Προς καταργηση η δευτερη μοναδα της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνης με το νομοσχεδιο του ΥΠΕΝ

Ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την αποτροπή της εξέλιξης ζητά ο Δ. Χαρίτου

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με επιστολή που έστειλε την Παρασκευή 17 Μαρτίου σε τοπικούς φορείς με θέμα «να αποτραπεί η κατάργηση της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής», ενημερώνει ότι με το άρθρο 160 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων κα», που εισάγεται για ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης της κατασκευής της δεύτερης μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και τους καλεί να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης, που αποτελεί αδικία για την περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα ο βουλευτής εξηγεί στην επιστολή του πως στο εν λόγω άρθρο προβλέπεται ότι «υφιστάμενες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί Προσφορά Σύνδεσης παύουν αυτοδικαίως». Εξηγεί δε ότι σε αυτό ακριβώς το στάδιο βρίσκεται η δεύτερη μονάδα, αφού με την αριθμ. 130/2021 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εγκρίθηκε η χορήγηση άδειας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού-ΔΕΗ Α.Ε» στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, συνολικής ισχύος 665 ΜW. Ενώ όπως προκύπτει από την απάντηση της ΡΑΕ στην υπ’ αριθμ. 5902/12.04.2021 ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο κ. Χαρίτου η νέα αδειοδοτημένη μονάδα της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής δεν έχει προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

«Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη για τη Ροδόπη, για ένα έργο στρατηγικής σημασίας όπως η δεύτερη μονάδα της ΔΕΗ για την ανάπτυξη της περιοχής που θα συνέβαλε στην ενίσχυση της εργασίας και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, αφού με τυχόν ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης υπάρχει άμεσος κίνδυνος ακύρωσης της νέας μονάδας» σημειώνει στην επιστολή του ο βουλευτής και θυμίζει πως «η κατασκευή και λειτουργία της δεύτερης μονάδας στο εργοστάσιο ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι ένα αίτημα που διεκδικήθηκε από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς και υπήρξαν πρωτοβουλίες και από την δική μου πλευρά ώστε να προωθηθεί».

Ως εκ τούτου ο βουλευτής καταθέτει την πεποίθησή του πως «είναι υποχρέωση όλων μας να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης, που αποτελεί αδικία για την περιοχή».

Να σημειωθεί ότι η επιστολή απευθύνεται στους φορείς Α και Β βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης τους επιμελητηριακούς θεσμούς, οικονομικούς εργατικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.