Προταση του ευρωβουλευτη της ΝΔ Θοδωρη Ζαγορακη

Για την προσθήκη ειδικοτήτων στα εγκεκριμένα Δημόσια ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα

Με ερώτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Θοδωρής Ζαγοράκης θέτει το θέμα της αντιστοιχίας ειδικοτήτων ανάμεσα στη Δευτεροβάθμια και τη Μεταδευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή και ζητά να ενημερωθεί για τις πρακτικές που ακολουθούνται στο ζήτημα αυτό από τα άλλα κράτη μέλη.
 
Η συγκεκριμένη ερώτηση του ευρωβουλευτή που χθες συμμετείχε και στον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας της ΝΔ με την ομάδα των Αστέγων ακολουθεί.
 
«Τα εγκεκριμένα Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) Ειδικής Αγωγής (ΦΕΚ Ίδρυσης 89/ 19-01-2015) στην Ελλάδα προβλέπουν αποκλειστικά τη φοίτηση ατόμων με προβλήματα ακοής και όρασης, ενώ, όσοι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε αυτά, στην πλειοψηφία τους, είναι άτομα με ήπια νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down και φάσμα αυτισμού. Η λειτουργία των Δημόσιων ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής ακυρώνεται, αν μάλιστα αναλογιστούμε πως οι συνήθεις ειδικότητες των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) Ειδικής Αγωγής λειτουργούν χωρίς περιορισμό σε κατηγορίες αναπηρίας.
 
Ουσιαστικά, η λειτουργία των συγκεκριμένων ΙΕΚ παραβλέπει τις πραγματικές ανάγκες και το δικαίωμα των τελειοφοίτων, αλλά και παλαιότερων αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) Ειδικής Αγωγής, για περαιτέρω εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση. Δυστυχώς, σήμερα, οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) Ειδικής Αγωγής είτε φοιτούν εκ νέου στα παραπάνω, επιλέγοντας διαφορετική ειδικότητα, είτε παραμένουν έγκλειστοι στα σπίτια τους, βιώνοντας την απόρριψη.
 
Ερωτάται η Επιτροπή:
 
1. Ποια η τακτική και οι πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλα κράτη μέλη σε σχέση με την αντιστοιχία ειδικοτήτων ανάμεσα στη Δευτεροβάθμια και τη Μεταδευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή;
2. Τι προβλέπεται για την εκπαίδευση και κατάρτιση των αποφοίτων και τελειοφοίτων Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής μετά το πέρας αυτής, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες απορρόφησής τους από την αγορά εργασίας;»
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.