Προτασεις απο την «Κομοτηνη Δυνατα» για την αναβαθμιση του Φεστιβαλ Φαναριου

Στόχος να γίνει «ένα Φεστιβάλ με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους»

Προτάσεις βελτίωσης του Φεστιβάλ Φαναρίου κατέθεσε στο δημόσιο λόγο η δημοτική παράταξη «Κομοτηνή Δυνατά» με στόχο, όπως επισημαίνει να γίνει «ένα Φεστιβάλ με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους». Η δημοτική παράταξη μέσω ανακοίνωσης αφήνει ταυτόχρονα αιχμές για τη μέχρι διαχείριση της διοργάνωσης από τη δημοτική αρχή, εκτιμώντας πως οφέλη θα υπάρξουν μόνο όταν «οργανώσουμε ένα πολυθεματικό πολιτιστικό φεστιβάλ το οποίο θα αποτελέσει ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της «Κομοτηνή Δυνατά»:

Με αφορμή την πρόσφατη πραγματοποίηση του festival Φαναρίου, και το γεγονός ότι έχει γίνει πλέον θεσμός, καταθέτουμε τις προτάσεις μας σχετικά με τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση αυτού, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ως Δήμος Κομοτηνής  τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Οφέλη που αφορούν την τουριστική προβολή και ανάδειξη της περιοχής μας,  την αύξηση της επισκεψιμότητας, της παραμονής των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου αλλά και την ενίσχυση  της εμπορικής κίνησης των τοπικών καταστημάτων και τουριστικών επιχειρήσεων.

Εμείς ως διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής σχεδιάζουμε για τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2024, να οργανώσουμε ένα πολυθεματικό πολιτιστικό φεστιβάλ το οποίο θα αποτελέσει ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν. Για να πετύχει το εγχείρημα χρειάζεται να εμπλουτιστεί και να μην  έχει μόνο συναυλιακό χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα θα καθιερώσουμε:

  • Παράλληλες  πολιτιστικές εκδηλώσεις σε μια πολυσυλλεκτική εμπειρία (μουσική, χορό, stand up comedy, μουσικούς του δρόμου και performers) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Η έναρξη των συναυλιών να πραγματοποιείται από  νέους καλλιτέχνες της περιοχής μας ώστε να παρουσιάζουν το ταλέντο του στο ευρύ κοινό.
  • Την ανάπτυξη παράλληλων εκδηλώσεων σε όλη την παραλιακή ζώνη και εντός του οικισμού, προκειμένου να υπάρχουν οικονομικά οφέλη στις τοπικές επιχειρήσεις  
  • Την ενεργή συμμετοχή  πολιτιστικών συλλόγων και φορέων με την πραγματοποίηση παράλληλων εκδηλώσεων πριν και μετά τις συναυλίες στον οικισμό.
  • Την πραγματοποίηση έκθεσης τοπικών προϊόντων γευσιγνωσίας στο λιμάνι του Φαναρίου όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ
  • Τη δυνατότητα πώλησης τοπικών προϊόντων και street food από τις τοπικές επιχειρήσεις στους χώρους των συναυλιών.

Οι προτάσεις μας έχουν ως στόχο την διόρθωση των «κακώς κειμένων» που αφορούν τον έως τώρα σχεδιασμό του Φεστιβάλ. Εκτιμούμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία την οποία και στηρίζουμε ως παράταξη, αλλά τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν είναι αρκετά. Συγκεκριμένα:

  • Ποια είναι τα έως τώρα πραγματικά οφέλη για το Δήμο Κομοτηνής;;
  • Για ποιο λόγο ο Δήμος Κομοτηνής πλήρωσε με απευθείας ανάθεση 25.000 ευρώ την εταιρεία διοργάνωσης, ενώ ο Δήμος δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος και έσοδα; Tι ακριβώς αφορά η συγκεκριμένη απευθείας ανάθεση;
  • Ενώ ο Δήμος Κομοτηνής παραχωρεί χώρο, υπηρεσίες, εξοπλισμό και 25.000 ευρώ απευθείας ανάθεση, για ποιο λόγο δεν διεκδικεί μέρος  των εσόδων ή ανταποδοτικά οφέλη;

Σκοπός μας, είναι να οργανώσουμε ένα φεστιβάλ που θα εξελίσσεται, θα εμπλουτίζεται, θα έχει ταυτότητα και θα αποτελέσει τουριστικό προϊόν για το Δήμο Κομοτηνής  με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή ανταποδοτικότητα υπέρ της τοπικής κοινωνίας.

Ένα Φεστιβάλ με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.