Πληττει την καρδια του Δημοσιου Πανεπιστημιου το νομοσχεδιο Κεραμεως

Ραλλία Χρηστίδου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η κυβέρνηση έχει σαφή στόχευση να εξουδετερώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο αφενός ως μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας, αφετέρου ως μηχανισμό καλλιέργειας πολιτικής και κριτικής σκέψης»
 
«Στα χέρια των φοιτητών και των πρυτανικών αρχών αν θα εφαρμόσουν όσα προβλέπει το νομοσχέδιο»

 
Τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιδρά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη στην Βουλή, το οποίο προβλέπει την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αλλά και την καθιέρωση βάσης εισαγωγής, κατέθεσε στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κ. Ραλλία Χρηστίδου.
 
Η κ. Χρηστίδου, η οποία έλαβε μέρος στις εργασίες της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο, μίλησε για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η βάση εισαγωγής, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί πως αποτελεί «δώρο» στα ιδιωτικά κολέγια, αλλά και τον αυταρχισμό που θεωρεί πως φέρνει στο Πανεπιστήμιο η ίδρυση της αστυνομίας. 

Το νέο νομοσχέδιο μειώνει την κοινωνική κινητικότητα και την καλλιέργεια πολιτικής και κριτικής σκέψης 

«Το μείζον» σημείωσε η κ. Χρηστίδου, «είναι να σκεφτεί η οικογένεια του κάθε φοιτητή και ο ίδιος υποψήφιος για ποιο λόγο θέλει να μπει στη διαδικασία να δώσει πανελλήνιες για να μπει σε ένα πανεπιστήμιο;». Και αυτό γιατί πιστεύει πως ένας μαθητής μπαίνει σε όλη αυτή τη δύσκολη, επίπονη και δαπανηρή διαδικασία τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένεια του, προκειμένου να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή. Άλλωστε όπως θύμισε η ίδια, η πρόσβαση στα ΑΕΙ είναι ένας μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας που τον έχουν περισσότερο ανάγκη τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν πολύ μεγάλες οικονομικές δυνατότητες ώστε να προεξοφλήσουν ένα καλό μέλλον για το παιδί τους.
 
Με αυτό το νομοσχέδιο, τόνισε η κ. Χρηστίδου, η κυβέρνηση έχει σαφή στόχευση να εξουδετερώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο αφενός ως μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας, αφετέρου ως μηχανισμό καλλιέργειας πολιτικής και κριτικής σκέψης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια καθώς μειώνονται συνολικά οι εισακτέοι κατά, όπως το υπολογίζουν, περίπου 20 με 25 χιλιάδες, αν και το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα σε αυτό, κάτι που θεωρεί πως θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια όπως το ΔΠΘ στην Κομοτηνή.
 
Με αυτό τον τρόπο, προκαλείται η συνολική συρρίκνωση του ελληνικού πανεπιστημίου, κάτι το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως γίνεται πολύ απλά για να παραχθεί χώρος για τα ιδιωτικά κολλέγια, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά κέντρα τα επαγγελματικά δικαιώματα των οποίων η κυβέρνηση έχει εξισώσει με αυτά των πανεπιστημίων.

Στον αφρό της βαθμολογίας στην παγκόσμια κατάταξη τα Ελληνικά Πανεπιστήμια 

Όσο για το θέμα της αστυνόμευσης, παραδέχθηκε πως υπάρχει παραβατικότητα, όχι όμως γενικευμένη, στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, τα οποία από άποψη επιδόσεων είναι, όπως ανέφερε, «στον αφρό της βαθμολογίας στην παγκόσμια κατάταξη», με το ΕΚΠΑ να έχει σπάσει το φράγμα των 200 σε όλο τον κόσμο, ενώ και άλλα είναι πολύ ψηλά στις θέσεις αυτές.
 
«Σε απόλυτη αναντιστοιχία δηλαδή -και αυτό είναι που προκαλεί γέλιο και κλάμα- με τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι σε πολύ κατώτερες θέσεις» σχολίασε η κ. Χρηστίδου για να συμπληρώσει πως τα όσα προβλήματα υπάρχουν δεν θα λυθούν με ίδρυση αστυνομίας μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που θα απαρτίζονται και στελεχώνονται από ανθρώπους που κατά την ίδια δεν έχουν καμία εκπαίδευση. «Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόσληψη 1030 ατόμων που είναι ειδικοί φρουροί, δηλαδή το προσόν τους είναι το ότι έχουν τελειώσει τις ειδικές δυνάμεις. Αν είναι ποτέ δυνατόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πως η φύλαξη σε ορισμένα ιδρύματα τα οποία υπάρχουν παραβατικές πράξεις μπορεί να γίνει με προσωπικό των πανεπιστημίων, ενώ θύμισε με νόημα πως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, επέτρεπαν την επέμβαση της ΕΛΑΣ σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές όταν υπάρχουν παραβατικές πράξεις.  «Άρα όλο αυτό δεν γίνεται για “την προστασία των παιδιών μας” ούτε για την προστασία της ελευθερίας των ιδεών κλπ., γίνεται μόνο και μόνο για να προσληφθεί ο κόσμος με κομματική προφανώς ιδιότητα. Άλλωστε οι μόνοι που έχουν αποδεχτεί και είναι υπέρ της επίμαχης ρύθμισης είναι η συνδικαλιστική οργάνωση των ειδικών φρουρών ούτε καν οι Έλληνες Αστυνομικοί δεν είναι υπέρ» τόνισε.
 
«Την ίδια στιγμή» προσέθεσε η κ. Χρηστίδου,  «το υπουργείο προσπαθεί να κρύψει από τον κόσμο και από την κοινή γνώμη το άρθρο 12 και το 17 του νομοσχεδίου που μιλούν για κάμερες μέσα στα αμφιθέατρα και γενικά μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου. «Μιλάμε για το πλήρες φακέλωμα δραστηριοτήτων τόσο καθηγητών όσο και φοιτητών. Και εμείς αυτό προσωπικά θεωρούμε απαράδεκτο όπως απαράδεκτο τα θεωρεί και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που έχει καταθέσει υπόμνημα και τις σχετικές ενστάσεις».

Παλαιότεροι νόμοι ψηφίστηκαν και δεν εφαρμόστηκαν 

«Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει δείξει ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να βάλει όλους μας σε σκέψη πολύ σοβαρή και για την επόμενη φορά που θα μπει ο κόσμος σε διαδικασία να ψηφίσει» σημείωσε, θεωρώντας πως η επιλογή είναι στο αν θέλουμε δημοκρατία με όλη την έννοια ή αυταρχισμό.
 
Η ΝΔ, σημείωσε, ακολουθεί μια τακτική στείρου αυταρχισμού, οριζόντια σχεδόν σε όλα τα νομοσχέδια, στην συμπεριφορά της εντός και εκτός κοινοβουλίου, κάτι το οποίο πιστεύει πως θα πρέπει να προβληματίσει όλους. «Καλώς ή κακώς, δυστυχώς για εμάς, έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει 158 βουλευτές οπότε όπως αντιλαμβάνεστε το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει. Από εκεί και πέρα είναι επιλογή και στα χέρια των φοιτητών και των πρυτανικών αρχών αν θα το εφαρμόσουν. Υπάρχουν και παλαιότεροι νόμοι οι οποίοι ψηφίστηκαν και δεν εφαρμόστηκαν» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.