Ποιες ενεργειες εχει κανει η ΠΑΜΘ για την βελτιωση των λιμανιων της Ροδοπης

Την στήριξη στην αναβάθμιση των λιμανιών τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, αλλά και τη μελέτη για οριστική λύση στο Λιμάνι Ιμέρου

Πριν από μερικές ημέρες, είχαμε αναφερθεί στην αύξηση των τελών στα Λιμενικά Ταμεία για τα μικρά σκάφη, τονίζοντας πως ένας από τους λόγους που υπήρξε αυτή η αύξηση, είναι η ενίσχυση των Λιμενικών ταμείων, ώστε να προχωρήσουν τόσο σε απαραίτητες συντηρήσεις, αλλά και να αυξήσουν τις παροχές προς όσους ελλιμενίζονται σε αυτά.

Όμως είναι κοινή παραδοχή, πως η κατάσταση των λιμανιών στη Ροδόπη, χρήζει άμεσης βελτίωσης, ώστε να στηρίξει και τους επαγγελματίες, αλλά και τον τουρισμό στην περιοχή.

Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, είχε επισκεφθεί την πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων όπου συζητήθηκε η υλοποίηση έργων στα λιμενικά καταφύγια Φαναρίου, Μαρώνειας και Ιμέρου, με τον κ. Τσαλικίδη να εκφράζει την πρόθεση της περιφέρειας να βοηθήσει στην προετοιμασία για την ένταξη χρηματοδότησης των μελετών που απαιτούνται, με προοπτική την ενσωμάτωση των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜΘ. 

Από τότε μεσολάβησαν τρία χρόνια και μια πανδημία, που σίγουρα δεν βοήθησαν την κατάσταση των λιμανιών της Ροδόπης.

Όπως τόνισε ο κ. Τσαλικίδης, η Περιφέρεια βοήθησε, αντιμετωπίζοντας σημαντικές γραφειοκρατικές δυσκολίες, στην ωρίμανση μελέτης για Εξωραϊσμό, ανάπλαση και βελτίωση των υποδομών, που περιλαμβάνει συνολική προσέγγιση για τα λιμάνια για το οποίο θα πρέπει όμως να βρεθεί χρηματοδότηση από πρόγραμμα.

Πέρα αυτού, υπάρχει και η μελέτη για την εξεύρεση λύσης για την αδιάλειπτη λειτουργία του λιμανιού του Ιμέρου, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο επίχωσης, όσο και από τα φύκια που έχει η περιοχή με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ή να είναι αδύνατη η είσοδος και η έξοδος των αλιευτικών σκαφών.

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας  έχει εγκριθεί από την οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ και αναμένεται να δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα, με τον κ. Τσαλικίδη να εκφράζει την ελπίδα πως μέσω αυτής θα δοθεί  αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη απάντηση στο χρονίζον λειτουργικό πρόβλημα του αλιευτικού καταφυγίου, είτε με αλλαγές σε αυτό, είτε και με την μετακίνησή του, αν αυτό είναι δυνατόν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.