Ποιος φταιει για τις πλημμυρες στο Νεο Σιδηροχωρι;

«Στο Νέο Σιδηροχώρι έχουν βγάλει Silver Alert για τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη» τόνισε ο Μ. Ταπατζάς

Τον Δήμο Κομοτηνής «έδειξε» ο Ν. Τσαλικίδης ως υπεύθυνο για τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών των αναδασμών στην περιοχή

Στο Νέο Σιδηροχώρι μεταφέρθηκε ο «πόλεμος των ρεμάτων» που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ του Περιφερειακού Συμβούλου της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Μανώλη Ταπατζά και του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, με τον πρώτο να κάνει επερώτηση για την κατάστασή τους στην περιοχή, μετά και το πρόσφατο έντονο φαινόμενο που χτύπησε την περιοχή.

Σε αυτή ο κ. Ταπαταζάς, αφού έκανε μια αναδρομή σε προηγούμενες επερωτήσεις, και στην υστέρηση που θεωρεί πως υπάρχει στους πόρους που διατίθενται για τον καθαρισμό ρεμάτων στη Ροδόπη, ζήτησε να μάθει σε ποια φάση βρίσκεται η Σύνταξη Μητρώου ρεμάτων Νομού Ροδόπης, αν υπάρχει κεντρικό σχέδιο για τις αντιπλημμυρικές υποδομές στη Ροδόπη, αλλά και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν σε αυτή, και ειδικότερα στην περιοχή του Νέου Σιδηροχωρίου.

Καθαρισμοί με προτεραιότητα

Απαντώντας ο κ. Τσαλικίδης σημείωσε πως η υπηρεσία βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης τευχών δημοπράτησης για τα μικρά ρέματα, ενώ γίνονται κινήσεις και για την αστυνόμευση των ρεμάτων για τυχόν παράνομες ενέργειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Όσο για τον καθαρισμό ρεμάτων, αναφέρθηκε στον καθαρισμό που έγινε στο Ρέμα της Καρυδιάς, όπου έχουν καθαριστεί και απομακρυνθεί τα μπάζα από κατολισθήσεις σε δύο σημεία, αλλά και στα ρέματα Μεγάλου Δουκάτου, Ροδίτη, Γλυφάδας, Κομοτηνής, Αμαξάδων προς Άνω Αμαξάδες, Κοπτερού, Υφαντών και άλλα.

Όσο για το κεντρικό ρέμα που διέρχεται από τους οικισμούς Κόσμιο –Καλαμόκαστρο- Ν.Σιδηροχώρι, η υπηρεσία προ 2ετίας ολοκλήρωσε το καθαρισμό της κοίτης από την μονάδα του Παπαδόπουλου έως τον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής- Καλαμοκάστρου , καθώς και από την μονάδα του Τατιανού έως το Ν. Σιδηροχώρι.

Την τρέχουσα περίοδο τεχνικός υπάλληλος της υπηρεσίας είναι ήδη σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές του Ν. Σιδηροχωρίου για την παρέμβαση σε νέα σημεία του ρέματος όπου κρίνεται αναγκαίο.

Επιπλέον μηχανήματα της διεύθυνσης Ροδόπης κάνουν παρεμβάσεις συντηρήσεων και καθαρισμών όπου είναι εφικτό, ενώ τόνισε πως έρχονται και επιπλέον πόροι για την ενίσχυση ρεμάτων αλλά και των αναχωμάτων του ποταμού Λίσσου.

Σύγκρουση για τις αρμοδιότητες και “Silver Alert”

Ο κ. Ταπατζάς δεν πείστηκε από τις απαντήσεις του κ, Τσαλικίδη, σημειώνοντας πως «Υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση των ρεμάτων και θα γιγαντώνεται με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα όσο εσείς της Διοίκησης δεν θα ασχολείστε. Δυστυχώς κάθε χρόνο ο «φόρος» που πληρώνει η Ροδόπη, ο αγροτικός κόσμος, λόγω φυσικών καταστροφών είναι πολύ μεγάλος», ζητώντας από τη διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Μάλιστα τόνισε πως «στο Νέο Σιδηροχώρι έχουν βγάλει Silver Alert για τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη» γιατί συμβαίνουν συνέχεια οι πλημμύρες και δεν εμφανίζονται.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του κ. Τσαλικίδη, ο οποίος, αφού κατηγόρησε τον κ. Ταπατζά πως παραπλανά τους κατοίκους με ψεύδη, μπερδεύοντας τις αρμοδιότητες και μεταφέροντας αλλού τις υποχρεώσεις της περιφέρειας, σημείωσε πως τα αποστραγγιστικά των αναδασμών της περιοχής, αποτελούν υποχρεώσεις των Δήμων, και πρέπει να καθαριστούν από αυτούς.

Αντίθετα όσα βρίσκονται στη δική τους δικαιοδοσία έχουν καθαριστεί, πλην ενός καναλιού ο καθαρισμός του οποίου έχει δρομολογηθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.