Ποιες ειναι οι προτεραιοτητες για την αξιοποιηση της παραλιακης ζωνης του Δημου Κομοτηνης

Όπως τέθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου Κομοτηνής με τους κ.κ. Τσαλικίδη – Καραγιώργη

Γιάννης Γκαράνης,
«Η συζήτηση παραμένει ανοιχτή και απαιτεί τη συναίνεση των κατοίκων του Φαναρίου»

 
Ως το πρώτο βήμα για το από κοινού «χτίσιμο» του τουριστικού πλάνου της Κομοτηνής αλλά και ευρύτερα της Ροδόπης βλέπει την προχθεσινή συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ.Νίκο Τσαλικίδη και Αντιπεριφερειάρχη Αλιευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Καραγιώργη, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.
 
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο δήμαρχος Κομοτηνής υπογράμμισε πως η συνάντηση αυτή «έθεσε τις βάσεις για μια περαιτέρω συνεργασία, ώστε σε συνδυασμό με την περιφέρεια, να λειτουργήσουμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός γενικού και συνολικού πλάνου για την ενίσχυση και αξιοποίηση του τουρισμού στην περιοχή μας». 

«Οι παραχωρήσεις από πλευράς της ΕΤΑΔ το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτή τη στιγμή»

Ο ίδιος βέβαια τόνισε πως στη διαδικασία αυτή υπάρχουν πολλά εμπόδια, εξειδικεύοντας το σημαντικότερο εξ αυτών την ΕΤΑΔ. «Είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της περιοχής» δήλωσε ο ίδιος, για να εξηγήσει πως ο βασικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι η «γενική παραχώρηση των εκτάσεων αυτών, για πολλά έτη, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο γίνεται».  Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε, της άσκησης πιέσεων προς την ΕΤΑΔ για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, κινήθηκε και η προηγούμενη αλλά και η νυν δημοτική αρχή, υπενθυμίζοντας ότι μετά από 10 χρόνια η ΕΤΑΔ ξεκίνησε εργασίες στην περιοχή του Φαναρίου, που αφορούν σε εργασίες διευθέτησης της παραλίας, τον πεζοφωτισμό, δημιουργία πεζοδιαδρόμων κ.α.

Η ατζέντα της συζήτησης

Ερωτηθείς ως προς την συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντησή του με τους κ.κ. Τσαλικίδη και Καραγιώργη, ο κ. Γκαράνης ανέφερε πως αυτή αφορά σε αναπλάσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, στο Λιμάνι Φαναρίου, αλλά και στο κομμάτι του δρόμου και της παραλιακής περιοχής, για τα οποία μάλιστα ο Δήμος αναμένεται να καταθέσει πρόταση στο LEADER το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 31 Μαρτίου.

Παρεμβάσεις για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής

«Έχουμε κάνει τη μελέτη και θα την καταθέσουμε ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια χρήματα από το LEADER και να ξεκινήσουμε τις εργασίες ανάπλασης της περιοχής του μόλου, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια πιο όμορφη εικόνα για την παραλία μας» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε πως στα σχέδια του Δήμου, μετά και την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας με το Λιμενικό Ταμείο, βρίσκονται εφόσον οι μελέτες γίνουν αποδεκτές, παρεμβάσεις στο καταφύγιο των αλιέων, αλλά και στους χώρους εφοδιασμού τους, αλλαγές στον ηλεκτροφωτισμό και παρεμβάσεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν την περιοχή αισθητικά και λειτουργικά.
 
Στην ατζέντα της συζήτησής του με τους κ.κ. Τσαλικίδη και Καραγιώργη βρέθηκαν επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας ψαραγοράς, που θα μπορούσε να καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης και γιατί όχι να ενδυναμώσει τον αλιευτικό τουρισμό. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πιθανότητα δημιουργίας καταδυτικού κέντρου που αντίστοιχα θα λειτουργούσε ως πόλος έλξης ανθρώπων που ασχολούνται με τις καταδύσεις, για να επισημάνει ωστόσο πως «όλα αυτά είναι μία ανοιχτή συζήτηση, η οποία σιγά σιγά παίρνει σάρκα και οστά και βέβαια απαιτεί και τη συναίνεση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και τον απαραίτητο προγραμματισμό, από εδώ και πέρα, ώστε να προχωρήσουν».
 
Ο κ. Γκαράνης αναφέρθηκε και στο συνεχιζόμενο, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, έργο του Βιολογικού Φαναρίου, κάνοντας λόγο για ένα τρόπο «επιδότησης» των υφιστάμενων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά και νέων που μπορεί να έρθουν και να εγκατασταθούν στην περιοχή, για να υπογραμμίσει πως «για εμάς το Φανάρι αποτελεί σημαία της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, γι’ αυτό είμαστε καθημερινά σε συνεργασία με τους ανθρώπους εκεί».

«Δεν μπορεί να μας εγκαλεί για την Επιτροπή Τουρισμού ο κ. Γραβάνης» 

Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει η κριτική που άσκησε σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής» και ειδικότερα το ερώτημα που αφορά στην λειτουργία της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου. Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος Κομοτηνής τόνισε πως η Επιτροπή Τουρισμού αναβαθμίστηκε σε αντιδημαρχεία Τουρισμού για να υπογραμμίσει πως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στο πρόσφατο παρελθόν ζήτησε από την επιτροπή τουρισμού την κατάθεση απόψεων σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Μάλιστα όπως εξήγησε υπήρξε και η απόφαση πρόσληψης μελετητή για την εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ενώ υπήρξε σχετική πρόταση και προς το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γκαράνης τόνισε πως «ενώ έχουμε μιλήσει με τους κ.κ Καραΐσκο, Λεβέντη, Ζωγράφο και απομένει η κ. Λαφτσή, όταν ρωτήθηκε ο κ. Γραβάνης, για την συμμετοχή του, είπε “εγώ τα έχω πει παλαιότερα στην Ομοσπονδία, θα σας τα πει αυτή”. Επομένως δεν μπορεί να μας εγκαλεί τώρα ο ίδιος για την Επιτροπή Τουρισμού».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός site αποκλειστικά σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, για να επισημάνει πως «έχουμε κάνει βήματα που μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει και σιγά σιγά όλο αυτό προσπαθούμε να το ολοκληρώσουμε. Φυσικά με μικρά βήματα, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα με την πανδημία δεν είναι αυτά του θα θέλαμε, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν σταματάμε». «Προχωράμε αργά αλλά με σταθερά βήματα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.