Προσωρινη αποκατασταση… μεχρι τη μονιμη για τον ταμιευτηρα του Κομψατου

Αυτές τις μέρες αναμένεται να γίνουν εργασίες για την προσωρινή του λειτουργία, με την προοπτική να γίνει μόνιμη αποκατάσταση εντός του καλοκαιριού

Να περάσει η περίοδος των βροχών, ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση στον ταμιευτήρα του Κομψάτου, περιμένει η Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με τον Αντιπεριφειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη.

Αυτό τονίστηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, σε απάντηση ερώτησης της Περιφερειακής Σύνθεσης για την Κατάρρευση των αναχωμάτων του Κομψάτου και τα προβλήματα στην άρδευση.

Την ερώτηση ανέπτυξε ο επικεφαλής της παράταξης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος σημείωσε πως πλέον δεν υπάρχει καμία υποδομή για την διοχέτευση του νερού στα αρδευτικά κανάλια, συνεπώς οι αγρότες της περιοχής θα υποχρεωθούν να θέσουν σε λειτουργία νωρίτερα τις πομόνες.

Για αυτό ζήτησε να μάθει αν έχουν προγραμματιστεί παρεμβάσεις στην περιοχή, και αν θα προχωρήσουν τα έργα μόνιμης αποκατάστασης.

3.000 στρέμματα εξυπηρετεί η περιοχή

Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης τόνισε πως η περιοχή εξυπηρετεί 3.000 στρέμματα, με τον ταμιευτήρα να είναι υπό το καθεστώς διαχείρισης του τοπικού ΤΟΕΒ Ιάσμου.

Μετά την καταστροφή του ταμιευτήρα, τα μέλη του τοπικού ΤΟΕΒ είχαν κάνει αίτημα προς την περιφέρεια να βοηθήσει στην αποκατάστασή του.

Πέρυσι, πρώτη χρονιά που υπήρχε το πρόβλημα, στην πιο κρίσιμη περίοδο, όταν δεν προλάβαιναν να βγάλουν έργο για την αποκατάσταση, αφιλοκερδώς εργολάβος έριξε αμμοχάλικο, αποκαθιστώντας προσωρινά τον ταμιευτήρα.

Η Περιφέρεια προχώρησε σε μελέτη για την αποκατάσταση του ταμιευτήρα, που περιλάμβανε κάποιες εγκρίσεις, τόσο περιβαλλοντικές όσο και από άλλους φορείς, και τελικά προκηρύχθηκε έργο 120.000 ευρώ.

Παράλληλα, αυτές τις μέρες, όταν μειωθεί ο όγκος του νερού στον ποταμό, θα γίνει ξανά προσωρινή αποκατάσταση, ώστε να μπορεί να γίνει η άρδευση των χωραφιών αυτή την περίοδο, μέχρι να αποκατασταθεί ο ταμιευτήρας την θερινή περίοδο..

Ο συγκεκριμένο ταμιευτήρας έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’50, με υλικά από την πολιτεία και κοινωφελή εργασία, και στη συνέχεια παραδόθηκε στον τοπικό ΤΟΕΒ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.