«Ποια ανακαμψη; Το πρωτογενες πλεονασμα 3,5% σημαινει μονο ενα πραγμα: διαλυση του ιδιωτικου τομεα»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στην Αλεξανδρούπολη το DiEM25

Στην Αλεξανδρούπολη, σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε την πρόταση του DiEM25 για την απόδραση της χώρας από τη φυλακή χρέους και αναξιοπρέπειας, μίλησε για τη Δημιουργική Ανυπακοή και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού. 
 
Στην ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή την περίπτωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ξεδίπλωσε σημεία της Νέας Συμφωνίας για την Ελλάδα  εξηγώντας πως «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στο ΤΑΙΠΕΔ. Θέλουν να το ξεπουλήσουν για πενταροδεκάρες. Με τη Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα, η δημόσια περιουσία θα χρησιμοποιείται από την αναπτυξιακή τράπεζα που θα ιδρύσουμε ως εχέγγυο για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη της Ελλάδας σε στέρεες βάσεις».
 
Αναφέρθηκε δε στο πρόβλημα της Ευρώπης και το ρόλο που μπορεί να παίξει το DiEM25 σημειώνοντας πως «είναι μέγα ψέμα ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η σύγκρουση Βορρά και Νότου. Οι ολιγαρχίες του βορρά και του νότου είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. Αυτές οι ολιγαρχίες, οι τραπεζίτες, ασχέτως εθνικότητας, είναι ενωμένοι κι εμείς οι λαοί διασπασμένοι. Το DiEM25 πρεσβεύει τη δημιουργία ενός ενωμένου ευρωπαϊκού Δήμου».
 
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως «όσο συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, η Ελλάδα σε είκοσι χρόνια θα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο γηροκομείο. Από τη μια οι πλούσιοι βορειοευρωπαίοι που θα περνούν σε παραλιακά θέρετρα τα γηρατειά τους, κι από την άλλη οι έλληνες ηλικιωμένοι που θα ψάχνουν για τροφή από τα σκουπίδια».
 
Και σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως «με κατηγόρησαν ότι έχω κόλλημα με το χρέος. Ναι, έχω κόλλημα με το χρέος. Όταν είσαι αιχμάλωτος πολέμου πρέπει να είσαι κολλημένος με την απόδραση. Αντίστοιχα, με την απόδραση από τη φυλακή του χρέους, αλλιώς παραιτήσου».
 
«Στην ΕΕ έχουμε τις υψηλότερες αποταμιεύσεις και χαμηλότερες επενδύσεις όλων των εποχών» υποστήριξε.
 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε και σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την περίοδο της υπουργίας του το 2015, αλλά και για το μέλλον. «Όταν είσαι πτωχευμένος δεν έχεις επιλογές μεταξύ ενός καλού κι ενός κακού αλλά μεταξύ δύο κακών. Σε τελική ανάλυση, το grexit θα ήταν το λιγότερο κακό από τη συνέχιση της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, τη συνέχιση της χρεοδουλοπαροικίας» τόνισε.
 
Παράλληλα εξήγησε ότι η στρατηγική της εποικοδομητικής ανυπακοής που προτείνει το DiEM25 ήταν και η στάση που τήρησε ο ίδιος. «Στα Eurogroup ήμουν ανυπάκουος στις προσταγές της Τρόικας και εποικοδομητικός στις προτάσεις που κατέθετα».
 
Για την αναδιάρθρωση χρέους που είναι απαραίτητη πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είπε πως «το θέμα δεν είναι αν θα γίνει η αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους αλλά να γίνει πριν την ολοκληρωτική ερημοποίηση της χώρας».
 
Σε ερώτηση για την ανάκαμψη απάντησε «Ποια ανάκαμψη; Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σημαίνει μόνο ένα πράγμα: διάλυση του ιδιωτικού τομέα».
 
Τέλος στην ερώτηση κατά πόσο είναι ουτοπία η προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Ευρώπης απάντησε ότι «το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ουτοπία ή ρεαλισμός αλλά ουτοπία ή δυστοπία» για να συμπληρώσει «επιλέγουμε την ουτοπία γιατί είναι η μόνη ρεαλιστική λύση».
 
Να σημειωθεί ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πριν την έναρξη της ομιλίας του συναντήθηκε με το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελο Λαμπάκη. Στα πλαίσια της συνάντησης με το Δήμαρχο ανέφερε τη σημασία που έχει για το DiEM25 η τοπική αυτοδιοίκηση ως αμεσοδημοκρατική διακυβέρνηση, καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες ως μοχλός δίκαιης ανάπτυξης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.