Που βαδιζει (στρατηγικα) ο Δημος Κομοτηνης;

Διαφωνίες για την ικανότητα υλοποίησης, και όχι για την ουσία του Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

Αφορμή για σύγκρουση σε επίπεδο στοχοθεσίας, αλλά και για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του Δήμου Κομοτηνής, αποτέλεσε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής 2019-2023, το οποίο έχει βγει σε ανοιχτή διαβούλευση και μπορείτε να το δείτε εδώ.

Και αυτό γιατί κατά την διάρκεια του συμβουλίου δεν έγινε τόσο αναφορά στα περιεχόμενα της έκθεσης 259 σελίδων που υποβλήθηκε προς συζήτηση, αλλά στο τι έχει υλοποιήσει η τρέχουσα διοίκηση, και αν έχει τη δυνατότητα να το κάνει και στο μέλλον.

Συνέχιση της προηγούμενης πορείας

Στην εισαγωγή του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης τόνισε πως ο σχεδιασμός επηρεάστηκε αρχικά από την πανδημία, αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειές της, που επιδεινώθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιλογή της διοίκησης, σημείωσε, είναι να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα Δήμο που θα ανταπεξέρχεται στις συγκυριακές δυσκολίες, θα στέκεται στα πόδια του και θα ανταποκρίνεται σε αυτές, κάτι που είναι αποτέλεσμα της συνέπειας και του προγραμματισμού των προηγούμενων ετών.

Για αυτό και στόχος τους είναι η διατήρηση και ενίσχυση της αξιοπιστίας στο Δήμο, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να είναι ανοιχτός σε όλους τους Δημότες του.

Ο κ. Γκαράνης έκανε και ένα μίνι απολογισμό της προσπάθειας που έχει γίνει για να ενισχυθεί η επαφή με την κοινωνία, προσαρμόζοντας την στρατηγική τους λόγω της πανδημίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, που συνεχίζονται.

Ο κυριότερος πυλώνας της στρατηγικής τους είναι ο στοχευμένος σχεδιασμός, με παρεμβάσεις και δράσεις, με στρατηγική επιλογή τη στήριξη στο τοπικό ανθρώπινο προσωπικό.

Την ίδια ώρα επεκτείνουν την συνεργασία με συλλόγους και φορείς, επενδύοντας στην εξωστρέφεια του Δήμου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ενώ έχουν θέσει στο κέντρο της στρατηγικής τους τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου.

Τέλος ο Δήμαρχος Κομοτηνής μίλησε για στοχευμένη, έγκαιρη και επίμονη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και την έμπρακτη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, θα συνεχίσουν ώστε μεταξύ άλλων η περιοχή να καταστεί ελκυστικός τόπος για ντόπιους και επισκέπτες, αλλά και επαγγελματίες. για αυτό και αναφέρθηκε σε έργα που χρηματοδοτούνται, όπως το Φράγμα των Συμβόλων, το ιστορικό Κέντρο, η περιοχή της Παλιάς Νομικής και η ενοποίηση του κέντρου.

«Έκθεση ιδεών ο σχεδιασμός»

Από το Σχεδιασμό δεν εντυπωσιάστηκε η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» κ. Αντώνη Γραβάνη να χαρακτηρίζει το Σχέδιο «έκθεση ιδεών που δεν προσθέτει τίποτα στην πρόοδο του Δήμου».

Στη συνέχεια καυτηρίασε τη στάση της διοίκησης σε μια σειρά από επιλογές, από τη μη διεκδίκηση επιπλέον προσωπικού, επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και απαξίωση των τοπικών συμβουλίων και των οικισμών.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν όσο αφορά τις νέες τεχνολογίες, και την μετάβαση στην έξυπνη πόλη, που ακόμα θεωρεί πως βρίσκεται στο μηδέν.

Υστέρηση όμως διαπίστωσε και σε θέματα της σχολικής στέγης, και τη μη αξιοποίηση προγραμμάτων για αυτή, την μη ύπαρξη εκδηλώσεων- θεσμών που θα προσελκύσουν επισκέπτες, αλλά και έλλειψη τουριστικού σχεδιασμού, παρά τις κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσο αφορά τέλος την καθημερινότητα, διαπίστωσε πως δεν έγινε η συνάντηση των επικεφαλής που είχε υποσχεθεί ο Δήμαρχος, ενώ γενικότερα οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες, δεν υπάρχει φωτισμός και έχουν εγκαταλειφθεί οι κοινόχρηστοι χώροι.

Κλείνοντας, σημείωσε πως ως παράταξη δεν διαφωνούν με τα όσα γράφονται στο σχέδιο, όμως αυτά είναι παρόμοια με τα προηγούμενα, και έτσι διαφωνούν με την αδυναμία υλοποίησης των σχεδιασμών.

Παρατηρήσεις και από την ελάσσονα αντιπολίτευση

Την σταθερότητα του σχεδιασμού σε αντιπαράθεση με την υλοποίησή του τόνισε ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, τονίζοντας πως η πραγματικότητα απέχει από τα σχέδια της κάθε διοίκησης.

Και ενώ η ευθύνη, σημείωσε, δεν ανήκει αποκλειστικά στην δημοτική αρχή, πάλι θα ήταν καλό να υπάρξει λύση έστω σε ένα από τα θέματα, όπως τα αδέσποτα, και εξέφρασε την ελπίδα πως στο υπόλοιπο της θητείας της η διοίκηση δεν θα περιορίζεται στα καθήκοντά της.

Από την πλευρά της Πολη-τικής Ανατροπής ο κ. Γιώργος Λουτατίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά από ανάγκες, τα έργα στους οικισμούς, τις παρεμβάσεις στον Ήφαιστο και άλλους οικισμούς, και ζήτησε να στοχεύσει η διοίκηση σε «πρωταθλητισμό» σε συγκεκριμένους τομείς της καθημερινότητας, επικεντρώνοντας εκεί τους πόρους.

Τέλος ο κ. Γιάννης Λεβέντης, της Λαϊκής Συσπείρωσης, επισήμανε πως η επανάληψη των στόχων του σχεδιασμού, και η υποχρηματοδότηση, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται από την κεντρική πολιτική σκηνή, την οποία λίγο πολύ αποδέχονται όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις του συμβουλίου.

Τελικά ο σχεδιασμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις παρατάξεις της Σύμπραξης Προοπτικής και του Σπάρτακου να απέχουν, και την Λαϊκή Συσπείρωση να τον καταψηφίζει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.