«Προσχηματικη η αντιθεση της ΠΕΔ ΑΜΘ στις αποφασεις της ΚΕΔΕ και την κυβερνητικη πολιτικη που προωθει τη συνενωση των ΔΕΥΑ και την παραπερα εμπορευματοποιηση του νερου»

Κοινή δήλωση των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» συμβούλων στους δήμους της ΑΜΘ

Προσχηματική χαρακτηρίζουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σύμβουλοι στους δήμους της ΑΜΘ την εναντίωση της ΠΕΔ στις αποφάσεις της ΚΕΔΕ και την κυβερνητική πολιτική που προωθεί τη συνένωση των ΔΕΥΑ και την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Όπως υποστηρίζουν «η ΠΕΔ ΑΜΘ προσπαθεί να ελιχθεί και να παρουσιαστεί στα μάτια του λαού της περιοχής ως «φιλολαϊκή», αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του νερού, την ίδια ώρα που τάσσεται χωρίς καμία επιφύλαξη υπέρ της συνολικής επιχειρηματικής λειτουργίας των Δήμων, της ανταποδοτικότητας (πλήρωνε για να έχεις) των υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, της λειτουργίας των ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Παράλληλα ισχυρίζονται πως «η αντίθεσή της στην κυβερνητική πολιτική είναι ψευδεπίγραφη, αφού δεν αφορά την ουσία της, την προσαρμογή δηλαδή του πλαισίου λειτουργίας της εγχώριας αγοράς για το νερό, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα για την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας».

«Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα και δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μένουν όμως μόνο στις κατηγορίες αλλά παραθέτουν και τη θέση της παράταξης για το νερό υπογραμμίζοντας πως «η “Λαϊκή Συσπείρωση” τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες, έργα, θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ. Αντιπαλεύουμε την επιχείρηση συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, που στοχεύει στη δημιουργία επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, για να επιταχύνει και να θωρακίσει νομικά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την εμπορευματοποίηση του νερού, την παραχώρηση της διαχείρισής του στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους διάφορους εργολάβους εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη».

«Θεωρούμε ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Διεκδικούμε τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή, την δραστική μείωση των τιμολογίων, την κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων» τονίζουν οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και υπογραμμίζουν πως «Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, με τις υποδομές και τους υδάτινους πόρους να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των υποδομών. Έτσι θα κατοχυρώνεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό και θα διασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.