Προταση νομου απο το CHP για τη μειωση του ΦΠΑ στο 1% στις πανες και βρεφικες τροφες

«Οι αυξήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησαν στην αύξηση πολλών προϊόντων»

Ο βουλευτής του CHP Ομέρ Φετχή Γκιουρέρ πρότεινε νομοσχέδιο για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 1% στις πάνες και βρεφικές τροφές που έχουν αυξηθεί 2-3 φορές λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

«Οι αυξήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησαν στην αύξηση πολλών προϊόντων και στο άνοιγμα της πόρτας σε μια πιο δύσκολη διαδικασία για τον καταναλωτή κάθε μέρα» δήλωσε ο Γκιουρέρ σε γραπτή δήλωση σχετικά με το θέμα.

Σημειώνοντας ότι η αύξηση των δαπανών για τα νεογέννητα με τις ανατιμήσεις έχει φτάσει σε αξιοσημείωτα ύψη ο βουλευτής επίσης ανάφερε τα εξής: «Σε σύγκριση με τις τιμές του 2020 η πιπίλα που ήταν 6 λίρες έχει γίνει 22 λίρες,  το μπιμπερό ήταν 20 λίρες ενώ τώρα κοστίζει 60 λίρες. Επίσης οι τιμές των βρεφικών τροφών από 110 λίρες αυξήθηκαν στα 220 λίρες και αυτές οι τιμές επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους γονείς. Όταν εξετάζουμε το κόστος στις πάνες και στα τρόφιμα μόνο για μια εβδομάδα, τα στοιχεία κυμαίνονται από 300 έως 350 λίρες. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να προληφθεί η αύξηση των τιμών των τροφίμων οφείλεται στο γεγονός ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα διατροφής εισάγονται.

Όπως μπορεί να φανεί, η δυσκολία που θα έχει μια οικογένεια με περιορισμένα οικονομικά μέσα για την κάλυψη του κόστους φροντίδας του νεογέννητου της φαίνεται σαφώς όταν εξετάζουμε το μηνιαίο ποσό στις πάνες και τα τρόφιμα. Προκειμένου να μειωθεί σε κάποιο βαθμό η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στις παιδικές τροφές και τις πάνες. Για το λόγο αυτό, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις παιδικές τροφές και τις πάνες στο 1% είναι εξαιρετικά σημαντική για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών κατά την περίοδο ανάπτυξης και για τις εύρυθμες σχέσεις των μελών της οικογένειας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.