Ποια εργα προτεραιοποιει ο Δημος Κομοτηνης στο «Αντωνης Τριτσης»

Δεσμεύεται στο Υπουργείο πως θα καλύψει τυχόν υπερβάσεις του πλαφόν με ιδίους πόρους, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή και των δέκα

Στην προτεραιοποίηση των προτάσεων που κατέθεσε στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο Δήμος Κομοτηνής, καθώς και στη δέσμευση ότι όπου το κόστος υπερβαίνει το πλαφόν που έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών, θα το καλύψει με ιδίους πόρους, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του.

Να θυμίσουμε πως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, αλλά περιορισμένου προϋπολογισμού του έργου, το Υπουργείο έβαλε πλαφόν προϋπολογισμού στους Δήμους της χώρας, που περιλαμβάνει και ήδη ενταγμένα έργα στο πρόγραμμα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν μετάπτωση από το πρόγραμμα Φιλόδημος.

Αυτό σημαίνει πως απομένουν περίπου 16 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό για τον Δήμο Κομοτηνής, με τα έργα που υπέβαλλε πρόσφατα στο πρόγραμμα, να ξεπερνούν το πλαφόν κατά περίπου 1,5 εκ. ευρώ.

Για αυτό και η Οικονομική επιτροπή ιεράρχησε τα έργα που κατέθεσαν Δήμος και ΔΕΥΑ Κομοτηνής, ενώ δεσμεύτηκε, ώστε να μην απενταχθεί κανένα από αυτά, πως τυχόν υπέρβαση του προϋπολογισμού θα καλυφθεί με ιδίους πόρους.

Να σημειωθεί επίσης πως τα δύο έργα με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό, το Φράγμα των Συμβόλων της ΔΕΥΑΚ, αλλά και η μεγαλύτερη παρέμβαση στο πάρκο της Περιφέρειας, έχουν κατατεθεί ως προτάσεις στην πρόσκληση του προγράμματος για τα εμβληματικά έργα, και έτσι είναι εκτός πλαφόν.

Από εκεί και πέρα ο Δήμος έθεσε ως πρώτο στην προτεραιότητα την Ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής πέριξ του παλαιού Γυμνασίου Αρρένων προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, ενώ δεύτερο είναι η Ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, προϋπολογισμού γύρω στα 1,8 εκ. ευρώ.

Ανάλογος είναι και  προϋπολογισμός για το τρίτο κατά σειρά έργο, την ψηφιακή αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό των υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, ενώ το τέταρτο σε προτεραιότητα έργο είναι η δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης και η προμήθεια Κινητού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Δήμο Κομοτηνής, προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ.

Πέμπτο κατά σειρά είναι η Βελτίωση βατότητας των αγροτικών οδών Δήμου Κομοτηνής, προϋπολογισμού 3,3 εκ. ευρώ, και έκτο οι δράσεις ηλεκτροκίνησης στον Δήμο, ύψους 322 χιλιάδων ευρώ.

Έβδομο, όγδοο και ένατο σε προτεραιότητα, είναι τα έργα της ΔΕΥΑΚ: η Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Οικισμών Ηφαίστου και Υφαντών Δήμου Κομοτηνής, π/υ 5,5 εκ. ευρώ, η Μελέτη Κύριων Αγωγών Διανομής Υδρευτικού Ύδατος από το Διυλιστήριο Κομοτηνής προς Οικισμούς των ΔΕ Κομοτηνής, Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου, π/υ 500.000 ευρώ, και η Ενεργειακή Αναβάθμιση Αντλιοστασίων  Ύδρευσης και Αποχέτευσης της ΔΕΥΑ  Κομοτηνής, προϋπολογισμού 3,4 εκ. ευρώ.

Τελευταίο σε προτεραιότητα είναι το έργο Συντήρησης και Επισκευής αύλειων χώρων των διδακτηρίων του Δήμου Κομοτηνής, που έχει προϋπολογισμό 2,24 εκ. ευρώ.

Ελπίδα πάντως του Δήμου είναι πως, με τις εκπτώσεις που αναμένεται να δοθούν σε πολλά έργα, που η εμπειρία δείχνει πως θα είναι σημαντική, η τελική συμμετοχή του στην πληρωμή, θα είναι μικρή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.