Πληροφορηση του καταναλωτη για κατεψυγμενα και νωπα τροφιμα και εντατικοποιηση των ελεγχων

Ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ

Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης τροφίμων ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να γίνεται συστηματική παραβίαση των διατάξεων σχετικά με την προέλευση των τροφίμων και της διαφήμισης τους ως φρέσκα ή κατεψυγμένα στο διαδίκτυο και εντός των καταστημάτων. 

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως κάτωθι:

«Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (άρθρα 9δ, 9ε του ν 2251/1994 περί προστασίας του καταναλωτή, άρθρο 10 παρ.2 του ν. 3526/2007 όπως ισχύουν) υπάρχει σαφής υποχρέωση των επαγγελματιών στους χώρους α) της εστίασης (όπως τα ταχυφαγεία, καφέ με αρτοσκευάσματα, ρεστοράν, πιτσαρίες) και β) της λιανικής πώλησης (όπως σούπερ μάρκετ) να παρέχουν ουσιώδεις πληροφορίες στον καταναλωτή τόσο για το χρόνο (ημερομηνία) παραγωγής όσο και την ταυτότητα του εκάστοτε προμηθευτή – παραγωγού των τροφίμων που προσφέρονται. Να σημειώσουμε ότι απαγορεύεται η χρήση του όρου «φρέσκο αρτοσκεύασμα» και «φρέσκος άρτος» στις περιπτώσεις που η ζύμη έχει υποστεί κατάψυξη.
 
Εν τούτοις υπάρχει πληθώρα διαφημίσεων στο διαδίκτυο καθώς και προσφορών εντός αλυσίδων ταχυφαγείων και σούπερ μάρκετ χωρίς να τηρούνται οι παραπάνω όροι και προϋποθέσεις που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
 
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
1) Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει εντός του έτους 2015 και εντός των ορίων αρμοδιότητας του Υπουργείου σας;
 
2) Ποιο είναι το ύψος των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί και ποιο είναι το ύψος των προστίμων που εισπράχτηκαν;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.