Προταση δυσπιστιας: Τριημερο υψηλων τονων στη Βουλη

Έγινε αποδεκτή άμεσα από την κυβέρνηση - Την Παρασκευή η ψηφοφορία

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη σκιά των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές κατάθεσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, το απόγευμα της Τετάρτης.

Δια του Γ. Γεραπετρίτη η κυβέρνηση απεδέχθη την πρόταση δυσπιστίας και η συζήτηση ξεκίνησε άμεσα στις 6.00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενώ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το βράδυ με την ψηφοφορία.

Σε μια ιδιαίτερα σκληρή ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας.

Η παρακρατική λειτουργία, η διαφθορά και η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης».

Αναφέρθηκε δε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη με σφοδρότητα κατηγορώντας τον ως οργανωτή ενός ρυπαρού δικτύου. Είπε συγκεκριμένα πως «δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου, θα έλεγα εγώ, που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και συντονιστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος».

«Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη»

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του φακέλου που έλαβε από την ΑΔΑΕ εξηγώντας πως «στις 28/12, και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων η Ανεξάρτητη Αρχή είχε ήδη βρει ευρήματα επισυνδέσεων της ΕΥΠ, πέραν του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη, και για τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τέλογλου, ζήτησα επισήμως γραπτώς να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή ώστε να διαλευκάνει αν ετέθη πράγματι σε επισύνδεση από την ΕΥΠ, με διάταξη υπογεγραμμένη από την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ, ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών κ.κ. Λάγιος και Αλεξόπουλος». «Και η απάντηση που επίσημα έλαβα σε αυτόν τον κλειστό φάκελο, ήταν έξι στα έξι» τόνισε, προσθέτοντας ότι «για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη».

«Φτάσαμε αισίως στον αριθμό 10 των ανθρώπων για τους οποίους επισήμως πλέον υπάρχουν ευρήματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη» τόνισε και υπογράμμισε ότι «εμείς αυτήν την εκτροπή δεν δικαιούμεθα να την καταπιούμε».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του».

«Η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς το λαό. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. (…) Θα είναι μια ευκαιρία να μάθουμε πολλά, γιατί σχετικά με το θέμα των υποκλοπών έχουμε τοποθετηθεί με ευθύτητα. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ χωρίς να αγνοούμε λάθη και χωρίς να διαλύουμε μια πολύτιμη υπηρεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Κρήτη και συνέχισε:

«Πώς θα επιμέναμε με τόση σιγουριά για τα πραγματικά γεγονότα στην υπόθεση της μικρής Μαρίας, χωρίς τη συμβολή της ΕΥΠ; Είναι θράσος να σηκώνουν το δάχτυλο, θα κληθούν αυτές τις μέρες να μας μιλήσουν για όσα σιωπούν. Για παράδειγμα: Πήραν και πόσα χρήματα από τον κ. Καλογρίτσα, όπως καταθέτει η γραμματέας του; Και επιβεβαιώνουν τα μηνύματα μεταξύ του επιχειρηματία και του κ. Παππά».

«Καλύπτει ακόμα ο κ. Τσίπρας τους 2 υπουργούς που κατηγορούνται στο ειδικό δικαστήριο;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Πώς γίνεται να συλλαμβάνεται για απάτες ένας από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες που έστησαν τη σκευωρία της Novartis;»

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ.Χρήστο Ράμμο, τονίζοντας πως «όσο για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ που ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ τον έκανε σημαία του, θα δούμε στην πορεία τελικά πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του. Με τον κ. Τσίπρα δεν επιλέγω τη σύγκρουση, αλλά τη σύγκριση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.