Προοδο στα θεματα του αγροτικου τομεα περιμενει ο Περιφερειαρχης ΑΜΘ

Τόσο στο θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων, όσο και στην αύξηση των πόρων για τους νέους αγρότες

Θετικά θεωρεί πως ήταν τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς για τα θέματα του αγροτικού τομέα ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, και αυτό τόνισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου, απαντώντας σε επερώτηση της Περιφερειακής Σύνθεσης.

Η επερώτηση έγινε με αφορμή το γεγονός ότι ο κ. Μέτιος, σε προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, είχε ζητήσει να εκδοθεί ψήφισμα για τα θέματα των κτηνοτρόφων από το Συμβούλιο, το οποίο θα μπορούσε να καταθέσει στην επερχόμενη συνάντηση, για να ενισχύσει την διαπραγματευτική ισχύ της Περιφέρειας, ειδικά για τα θέματα των βοσκοτόπων, ενώ υπήρξε και συζήτηση για την χρηματοδότηση των νέων αγροτών.

Για αυτό και ο κ. Σταύρος Βαβίας, εκ μέρους της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, ζήτησε να μάθει ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης, αν θα υπάρξει αλλαγή στην κατανομή των βοσκοτόπων, αλλά και αν υπάρχουν νέα για ανακατανομή των πόρων για το πρόγραμμα των Νέων αγροτών.

Απαντώντας ο κ. Μέτιος εξέφρασε την πεποίθηση πως το ψήφισμα από το Συμβούλιο βοήθησε, και συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Υφυπουργό Γιώργο Στύλιο, με τον Υφυπουργό που είναι αρμόδιος για τα βοσκοτόπια, τον κ. Σίμο Κεδίκογλου να απουσιάζει στην Εύβοια.

Στη συνάντηση επιχειρηματολόγησε γιατί πρέπει να συμπεριληφθούν όλοι οι νέοι αγρότες στην ΑΜΘ που είχαν θετική αξιολόγηση, ενώ για το θέμα των κτηνοτρόφων, σημείωσε πως υπάρχει πρόοδος στο συντελεστή πυκνότητας που θα βελτιωθεί, κάτι το οποίο θα γίνει γνωστό το επόμενο διάστημα.

Η απάντηση δεν ικανοποίησε τον κ. Βαβία, που στηλίτευσε το γεγονός ότι ενώ ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο για να εκδοθεί το ψήφισμα για τους κτηνοτρόφους και τα βοσκοτόπια, με τη συνεδρίαση να κρατά μέχρι τις 3 το πρωί, τελικά ο Περιφερειάρχης δεν συναντήθηκε με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό.

Δεν μπαίνουν στον Αναπτυξιακό τα τρακτέρ αν η πρόταση έχει μόνο αυτά

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα της εξαίρεσης πολλών αγροτών της Περιφέρειας από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλο Τοψίδη να σημειώνει πως μεγάλος αριθμός αγροτικών επιχειρήσεων δεν κατάφερε να ενταχθεί σε αυτόν.

Οι αρμόδιες επιτροπές, σημείωσε, πολλές φορές απορρίπτουν τις αιτήσεις επικαλούμενες ότι στα σχέδια αυτά, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν στην αγορά εξοπλισμού και δη αγροτικών ελκυστήρων (τρακτέρ), δεν τεκμηριώνεται ο χαρακτήρας της θεμελιώδους αλλαγής της αγροτικής καλλιέργειας.

Ο κ. Τοψίδης, με δεδομένο ότι σε άλλες περιφέρειες εγκρίθηκαν αντίστοιχα αγροτικά σχέδια, ζήτησε να μάθει αν έχει διερευνηθεί αυτό το φαινόμενο, και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για να αποκατασταθεί η αδικία αυτή.

Στην απάντησή του ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος εξέφρασε την άποψη πως η ερώτηση αυτή δείχνει πως ο κ. Τοψίδης αγνοεί, όπως και άλλες φορές, πολύ βασικά πράγματα.

Ο ίδιος έχει ήδη θέσει το θέμα στον  αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις, κ. Νίκο Παπαθανάση, εστιάζοντας στο γεγονός πως θα πρέπει να τεκμηριώνεται ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της επένδυσης.

Ανέφερε δε πως περιπτώσεις που αφορούσαν μόλο αγροτικό ελκυστήρα και παρελκόμενα δεν εγκρίθηκαν, αν όμως ο ελκυστήρας ήταν μέρος πιο ολοκληρωμένης επένδυσης, αυτή προχώρησε κανονικά και στην ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.