Προσωπικο στοιχημα για τον Αδωνι Γεωργιαδη το κλεισιμο της «μαυρης τρυπας» του ΕΣΠΑ της ΠΑΜ-Θ

Σε έναν μήνα το αργότερο οι καταβολές των εγκεκριμένων προτάσεων της μη επιστρεπτέας, εντός των επόμενων δύο μηνών η ολοκλήρωση των αξιολογήσεων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης βρέθηκε στο παράρτημα του ΕΦΕΠΑΕ στην Κομοτηνή και ζήτησε από τους εργαζομένους γρήγορα αντανακλαστικά για την γρηγορότερη δυνατή εκταμίευση των διαθέσιμων πόρων

Την εκκίνηση της διαδικασίας καταβολών των ήδη εγκεκριμένων προτάσεων εντός των επόμενων τριών – τεσσάρων εβδομάδων, αλλά και την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων 14.000 αιτήσεων έως το τέλος του Οκτωβρίου σε ό,τι αφορά την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο όλων των εμπλεκομένων, διοίκησης και εργαζομένων του νέου παραρτήματος του ΕΦΕΠΑΕ στην Κομοτηνή, σε «αντικατάσταση» της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Κομοτηνή.

Ο κ.  Γεωργιάδης κατέφθασε συνοδευόμενος από τους βουλευτές Έβρου κ.κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη και Σταύρο Κελέτση, για να τον υποδεχτούν επίσης ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης καθώς και ο διευθυντής του παραρτήματος κ.  Σπύρος Παναγιώτου.

Ο Υπουργός μετά από μία σύντομη συνομιλία με τους προαναφερθέντες μίλησε με το σύνολο των στελεχών του παραρτήματος, αρχής γενομένης από τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της εκπαίδευσής τους. Απευθυνόμενος σε αυτούς ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για το μεγαλύτερο προσωπικό του στοίχημα στην περιοχή της Θράκης και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ εξηγώντας ότι στις δικές τους δυνάμεις, την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητά τους βασίζεται η προσπάθεια αναστροφής αυτού του πολύ κακού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, όχι όπως εξήγησε από ευθύνη των εργαζομένων.

Η εκκαθάριση, αξιολόγηση και πληρωμή όλων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην ΠΑΜ-Θ πρώτη πολιτική προτεραιότητα

Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε εαυτόν αλλά και όλες τις «δυνάμεις» του Υπουργείου στη διάθεση του παραρτήματος και των εργαζομένων ούτως ώστε όπως τόνισε να κλείσει η «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί.

«Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, την κυβέρνηση και όλους μας η γρήγορη εκκαθάριση, αξιολόγηση και πληρωμή όλων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην ΠΑΜ-Θ αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα» ανέφερε, εξηγώντας πως «δεν είστε εσείς που φταίτε για το γεγονός ότι η ΠΑΜ-Θ έμεινε πίσω αλλά είστε εσείς που θα μας βοηθήσετε να το ξεπεράσουμε». «Θα είμαστε από πάνω σας, το Υπουργείο, η Πολιτεία, οι τοπικοί βουλευτές για να αντιστρέψουμε αυτό το κακό κλίμα, να κλείσουμε αυτή την “μαύρη τρύπα” σε μία πραγματικότητα που λέει ότι είμαστε πρώτοι στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρώπη».

Μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Γεωργιάδης έθεσε το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του παραρτήματος για να εξηγήσει πως «το παράρτημα του ΕΦΕΠΑΕ που ιδρύσαμε σε αντικατάσταση του ΔΕΣΜΟΥ στην Κομοτηνή, θα πρέπει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αρχικά να ξεκινήσει τις πληρωμές στις ήδη αξιολογημένες και εγκεκριμένες προτάσεις ώστε να ξεκινήσουν οι καταβολές μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες το πολύ. Από εκεί και ύστερα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις των 14.000 αιτήσεων έως τα τέλη του Οκτωβρίου, ώστε αμέσως μετά να μπορούμε να προχωρήσουμε στις πληρωμές του προγράμματος COVID και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε και στα αιτήματα πληρωμής για τα υπόλοιπα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του ΕΠΑΝΕΚ που τρέχουν στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ».

Στοίχημα η απορρόφηση 150 εκατ. ευρώ στην ΠΑΜ-Θ έως το τέλος του 2023

Σύμφωνα με τον ίδιο το σύνολο του ποσού που θα πρέπει να απορροφηθεί έως τα τέλη του 2023 ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, ποσό όπως τόνισε πολύ σημαντικό για την περιοχή της ΠΑΜ-Θ που θα καθιστούσε ανεπίτρεπτο το ενδεχόμενο μη απορρόφησής τους. «Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί, θα ήταν ανεπίτρεπτο εκ μέρους μας και θα απορροφήσουμε το σύνολο των χρημάτων» ανέφερε ο ίδιος.

Ευριπίδης Στυλιανίδης

«Ο Υπουργός ήρθε να κόψει έναν “γόρδιο δεσμό” που προσπαθούσαν πολλοί να λύσουν επί πολύ καιρό, σε βάρος των συμφερόντων της τοπικής αγοράς»

Τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό εξέφρασε στις δηλώσεις του ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τονίζοντας ότι η λύση που δόθηκε «ξαναζωντάνεψε μια υπηρεσία στην οποία εμείς είχαμε ακουμπήσει πολλές ελπίδες και φοβηθήκαμε κάποια στιγμή ότι την χάνουμε». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το στοίχημα για τους επόμενους μήνες είναι «να δώσουμε στις επιχειρήσεις της περιοχής την ρευστότητα που είχαν στερηθεί το προηγούμενο διάστημα» και αυτό όπως επεσήμανε μιλώντας στους εργαζομένους «θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό διότι ήρθε να κόψει έναν “γόρδιο δεσμό” που προσπαθούσαν πολλοί να λύσουν επί πολύ καιρό, σε βάρος των συμφερόντων της τοπικής αγοράς. Έδωσε λύση ανταποκρινόμενος στα αιτήματα της αγοράς και των επιμελητηρίων, και η λύση αυτή φαίνεται ότι είναι η πλέον αποτελεσματική καθώς διασφαλίζει την αύξηση της ρευστότητας, την καταβολή των χρημάτων που οφείλονται στην τοπική αγορά, τη στήριξη των θέσεων εργασίας, και τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής στην περιοχή» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. «Νικάμε την κακοδαιμονία που μας καθήλωσε στην τελευταία θέση απορροφητικότητας και πιστεύω ότι αν δουλέψουμε όλοι μαζί, τους επόμενους μήνες θα μπορέσουμε κι  εμείς να μπούμε στην πρωτοπορία της αποτελεσματικότητας και της απορροφητικότητας σε σχέση και με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας» συνέχισε ο βουλευτής Ροδόπης, εκφράζοντας την αμέριστη εμπιστοσύνη του προς τον Άδωνι Γεωργιάδη και για τα άλλα ζητήματα που εγγυήθηκε, όπως το ζήτημα της SHELMAN. «Καλά κάνει και μετράει τα λόγια του και πιστεύω ότι θα είναι αυτός που θα ανακοινώσει όταν πρέπει αυτό που πρέπει προς όφελος της περιοχής» ανέφερε ο βουλευτής, επισημαίνοντας πως «το δίδαγμα της σημερινής επίσκεψης είναι ότι η άμεση ανταπόκριση της κεντρικής διακυβέρνησης στα περιφερειακά αιτήματα, η συστηματική συνεργασία και ενότητα όλων, μπορεί να φέρει αποτελέσματα που δεν το φανταζόμαστε. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε σήμερα πράξη και νομίζω σύντομα θα φανεί και στα αποτελέσματα στην ίδια την αγορά και την τοπική κοινωνία».

Συνομίλησε με τους εργαζομένους του παραρτήματος ζητώντας τους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και να επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά για την αμεσότερη δυνατή εκκαθάριση των αιτήσεων και την καταβολή των πιστώσεων στις επιχειρήσεις και επαγγελματίες της περιοχής

Αναστάσιος Δημοσχάκης

«Η ίδρυση και η λειτουργία του ΕΦΕΠΑΕ δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να λυθεί ένα μείζον για την επιχειρηματικότητα της ΠΑΜ-Θ πρόβλημα»

Για μία ελπιδοφόρα καινούργια σελίδα για την περιοχή μας έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπουργού. Όπως επεσήμανε «η ίδρυση και η λειτουργία του ΕΦΕΠΑΕ, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου ένα μείζον θέμα που αφορά την  επιχειρηματικότητα, σήμερα με την παρουσία του υπουργού εδώ να λυθεί. Τον ευχαριστούμε πολύ, τον ευγνωμονούμε, διότι πράγματι, από τώρα και μετά, με όλους αυτούς τους άξιους συνεργάτες του νέου φορέα, με όλες τις εγκαταστάσεις,  αποδεικνύουν ότι θα έχουμε πλέον βάλει στη ράγα τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας και με γρήγορες διαδικασίες θα έχουμε το αποτέλεσμα, το οποίο επιδιώκουμε και το οποίο κάποια στιγμή, δυστυχώς χάθηκε από τον προσανατολισμό που έπρεπε να έχει» ανέφερε προσδοκώντας όπως τόνισε σε ένα «θετικό αποτέλεσμα μέχρι τη λήξη του έτους».

Σταύρος Κελέτσης

«Ανεβάζουμε ταχύτητες ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στην αγορά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο βουλευτής Έβρου κ. Σταύρος Κελέτσης, τονίζοντας ότι με την ενεργοποίηση του παραρτήματος του ΕΦΕΠΑΕ «αποκαθίσταται η ομαλότητα στη ροή του χρήματος στην περιοχή».

«Υστερούσαμε σε αυτό γιατί υπήρχαν προβλήματα, τα οποία όμως με την παρέμβαση της Κυβέρνησης και κυρίως του Υπουργού Ανάπτυξης που έδειξε αποφασιστικότητα αντιμετωπίστηκαν» ανέφερε, εξηγώντας πως «μέσω του παραρτήματος του ΕΦΕΠΑΕ οι επιχειρήσεις της ΑΜΘ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων που έτρεξαν και τα οποία δικαιούνται». «Είναι μια τεράστια υπόθεση για τις επιχειρήσεις και μια τεράστια ανάσα για την αγορά και τους εργαζόμενους της περιοχής» κατέληξε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική και το επόμενο διάστημα ανεβάζουμε ταχύτητες και ρυθμούς, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στην αγορά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Αντώνης Γραβάνης

«Εγγύηση ότι οι επιχειρήσεις θα πάρουν επιτέλους τα χρήματα που έχουν τόσο πολύ ανάγκη για την βιωσιμότητά τους»

Τις ευχαριστίες ως πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και επομένως και ως εκπρόσωπος των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της περιοχής εξέφρασε προς τον Υπουργό και ο κ. Αντώνης Γραβάνης, κυρίως όπως εξήγησε για την αμεσότητα και την αποφασιστικότητα που επέδειξε «όταν η κατάσταση φάνηκε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει». «Δόθηκε άμεσα μια λύση σε συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ» τον πρόεδρο του οποίου κ. Μαρλαφέκα αλλά και τον διευθυντή του παραρτήματος κ. Παναγιώτου ευχαρίστησε προσωπικά, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι δυνάμεις «αποτελούν εγγύηση ότι επιτέλους οι επιχειρήσεις θα πάρουν τα χρήματα που έχουν τόσο πολύ ανάγκη για την βιωσιμότητά τους». «Φαίνεται ότι το στοίχημα έχει κερδηθεί, ο γόρδιος δεσμός κόπηκε από πριν και τώρα φαίνεται ότι όλα πάνε κατ’ ευχήν, προς όφελος των επιχειρήσεων» ανέφερε ο κ. Γραβάνης απευθύνοντας τις ευχαριστίες του και προς τους βουλευτές για το άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.