο σχεδιασμός της Περιφέρειας αφορά κυρίως στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού.
 
Αναφέρθηκε αναλυτικά στον προγραμματισμό της Περιφέρειας για την ενίσχυση των προαναφερθέντων τομέων, υπογραμμίζοντας πως «όλα τα παραπάνω έργα έχουν τη σφραγίδα του αείμνηστου Περιφερειάρχη μας, Γεωργίου Παυλίδη» και γνωστοποίησε πως στους επόμενους στόχους της διοίκησης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης.
 
«Ζητούμενο λοιπόν για όλους, -Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι-, είναι, όχι μόνο να απορροφήσουμε τους πόρους του Ε.Σ.Π.Α. και των άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά με τη στήριξη της κεντρικής διοίκησης να επιλεγούν εκείνα τα έργα, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανάπτυξή μας» ζητώντας από την κεντρική διοίκηση «όχι μόνο να αναγνωρίσει τις μεγάλες ανάγκες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αλλά και να πράξει αυτά που χρειάζεται». 

Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά «Η παρουσία του πρωθυπουργού εδώ σήμερα στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας ότι η περίοδος αδιαφορίας και παραγκωνισμού της Θράκης τελείωσε» 

«κ.Πρωθυπουργέ σας υποδεχόμαστε σήμερα σε μία εξαιρετική πρωτοβουλία της ΔΕΘ, η οποία σε συνεργασία με ανθρώπους και φορείς της Θράκης αποτελεί απόδειξη της δυναμικότητας αυτού του τόπου» τόνισε στην αρχή του χαιρετισμού της η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. «Η πραγματικότητα της Θράκης δεν είναι μια ευχάριστη πραγματικότητα» συνέχισε η ίδια, εξηγώντας πως αυτό δεν αποτελεί συνέπεια της κρίσης που διέπει τα τελευταία χρόνια ολόκληρη την χώρα, αλλά αποτέλεσμα « της αδιαφορίας πολλών ετών και πολλών κυβερνήσεων που αθροίζονται πλέον στη Θράκη».
 
«Παρά το γεγονός ότι πολλοί εξυμνούν την Θράκη, τις δυνατότητες της, το φυσικό της πλούτο ποτέ μέχρι τώρα κανείς δεν σχεδίασε, δεν στήριξε και δεν προώθησε ολοκληρωμένα σχέδια» επεσήμανε χαρακτηριστικά για να τονίσει πως « η παρουσία σας σήμερα εδώ, με τους πολλούς συναδέλφους σας, στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας ότι η περίοδος αδιαφορίας και παραγκωνισμού της Θράκης τελείωσε».
 
«Σας ζητώ, ως Βορειοελλαδίτισσα να έχετε μονίμως την προσοχή σας στραμμένη στη Θράκη μας» σημείωσε και τόνισε πως « τα γραφεία σας στην Θεσσαλονίκη και η παρουσία σας εκεί θα αμβλύνουν τις αποστάσεις και θα ενισχύσουν την βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει την περιφέρεια και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Ως η μοναδική κυβερνητική παρουσία εκτός Αθηνών, πιστεύω πως και με την δική σας τακτική παρουσία στην Θεσσαλονίκη, θα δώσουμε ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα αποκεντρωμένης λειτουργίας του κράτους».

Αλέξης Τσίπρας «Δεν ήρθα ως περαστικός επισκέπτης, αλλά ως μόνιμος κάτοικος της Θράκης» 

Ως ευτυχή συγκυρία χαρακτήρισε τα εγκαίνια της Έκθεσης ΑΜ-Θ με την επίσκεψή του στην Θράκη, ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «η Έκθεση ΑΜ-Θ έχει την ευκαιρία με τη βοήθεια όλων μας να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης που θα προβάλλει και θα υποστηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα της περιοχής, θα υπερβαίνει τα όρια της περιφέρειας και τα σύνορα της χώρας και θα έχει τη δυνατότητα να φέρει κοντά και όμορες χώρες, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της διασυνοριακής συνεργασίας».
 
«Η Θράκη είναι μια περιοχή με κομβική θέση στο χάρτη της πατρίδας μας, στον χάρτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι μία περιοχή με αναξιοποίητο δυναμικό και προοπτική να αναδειχθεί σε εμπορικό ενεργειακό κόμβο, κόμβο εμπορίου και μεταφορών, σε διαμετακομιστικό κόμβο, κόμβο μεταξύ δύο ηπείρων και δύο θαλασσών» συνέχισε.
 
Η «αδιαμεσολάβητη» ενημέρωση του κυβερνητικού επιτελείου για τα προβλήματα της Θράκης, ήταν ο βασικός στόχος της επίσκεψής του στην περιοχή όπως σημείωσε ο ίδιος, δηλώνοντας την σύμφωνη γνώμη του με τα όσα προηγουμένως επεσήμανε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής περί «πνευματικής κρίσης».

«Θα συμφωνήσω με τον Σεβασμιότατο πως η ανάκαμψη θα πρέπει να είναι και πνευματική και όχι μόνο οικονομική, αλλά και η ανάπτυξη είναι κάτι που ο τόπος το έχει ανάγκη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, πέντε χρόνια δραματική ύφεσης και λεηλασίας» συνέχισε. «Την έχει ανάγκη η οικονομία την ανάπτυξη, την έχει ανάγκη ο τόπος την ανάπτυξη, όμως πρέπει να μην είναι μονάχα στατιστικά μεγέθη, να μη είναι μονάχα νούμερα για τους οικονομολόγους, αλλά να είναι πράξη στην καθημερινότητα των πολιτών» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης εκπόνησης εθνικού στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, από τους επιμέρους όπως επεσήμανε περιφερειακούς σχεδιασμούς, «έργα που θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών». «Η σημερινή μας παρουσία εδώ στη Θράκη, δεν θα είναι μια περαστική παρουσία. Δεν ήρθα ως περαστικός επισκέπτης, αλλά σαν μόνιμος κάτοικος» διαβεβαίωσε ο ίδιος κλείνοντας, τονίζοντας πως «το νέο γραφείο στην Θεσσαλονίκη θα είναι η ματιά συμβολικά του πρωθυπουργικού γραφείου συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα».
 
«Θα βρίσκομαι εδώ μαζί με εσάς, για να βοηθήσω με όσες δυνάμεις έχω στην κοινή μας προσπάθεια να βάλουμε ξανά μπροστά την παραγωγική μηχανή και να δώσουμε σε αυτόν τον τόπο που έχει τεράστια πλεονεκτήματά και δυνατότητες, το μέλλον που του αξίζει» κατέληξε ευχόμενος «η ευτυχής αυτή συγκυρία να είναι ένας καλός οιωνός, για τον εμπορικό κόσμο, για την εμπορική δραστηριότητα της περιοχής που τόσο πολύ έχει πληγεί τα χρόνια της ύφεσης και της κρίσης».
 
Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην τελετή εγκαινίων της φετινής διοργάνωσης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ.Τάσος Τζήκας, ο βουλευτής Ροδόπης κ.Ιλχάν Αχμέτ, οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή, ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Αλή Ριζά Ακιντζί, ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας κ. Σταμάτης Κουρούδης, ο συντονιστής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Ροδόπη κ. Κωνσταντίνος Βουζουκίδης, εκπρόσωποι τους στρατού, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως ο Πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο κ. Παναγιώτης Κεραμάρης Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, των τοπικών αρχών, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Καζαντζής, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας κ. Στεπάν Ματεοσιάν. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας στην κεντρική εικόνα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.