Πως θα ωφεληθει ο Δημος Μαρωνειας Σαπων απο τη διελευση του TAP;

Οι προτάσεις της δημοτικής παράταξης «Αλληλεγγύη - Ανάπτυξη – Ανανέωση»

Τις προτάσεις της για ένα «ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο διεκδικητικό πλαίσιο» ενόψει του περάσματος του Αγωγού TAP από το έδαφος του Δήμου Μαρωνείας Σαπών κατέθεσαν τα μέλη της δημοτικής παράταξης Μαρωνείας – Σαπών «Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη – Ανανέωση».
 
Σε ανακοίνωση της παράταξης, την οποία υπογράφουν ο επικεφαλής της παράταξης κ. Ντίνος Χαριτόπουλος και οι σύμβουλοι κ. κ. Μίλτος Μαυρίδης και Σωτήρης Μουζαλιώτης, τονίζεται πως ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις του σε τρία επίπεδα.
 
Πρώτον μέσω της απευθείας κατασκευής έργων στο Δήμο από την ανάδοχο εταιρία, δεύτερον μέσω των έργων που θα προτείνει η περιφέρεια ΑΜΘ από το ίδιο πρόγραμμα και θα αφορούν το Δήμο και τρίτον μέσω της κατασκευής του ίδιου του αγωγού με ένα έργο αυτού εντός του Δήμου.
 

Ένα εκατομμύριο ευρώ για έργα στο Δήμο

 
Στο πρώτο επίπεδο η παράταξη της ελάσσονας αντιπολίτευσης εκφράζει την άποψη ότι είναι απολύτως εφικτό, με δεδομένες και τις απαιτήσεις των άλλων δήμων διέλευσης, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών να διεκδικήσει το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ σε απευθείας έργα, για αυτό και πιστεύουν πως θα πρέπει να υπάρχει έτοιμη μια δέσμη προτάσεων με ακλόνητη επιχειρηματολογία και εναλλακτικό σχεδιασμό, καθώς επίσης και την ανάλογη ετοιμότητα σε μελέτες ή τουλάχιστον προμελέτες για την υλοποίηση των έργων που θα προτείνει ο Δήμος, με έμφαση στα έργα άμεσης προτεραιότητας, έργα με αναπτυξιακή προοπτική, έργα υποδομών, έργα καλυτέρευσης της καθημερινότητας του πολίτη και στήριξης της καλύτερης λειτουργίας του δήμου, ιδιαίτερα αν αυτά δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν από άλλα προγράμματα όπως πχ ΕΣΠΑ, LEADER, INTERREG κτλ.

Η παράταξη βλέπει δύο «δρόμους» που μπορεί να ακολουθήσει ο Δήμος, τη διεκδίκηση ενός μεγάλου έργου ή πολλών μικρότερων.
 
Στην πρώτη περίπτωση, προτείνει την επιλογή ενός από τρία έργα, την αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης των Σαπών από το οποίο εξυπηρετείται το Αρσάκειο και ο μόνιμος Οικισμός Ποντίων, την σύνδεση των οικιών, των καταστημάτων, των οικοπέδων κτλ Σαπών και Αρσακείου με τον κεντρικό αγωγό του βιολογικού καθαρισμού στις Σάπες ή την κατασκευή του οδικού άξονα Μαρώνειας-Κρωβύλης – Σ.Σ. Μέστης έως τον κόμβο της Εγνατίας.
 
Στη δεύτερη περίπτωση θεωρεί πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε έργα υποδομής και αναβάθμισης τουλάχιστον δύο παραλιών του δήμου για να χαρακτηριστούν πολυσύχναστες και να διεκδικήσουν γαλάζια σημαία, τη συντήρηση-εκσυγχρονισμό των δημοτικών σφαγείων Σαπών, τη συντήρηση-αναβάθμιση κτιριακών υποδομών του δήμου Μαρωνείας-Σαπών, τη βελτίωση βατότητας του δρόμου στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, τη κατασκευή υδροταμιευτήρων στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών κατά μήκος των οικισμών που διέρχεται ο αγωγός, δηλαδή από Χαμηλό έως Ίσαλο, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών, έργα ύδρευσης όπως γεωτρήσεις, δίκτυα, εξοπλισμοί κτλ, ή βελτίωση βατότητας των δρόμων, α) Μαρώνειας-Κρωβύλης-Σ.Σ. Μέστης,  β) Ξυλαγανής-Βέννας-Σαλμώνης-Λοφαρίου.
 

Διεκδίκηση από την Περιφέρεια

 
Στο δεύτερο επίπεδο διεκδίκησης, η παράταξη εκφράζει την άποψη πως μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των ευεργετημάτων και στα οφέλη  που θα  αποκομίσει ο δήμος Μαρωνείας- Σαπών, θα παίξει και το αν θα συμπεριληφθούν κάποια έργα ή τμήματα έργων εντός των ορίων του, από αυτά που θα ζητήσει η περιφέρεια.
 
Γι’ αυτό πιστεύει πως θα πρέπει να διεκδικηθεί δυναμικά και τεκμηριωμένα η κατασκευή έργων μέσω αυτών που θα υλοποιηθούν με προτάσεις της περιφέρειας ΑΜΘ, από το ίδιο πρόγραμμα της ίδιας εταιρίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ολοκλήρωση του φράγματος του Ιασίου και την κατασκευή του παραλιακού δρόμου Μαρώνειας-Μεσημβρίας.
 

Δημιουργία αναμονής παροχής αερίου

 
Τέλος στο πλαίσιο της διεκδίκησης των αντισταθμιστικών από τον ΤΑΠ εκ μέρους του δήμου Μαρωνείας-Σαπών η «Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη – Ανανέωση» θεωρεί πως θα πρέπει να ζητηθεί απευθείας από την ίδια την εταιρία και η κατασκευή μιας αναμονής για δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου εντός των ορίων του δήμου, κοντά στο ΒΙΟΠΑ των Σαπών και μεταξύ των οικισμών Χαμηλού, Βελκίου, Αετοκορυφής, Αετολόφου.
 
Και αυτό γιατί από την στιγμή που ήδη έχει εξαγγελθεί η κατασκευή 5 αναμονών παροχής φυσικού αερίου εντός της ΑΜΘ και ένας σταθμός αποσυμπίεσης για τηλεθέρμανση στις Φέρρες, η λειτουργία μιας αναμονής κοντά στο ΒΙΟΠΑ των Σαπών θα έδινε σαφέστατα νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, ενώ θεωρεί πως θα πρέπει να διεκδικηθεί και η πρόσληψη προσωπικού για την εκτέλεση του έργου από ανέργους του δήμου Μαρωνείας-Σαπών.
 
«Η ετοιμότητα, η κινητικότητα, η ορθολογική αξιολόγηση, οι μελέτες  και η διεκδικητικότητα  με ενισχυμένη επιχειρηματολογία καθώς και στρατηγική σωστών συμμαχιών, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα δίνοντας μια σημαντική ευκαιρία και δυνατότητες ανάπτυξης στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών» κλείνει την ανακοίνωσή της η παράταξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.