Πως διαμορφωνεται ο «χαρτης» των υποψηφιοτητων σε Περιφερεια και Δημους της Ροδοπης

Μείωση συνδυασμών και εδρών, έφερε ο νέος νόμος

Με την παρέλευση του Αυγούστου και τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ξεκαθάρισε το τοπίο των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.

Η αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας για την τοπική αυτοδιοίκηση, δυσχέρανε την κατάρτιση συνδυασμών, όπως απέδειξε η πράξη, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι συνδυασμοί να είναι λιγότεροι από τις εκλογές του 2019.

Οι αλλαγές να θυμίσουμε ακόμα προβλέπουν πως επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο πρώτων συνδυασμών.

Επίσης επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου.

Τέλος καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στους δήμους της Ροδόπης και την Περιφέρεια ΑΜΘ;

Περιφέρεια ΑΜΘ

Ας ξεκινήσουμε από την περιφέρεια, σημειώνοντας αρχικά πως ο συνολικός αριθμός εδρών μειώθηκε στις 45.

8 έδρες αντιστοιχούν στη Ροδόπη, 7 στη Δράμα, 11 στον Έβρο, 1 στη Θάσο, 9 στην Καβάλα και 9 στην Ξάνθη.

Από τους 8 συνδυασμούς που διεκδικούσαν την ψήφων των πολιτών της περιφέρειας στις εκλογές του 2019, πλέον στις εκλογές Οκτωβρίου 2023 6 είναι οι συνδυασμοί που κατέρχονται. Η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Μέτιο διεκδικεί εκ νέου τη διοίκηση της Περιφέρειας με τη στήριξη της ΝΔ. Χωρίς κομματική στήριξη για δεύτερη αυτοδιοικητική αναμέτρηση διεκδικεί την ψήφο των δημοτών η Περιφερειακή Σύνθεση με επικεφαλής τον κ. Χριστόδουλο Τοψίδη. Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος τέθηκε επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας», ενώ ο κ. Δαμιανός Καγγελίδης, που απολαμβάνει της στήριξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τέθηκε επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί για την Αλλαγή». Το εκλογικό τοπίο στην Περιφέρεια συμπληρώνουν, η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ με επικεφαλής τον κ. Διονύση Κλάδη που στηρίζεται από το ΚΚΕ και η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση – ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΑΜΘ με επικεφαλής τον κ. Θοδωρή Περεντίδη.

Δήμος Αρριανών

Στα των δήμων της Ροδόπης τώρα, ο Δήμος Αρριανών διαθέτει πλέον δημοτικό συμβούλιο 25 εδρών. 9 έδρες αναλογούν στην Δημοτική Ενότητα Αρριανών, 2 στη Δημοτική Ενότητα Οργάνης και 11 η Δημοτική Ενότητα Φυλλήρας. Ο νυν Δήμαρχος κ. Αμέτ Ριτβάν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα. Αντιπαλοί του θα είναι και πάλι δύο όπως και στις εκλογές του 2019, ο κ. Χουσεΐν Ερδέμ, όπως και το 2019 και ο κ. Ταρκάν Μουλταζά Ταρκάν που από την περιφέρεια μεταπήδησε στον δήμο.

Δήμος Ιάσμου

Στον δήμο Ιάσμου, οι υποψήφιοι συνδυασμοί μειώθηκαν στους μισούς. Από τους 4 το 2019, στους 2 το 2019. Έτσι οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στους υποψηφίους του «Μαζί» με επικεφαλής τον κ. Τζανέρ Ιμάμ και της «Δυναμικής Ενότητας» του κ. Μεχμέτ Μεχμέτ. Και εδώ το δημοτικό συμβούλιο θα διαθέτει πλέον 25 έδρες, οι 4 εκ των οποίων προέρχονται από τη Δημοτικ΄Ενότητα Αμαξάδων, οι 10 από τη Δημοτική Ενότητα Ιάσμου και οι 11 από τη Δημοτική Ενότητα Σώστου.

Δήμος Μαρωνείας Σαπών

«Μάχη» για δύο θα είναι όμως η εκλογική αναμέτρηση και στον Δήμο Μαρωνείας Σαπών. Η «Επανεκκίνηση» του νυν δημάρχου κ. Ντίνου Χαριτόπουλου, θα αναμετρηθεί με την «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών» του κ. Απόστολου Ιωάννου. Και εδώ οι υποψήφιες παρατάξεις μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Όσο για το δημοτικό συμβούλιο, θα αποτελείται και αυτό πλέον από 25 έδρες. Οι 11 από τη Δημοτική Ενότητα Μαρώνειας και οι 14 από τη Δημοτική Ενότητα Σαπών.

Δήμος Κομοτηνής

Τέλος στον δήμο Κομοτηνής τέσσερις είναι οι υποψήφιοι συνδυασμοί, δύο λιγότεροι σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Η Κοινωνία Πολιτών με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Γκαράνη, διεκδικεί την ανανέωση της θητείας στη διοίκηση του Δήμο, ενώ η «Κομοτηνή Δυνατά» με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Γραβάνη, ο «Σπάρτακος» με επικεφαλής τον κ. Κώστα Καραΐσκο και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Λεβέντη διεκδικούν επίσης την ψήφο των πολιτών.

Το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 35 έδρες, εκ των οποίων οι 2 θα προέρχονται από τη Δημοτική Ενότητα Αιγείρου, 1 από τη Δημοτική Ενότητα Νέου Σιδηροχωρίου και οι 32 από τη Δημοτική Ενότητα Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.