Πολλαπλα μηνυματα προς το εσωτερικο και το εξωτερικο του ΣΥΡΙΖΑ απο τον Τακη Χαριτου

Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος - «Τα δημοσιεύματα των θρακολόγων της Αθήνας πρώτα απ’ όλα αδικεί τους δύο βουλευτές μας, με τους οποίους έχουμε μια πολύχρονη διαδρομή αγώνων» - «Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ενός προγράμματος για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας»

Στην Αθήνα προκειμένου να μετέχει των εργασιών της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας είναι μέλος, μετέβη ο κ. Τάκης Χαρίτου. Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέου γραμματέα και τη συμπλήρωση των θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία στο εξής θα αριθμεί 17 μέλη.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Χαρίτου έλαβε τον λόγο, τοποθετούμενος πέραν των γενικότερων επισημάνσεων για τα αποτελέσματα των εκλογών και την πορεία του κόμματος στα τοπικά αποτελέσματα και τις αναγκαιότητες του σήμερα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «αναμφίβολα είναι πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα που είχαμε στη Ροδόπη. Άλλωστε προκάλεσε τους κατ’ επάγγελμα θρακολόγους της Αθήνας, να φέρουν ξανά την περιοχή στο προσκήνιο, να στρέψουν το βλέμμα τους στη Θράκη με αφορμή την εκλογή των τριών βουλευτών από τη μειονότητα, που πρώτα απ’ όλα αδικεί τους δύο βουλευτές μας, με τους οποίους έχουμε μια πολύχρονη διαδρομή αγώνων». 

Η στήριξη που είχαμε από τους πολίτες, ήταν η έκφραση της έντονης επιθυμίας να τελειώνουμε με το παλιό

«Ωστόσο», συνέχισε ο ίδιος, δίνοντας τη δική του ερμηνεία για το εκλογικό αποτέλεσμα «χρειαζόμαστε ως κόμμα με σοβαρότητα να αναγνώσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, έχοντας επίγνωση ότι η στήριξη που είχαμε από τους πολίτες, ήταν η έκφραση της έντονης επιθυμίας να τελειώνουμε με το παλιό, αναγνώριση της σκληρής διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του το προηγούμενο διάστημα. Αυτά καθόρισαν πρωταρχικά και αυτά αποτυπώθηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα. Θα ήταν λάθος να εξηγηθεί το αποτέλεσμα ως αποδοχή των επιλογών που κάναμε στην κατάρτιση της λίστας. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα μας εμπόδιζε να αναζητήσουμε τις αιτίες, γιατί μέσα σε έξι μήνες χάσαμε σε απόλυτους αριθμούς το 25% των ψήφων μας αλλά το σημαντικότερο θα μας οδηγούσε να μην διακρίνουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, που δυστυχώς αναζωπυρώθηκαν στην περιοχή».
 
Ο κ. Χαρίτου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου, παραμερίζοντας ωστόσο το κλίμα τεχνητής κινδυνολογίας και της εύκολης συνωμοσιολογίας που δημιουργήθηκε στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας ως εκτρωματικό τον κείμενο εκλογικό νόμο. 

«Σε τέτοιες περιόδους βαθιάς κρίσης τα τμήματα της κοινωνίας που βίαια περιθωριοποιούνται, γίνονται εύκολη βορά στους εθνικισμούς»

Επιπλέον ο ίδιος προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικό κόμμα να σταθμίσει τις επιλογές του στην περιοχή υπενθυμίζοντας πως «σε τέτοιες περιόδους βαθιάς κρίσης τα τμήματα της κοινωνίας που βίαια περιθωριοποιούνται, γίνονται εύκολη βορά στους εθνικισμούς αλλά και εύφλεκτη ύλη λόγω των χρόνιων προκαταλήψεων και της ανασφάλειας». Αναφερόμενος δε στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή σημείωσε ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος πως «στην περιοχή έχει εμπεδωθεί όλα αυτά τα χρόνια, και όχι μόνο με τη δική μας συμβολή, ένα κλίμα σταθερότητας, ένα κλίμα αρμονικής συμβίωσης ανάμεσα στις δύο πληθυσμιακές ομάδες, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής».

«Βουκουρέστι και Κωνσταντινούπολη απέχουν από την Κομοτηνή το ίδιο χιλιομετρικά όσο και η Λάρισα από την Αθήνα»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ενός προγράμματος για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας αξιοποιώντας τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τους πλούσιους παραγωγικούς και φυσικούς πόρους, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα. «Να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που της προσδίδει η γεωγραφική θέση τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και ως διαμετακομιστικό κέντρο και ως ενεργειακός κόμβος συνολικότερα για τη χώρα. Βουκουρέστι και Κωνσταντινούπολη απέχουν από την Κομοτηνή το ίδιο χιλιομετρικά όσο και η Λάρισα από την Αθήνα. Μόνο το μήνα Αύγουστο 800.000 άτομα διήλθαν από το συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας με προορισμό τη Βόρεια Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας επιπλέον την αναγκαιότητα στήριξης της ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όπου υπάρχουν ανενεργές, βιομηχανικές μονάδες, έτοιμες να μπουν σε λειτουργία αλλά και την άμεση στήριξη και ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν το προηγούμενο διάστημα.
 
Κλείνοντας ο κ. Χαρίτου σημείωσε συμπερασματικά πως ως κόμμα και ως ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να έχει όχι μια εξωτερική αλλά μια πιο ουσιαστική σχέση με την περιοχή και όσα συμβαίνουν σε αυτήν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.