Πολυ πισω η ΑΜΘ στη χορηγηση ποσων απο το Εθνικο Αποθεμα για τους παραγωγους

Ευθύνες στην Περιφέρεια για αδράνεια καταλογίζει η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης

Έλλειψη πρωτοβουλιών για να αναστραφούν οι αδικίες που καταγράφονται στην χορήγηση του εθνικού αποθέματος στους παραγωγούς της ΑΜΘ, καταλόγισε στην Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 30 Αυγούστου.

Το θέμα εισήγαγε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος, που τόνισε πως αφορμή για την ερώτησή τους ήταν επιστολή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία διαπιστώνεται μια εγκληματική υστέρηση εις βάρος της Περιφέρειάς μας στην κατανομή του Εθνικού αποθέματος, με τον αριθμό των δικαιούχων στην Περιφέρεια το 2020 να ανέρχεται σε 931, ενώ είναι υπερδεκαπλάσιοι στην Κρήτη.

Όμως σε αυτό που θεωρεί πως γεννούνται μείζονες ευθύνες στην περιφέρεια, είναι ότι και τα ποσά που κατανέμονται ειδικά για κάθε κτηνοτρόφο στην ΑΜΘ, είναι μικρότερα από των συναδέρφων τους στην Κρήτη.

Οι υπόλοιπες περιφέρειες, σημείωσε, παρακολουθούν την ΚΑΠ, και ανάλογα με τις εξελίξεις κάνουν τις ανάλογες ενέργειες και παρεμβάσεις, όμως στην Περιφέρεια ΑΜΘ η κτηνοτροφία στην περιοχή μας σβήνει, και η διοίκηση απλά παρακολουθεί χωρίς να καταλαβαίνει τη σημασία αυτής της μείωσης.

Ζήτησε δε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση ειδικά για το θέμα, με την πρόσκληση των παραγωγών, ώστε να γνωρίσουν εκτενέστερα το πρόβλημα οι περιφερειακοί σύμβουλοι αλλά και τις προτάσεις για τη λύση του.

Με την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων η μόνιμη λύση

Στον κ. Μαρκόπουλο απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργος Ζιμπίδης, που τόνισε πως οι διαφορές που εντοπίζονται, προκύπτουν από τα ιστορικά δικαιώματα, μια στρέβλωση που έχει τεθεί επανειλημμένα στο Υπουργείο, και σε όλους τους αρμοδίους, μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Αυτά τα ιστορικά δικαιώματα φαίνεται πως οδεύουν προς κατάργηση σημείωσε, και τόνισε πως η περιοχή μας, όπως και άλλες Περιφέρειες, είναι αδικημένες, όχι όμως στο βαθμό που παρουσίασε ο κ. Μαρκόπουλος.

Για το θέμα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, έχοντας έρθει σε επαφή με τους κτηνοτροφικούς συλλόγους, για να ανατραπεί αυτή η αδικία, ζητώντας ίση κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό απόθεμα, καθώς και ενισχυμένη κατανομή για το μέτρο των σχεδίων βελτίωσης.

Αν βέβαια όπως είπε η ηγεσία του Υπουργείου, προχωρήσει στην κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων έως το 2026, τότε θα δούμε πραγματική σύγκλιση και μέχρι τότε θα συνεχίσουν τις προσπάθειες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.