Πολλες ενστασεις για το καταστατικο της Αγροτοδιατροφικης Συμπραξης ΑΜΘ

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση που μίλησε για προχειρότητα αλλά και λάθη που δημιουργούν σκιές στην προσπάθεια

Πολλές ήταν οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν για την νεόκοπη Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας ΑΜΘ από τους Περιφερειακούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης, με έμφαση όχι τόσο στον σκοπό της Σύμπραξης, αλλά στον τρόπο με τον οποίο αυτή θα εφαρμοστεί, όπως φαίνεται και από το καταστατικό της.

Το περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου να εγκρίνει το καταστατικό της Σύμπραξης, και την συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ με ποσοστό 49% και ποσό 25.000 ευρώ.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Δελησταμάτης, η Σύμπραξη φιλοδοξεί να καλύψει ένα σημαντικό έλλειμα που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας, ώστε να προβάλλει τα προϊόντα των παραγωγών και των επιχειρήσεων της ΠΑΜΘ.

Ανάμεσα στις δράσεις της, είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, να εντοπίσει αδυναμίες και να αξιοποιήσει τα ισχυρά σημεία, με καταγραφή ανά κλάδο και ανά περιφερειακή ενότητα.

Όσο για τους πόρους, σημείωσε ότι η Περιφέρεια θα καλύψει το 49%, που στην αρχική σύσταση της εταιρείας ανέρχεται στις 25.000 ευρώ, ενώ με κάθε εισδοχή νέων μελών, η Περιφέρεια θα συμμετέχει και αυτή στην αύξηση του κεφαλαίου, με στόχο να παραμείνει το ποσοστό της 49%. Αρχικά το ΔΣ θα είχε εννιά μέλη, τα τέσσερα από την Περιφέρεια, που τελικά θα είναι δέκα, για να εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση από όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Κριτική για το καταστατικό από την αντιπολίτευση

Οι παρατάξεις όμως της αντιπολίτευσης είχαν αρκετές ενστάσεις, ιδιαίτερα για το καταστατικό, με πολλούς συμβούλους να εντοπίζουν λάθη σε αυτό, αλλά και διατάξεις που θεωρούν ότι δεν συνάδουν με την κοινή προσπάθεια που ευαγγελίζεται η διοίκηση της Περιφέρειας.

Από την Περιφερειακή Σύνθεση, ο επικεφαλής κ. Χριστόδουλος Τοψίδης στηλίτευσε το γεγονός ότι η Σύμπραξη δημιουργήθηκε χωρίς οργανόγραμμα και μελέτη βιωσιμότητας, και η όλη προσπάθεια δείχνει έλλειψη σοβαρότητας.

Όσο για το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα στα μέλη του ΔΣ που θα ορισθούν από τον Περιφερειάρχη να παρέχουν έμμισθες υπηρεσίες στην Σύμπραξη, ο κ. Τοψίδης τόνισε πως δείχνει ότι ο Περιφερειάρχης ετοιμάζεται να στήσει ακόμα μια εταιρεία που θα απορροφήσει μελλοντικούς υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Στάθηκε δε στο γεγονός ότι πουθενά δεν προβλέπεται εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης, παρόλο που τα χρήματα δίνονται από την Περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Κατσιμίγας από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία τόνισε πως ενώ πρόκειται για καλή ιδέα, που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί νωρίτερα, πάει να γίνει πρόχειρα, χωρίς στελέχη που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με αυτό το εγχείρημα, και υπαλλήλους που ήδη έχουν πολλές υποχρεώσεις.

Μίλησε δε για προχειρότητα και κάκιστο στήσιμο της Σύμπραξης, παρά το ότι το εγχείρημα είναι αξιόλογο και οι άνθρωποι ικανοί.

Την στήριξή του έδωσε ο κ. Κωστής Σιμιτσής από την Περιφέρεια σε Δράση, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση μέσω του επικεφαλής της Σιδέρη Μιχαηλίδη ήταν κάθετα αντίθετη στη Σύμπραξη, που πιστεύει πως προωθεί την επιχειρηματικότητα και τη διασύνδεση με τους ομίλους, και δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους μικρούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους.

Τελικά το καταστατικό και η συμμετοχή εγκρίθηκαν οριακά, με 16 ψήφους υπέρ έναντι 13 κατά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.