Πληροτητα εως 85% σε χωρους διασκεδασης για εμβολιασμενους

Αναλυτικά όλες οι κυβερνητικές ανακοινώσεις

Το κυβερνητικό σχέδιο για μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας, διασκέδασης κ.ο.κ. σε αμιγείς και σε μεικτούς χώρους, παρουσίασε, στις βασικές γραμμές του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Στους αμιγείς χώρους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως, ενώ στους μεικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση οι παραπάνω αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί – οι τελευταίοι μόνο μετά από rapid ή μοριακό τεστ.

Το μέτρο αφορά είτε κλειστούς χώρους, είτε ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση, των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερη.

Το νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

Δίνει κίνητρα για τον εμβολιασμό, αφού στους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα (σε αυτά τα δυο με χρήση μάσκας), ενώ την ίδια ώρα η πληρότητα στους μεικτούς χώρους θα είναι 50%. Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων, ενώ κλιμακωτή είναι η ποσόστοστη και κάτω του 75% για του μεικτούς. Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους είναι στο 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς φτάνει στο 25%. Τέλος στα γήπεδα (ανοικτά και κλειστά) θα έχουν πρόσβαση (με μάσκα) σε ποσοστό 85% μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους.

Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα πολιτών θα γίνουν απολύτως σεβαστά. Η ανάγκη για χτίσιμο ανοσίας και επανάκτηση των ελευθεριών μας είναι αδήριτη, τόνισε εν κατακλείδι.

Αδ. Γεωργιάδης: Αμιγείς και μεικτοί χώροι στη διασκέδαση από 15 Ιουλίου

«Είναι στο δικό μας χέρι να συμμετάσχουμε σε μια πανεθνική προσπάθεια πειθούς για όσους είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν και να φτάσουμε μέσα στο καλοκαίρι στον αριθμό που απαιτείται για να αποφύγουμε νέο κύμα πανδημίας. Άρα αν τα όρια που τίθενται στους χώρους συνάθροισης φαίνονται χαμηλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της πειθούς».

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης στην παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη, κατά τη διάρκεια της οποίας γνωστοποιήθηκε ότι από 15 Ιουλίου, θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς, οι χώροι της εστίασης αλλά και όσοι χώροι φιλοξενούν θεάματα όπως ψυχαγωγία και αθλήματα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Στους αμιγείς χώρους. Δηλαδή σε χώρους συνάθροισης στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
  • στους μεικτούς χώρους. Δηλαδή, στους χώρους συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό θα δηλώνονται από τον επιχειρηματία ως αμιγείς ή ως μικτοί, από τις 15 Ιουλίου, στην ειδική πλατφόρμα, και θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  • Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
  • Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
  • Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
  • Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.
  • Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Χώροι αμιγείς ή μεικτοί

Όσοι χώροι θα δηλωθούν ως αμιγείς θα έχουν μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας ενώ όσοι χώροι θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Για τα θέατρα και τους κινηματογράφους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test.

Για τους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) οι χώροι που θα δηλωθούν αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

  • 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ), οι χώροι που θα δηλωθούν ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας και οι χώροι που θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους και η πρόσβαση του κοινού θα γίνεται με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για τα ανοικτά και κλειστά γήπεδα, η λειτουργία τους ξεκινάει από 15 Ιουλίου και επειδή στα γήπεδα δεν γίνεται να υπάρξει μείξη εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων θα αποτελούν μόνο αμιγείς χώρους, με πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.