«Ποσες δοσεις του εμβολιου της Moderna θα μπορουσε να προμηθευτει η Ελλαδα και ποσες εχει ζητησει να προμηθευτει;»

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την Κομισιόν αν σκοπεύει να λάβει μέτρα για την επιτάχυνση των μαζικών εμβολιασμών και για την εξασφάλιση των πατεντών των εμβολίων

Το ζήτημα της αγοράς από την Ελλάδα του συνόλου των εμβολίων της Moderna που της αναλογούν και το ενδεχόμενο εξασφάλισης μετά από διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές της πατέντας των εμβολίων με σκοπό την επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού φέρνουν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Κ. Αρβανίτης, Αλ. Γεωργούλης, Π. Κόκκαλης και Ελ. Κουντουρά.

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα στο Politico, στο οποίο γίνεται αναφορά για αγορά από την Ελλάδα μόνο 1,8 εκ. δόσεων του εμβολίου της Moderna, παρότι η χώρα είχε το δικαίωμα να ζητήσει περίπου 2 εκ. επιπλέον δόσεις, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν να μάθουν από την Κομισιόν για το «πόσες δόσεις του εμβολίου της Moderna θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα και πόσες έχει ζητήσει να προμηθευτεί».

Επιπλέον και «με δεδομένες τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον αναγκαίο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού των κρατών-μελών» οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν την Κομισιόν αφενός για το «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να επιταχυνθεί ο μαζικός εμβολιασμός» και αφετέρου για το εάν «εξετάζει το ενδεχόμενο εξασφάλισης μετά από διαπραγμάτευση της πατέντας των εμβολίων, ώστε να καταστεί δυνατή η μαζικότερη παραγωγή τους από διάφορες παραγωγικές μονάδες και συνακόλουθα να επιταχυνθεί τόσο η προμήθεια εμβολίων από τα κράτη-μέλη όσο και ο μαζικός εμβολιασμός».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.