Ποιες προτασεις θα καταθεσει ο Δημος Κομοτηνης στο «Αντωνης Τριτσης»;

Το πλαφόν των 22 εκ. ευρώ οδηγεί σε διαλογή των προτάσεων που έχει ετοιμάσει προς υποβολή

Στα 12 εκ. ευρώ το πλαφόν για τους υπόλοιπους Δήμους της Ροδόπης

Ώρα «διαλογής» προτάσεων που θα κατατεθούν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ήρθε για τον Δήμο Κομοτηνής, μιας και η δημοσίευση της απόφασης με την οποία καθιερώνεται πλαφόν συνολικού προϋπολογισμού των προτάσεων των ΟΤΑ που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» περιορίζει αρκετά τη χρηματοδότηση που μπορεί να αναζητήσει από το εν λόγω πρόγραμμα.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος ομαδοποιούνται σε επτά κατηγορίες, με κριτήρια κυρίως δημογραφικά, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών.

Ο Δήμος Κομοτηνής έχει ως πλαφόν τα 22 εκ. ευρώ για τις προτάσεις, ενώ οι υπόλοιποι δήμοι της Ροδόπης έχουν πλαφόν στα 12 εκ. ευρώ ο καθένας. Επίσης η Περιφέρεια ΑΜΘ μπορεί να υποβάλλει αιτήσεις με πλαφόν 30 εκ. ευρώ.

Το πλαφόν αυτό είναι πολύ μικρότερο από τις προτάσεις που έχει ετοιμάσει προς υποβολή ο Δήμος Κομοτηνής (μόνο η πρόταση για την ανάπλαση της περιοχής του πάρκου της Περιφέρειας ξεπερνά τα 10 εκ. ευρώ) ενώ το πρόβλημα εντείνεται γιατί με την απόφαση καθορισμού του πλαφόν, σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα έργα που είχαν ήδη μετακυλήσει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης από τον καταργημένο Φιλόδημο, ή είχαν ήδη κατατεθεί, ο προϋπολογισμός για τα οποία ανέρχεται, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Δημήτρη Καρασταύρου, στα 6 εκ. ευρώ.

Έτσι τώρα ο Δήμος θα πρέπει να κάνει «διαλογή» των έργων, συνολικού  προϋπολογισμού 16 εκ. ευρώ που θα υποβάλλει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Για τα υπόλοιπα, θα αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως τομεακά προγράμματα χρηματοδότησης, αλλά και εργαλεία που θα δημιουργηθούν κατά την νέα χρηματοδοτική περίοδο που ξεκίνησε.

Να σημειωθεί πάντως πως δεν συνυπολογίζονται στον συνολικό προϋπολογισμό (πλαφόν) ανά δικαιούχο οι προτάσεις που υποβάλλονται σε προτάσεις για την αντισεισμική θωράκιση, για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων, αλλά και στην Πρόσκληση με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021», στην οποία ο Δήμος Κομοτηνής αναμένεται να υποβάλλει πρόταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.