Πως και που γινονται οι καθαρισμοι ρεματων;

500.000 ευρώ δόθηκαν πέρυσι σε συνεργεία καθαρισμού ρεμάτων στη Ροδόπη, με το ίδιο ποσό να αναμένεται να δοθεί φέτος

Προχωρά σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη η μελέτη διευθέτησης του ανατολικού τμήματος της Ροδόπης

500.000 ευρώ δόθηκαν το 2020 στην Ροδόπη για καθαρισμό ρεμάτων, σε συνδυασμό με τις εργασίες που έκαναν συνεργεία της Περιφέρειας, σύμφωνα με τα όσα είπε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στο Περιφερειακού Συμβούλιο ΑΜΘ, που διεξήχθηκε με τηλεδιάσκεψη, ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος.
 
Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε στο θέμα με αφορμή την επερώτηση συμβούλων της Παράταξης της Περιφερειακής Σύνθεσης, για τις ζημιές και τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε κατοικίες και επιχειρήσεις σε Έβρο και Ροδόπη από την κακοκαιρία της 12ης Ιανουαρίου, στα οποία μοιραία συμπεριλήφθηκαν και τα ζητήματα που προέκυψαν την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στη Ροδόπη.
 
Ο κ. Μέτιος σημείωσε πως η διαχείριση του θέματος δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια, που μόλις πρόσφατα ανέλαβε την ευθύνη για τον καθαρισμό τους, αλλά μεταξύ άλλων τις δασικές υπηρεσίες και τους Δήμους, μιας και τα ρέματα και οι ποταμοί σε πολλές περιπτώσεις διέρχονται από σημεία δικαιοδοσίας τους.
 
Ανέφερε δε πως στη Ροδόπη αναμένεται και φέτος να διατεθούν 500.000 ευρώ για καθαρισμό ρεμάτων, αλλά προωθείται παράλληλα και μια μελέτη διευθέτησης του ανατολικού τμήματος της Ροδόπης, όπου μέχρι πρόσφατα είχαν παρατηρηθεί τα περισσότερα προβλήματα λόγω βροχοπτώσεων, ώστε να γίνει μια συνολική παρέμβαση στο θέμα.

Καθαρίστηκαν εγκαίρως τα ρέματα;

Την επερώτηση πραγματοποίησε ο κ. Κωσταντίνος Εξακουστός, ο οποίος σημείωσε πως η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα σε κατοικίες και επιχειρήσεις, και πως παρόλο που το κύμα κακοκαιρίας ήταν πρωτοφανές, το γεγονός ότι από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο δεν υπήρξαν σημαντικές βροχοπτώσεις, η διοίκηση είχε τον απαραίτητο χρόνο για τις όλες τις ενέργειες καθαρισμού των ρεμάτων όλη αυτή την περίοδο, ώστε να αποτραπούν τα περισσότερα προβλήματα που υπήρξαν.
 
Για αυτό ζήτησε να μάθει το κόστος του καθαρισμού, πόσα ρέματα καθαρίστηκαν και ποιος είναι ο προγραμματισμός για το 2021. Επίσης ζήτησε να μάθει αν προχώρησε το μητρώο των ρεμάτων, στο οποίο είχε αναφερθεί ο κ. Μέτιος παλιότερα, και αν υπάρχει διαβάθμιση της επικινδυνότητας ρεμάτων σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία. 

Μεγαλύτερη η ανάγκη προσωπικού από την ανάγκη πόρων

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως το θέμα του καθαρισμού των ρεμάτων απασχολεί συνεχώς το Περιφερειακό Συμβούλιο, και μάλιστα το 2018 με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, πέρασε συνολικά στις Περιφέρειες, κάτι που ο ίδιος θεωρεί πως δεν ήταν ορθό.
 
Και αυτό γιατί το ρέμα ξεκινά από το δάσος, που αποτελεί υπόθεση του Δασαρχείου, όπου δεν μπορούν να κάνουν παρέμβαση, ενώ όταν περνούν μέσα από πόλεις και οικισμούς, την ευθύνη έχουν οι Δήμοι.
 
Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, δεν υπάρχει συνολικό μητρώο ρεμάτων, παρόλο που συνεχίζει η καταγραφή τους σε συνεργασία με τους Δήμους. Ανέφερε πάντως πως είναι πιθανό να αλλάξει η αρμοδιότητα για τα ρέματα από την Κυβέρνηση.
 
Όσο για τα ποσά που διατέθηκαν ο κ. Μέτιος επεσήμανε πως το 2020, στον Έβρο, ολοκληρώθηκε έργο 600 χιλιάδων ευρώ, με μίσθωση μηχανημάτων, πέρα των όσων έγιναν από μηχανήματα της Περιφέρειας. Αντίστοιχα στη Ροδόπη το κονδύλι που διατέθηκε σε ιδιωτικά συνεργεία ανήλθε στις 500 χιλιάδες. Στην Ξάνθη διατέθηκαν 1,2 εκ. ευρώ, 1 εκ. ευρώ στην Καβάλα και 1,1 εκ ευρώ στη Δράμα, με το συνολικό ποσό που διέθεσε για καθαρισμούς η Περιφέρεια να ανέρχεται σε 4,4 εκ. ευρώ.
 
Για το 2021, ο προγραμματισμός είναι 7,1 εκ. ευρώ. 1 εκ. ευρώ θα διατεθεί στον Έβρο, 500.000 ξανά στη  Ροδόπη, 2,3 εκ. ευρώ στην Ξάνθη, 1,5 εκ. ευρώ στην Καβάλα και 1,9 εκ. ευρώ για τη Δράμα. «Δεν είναι θέμα πόρων, είναι θέμα και προσωπικού, μιας και υπάρχει μεγάλη ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, και όλα γίνονται από τις καταγραφές των υπηρεσιών μας» διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης. Πέρα όμως από τους πόρους αυτούς, όπως εξήγησε ο κ. Μέτιος, έχουν εντάξει στο ΕΣΠΑ τρία έργα, 2 στην Ξάνθη (Διευθέτηση χειμμάρου Κιμμερίων, διευθέτηση Κοσύνθου) και 1 στη Δράμα (Διευθέτηση Καλλίφυτου).
 
Επίσης υπενθύμισε πως από το 2019 έχουν δεσμευτεί πόροι 500.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης διευθέτησης του ανατολικού τμήματος της Ροδόπης, όπου έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα πλημμυρικά προβλήματα. Αυτή προετοιμάζεται σε συντονισμό με την Αποκεντρωμένη, ώστε μαζί με τις Διευθύνσεις Δασών να γίνουν παρεμβάσεις σε πιο ορεινές περιοχές, για χρηματοδότηση αναδασώσεων, κτλ.

Σημαντικό να συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, σημείωσε πως το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι πολύ μεγάλο και απαιτείται ξεχωριστή συνεδρίαση για να συζητηθούν συνολικά τα προβλήματα, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την ανάγκη αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς των ρεμάτων.
 
Θεωρεί δε μονόδρομο την συνεργασία τόσο με την Αποκεντρωμένη και τις Δασικές Υπηρεσίες όσο και με τους Δήμου, ώστε να μελετηθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αποφύγουν τις πλημμύρες.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.