Πλευρης: Καμια σκεψη για επεκταση της υποχρεωτικοτητας εμβολιασμου

«Περιορισμοί μπορεί να τεθούν σε ισχύ στους κοινούς χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι για να προστατευτούν οι δεύτεροι»

Τα «χαρτιά» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας άνοιξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως επισήμανε ο Υπουργός, με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν βρίσκεται στις σκέψεις της κυβέρνησης η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και το μοναδικό σενάριο που θα ανοίξει την συγκεκριμένη συζήτηση είναι να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να υπάρξουν ομάδες που η υποχρεωτικότητα θα είναι συνταγματικά επιτρεπτή. «Η υποχρεωτικότητα μπαίνει όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας και όχι ο κίνδυνος της ατομικής επιλογής», εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις κόκκινες περιοχές, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα ούτε τοπικά λοκντάουν. «Περιορισμοί μπορεί να τεθούν σε ισχύ στους κοινούς χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι για να προστατευτούν οι δεύτεροι», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Μάλιστα ο κ. Πλεύρης στάθηκε στην σημασία του εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι τα νούμερα είναι καταλυτικά: «Ο κορονοϊός σκοτώνει άπαντες, αλλά πλήττει 20-25 φορές περισσότερο σε επίπεδο σοβαρής νόσησης, τους ανεμβολίαστους. Όσοι εμβολιασμένοι βρίσκονται στις ΜΕΘ, είναι άνω των 70 ετών με υποκείμενα νοσήματα»

Ενισχύσεις στο ΕΣΥ

Επίσης για την ενίσχυση ΕΣΥ, ο Υπουργός ανέφερε πως δεν αποκλείεται να επιταχθούν περισσότεροι γιατροί, ενώ δήλωσε πως το Σύστημα Υγείας θωρακίζεται με 200 νέες κλίνες στη Θεσσαλονίκη και 30 κλίνες για Covid-19 και 30 non-covid περιστατικά σε Λάρισα και Βόλο.

Σημαντική και αναγκαία η 3η δόση

Αναφορικά με την 3η εμβολιαστική δόση ο υπουργός τόνισε πως είναι σημαντική και αναγκαία ειδικά για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ όπως είπε η χορήγηση της θα γίνει διαθέσιμη για όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

Επιπλέον, δήλωσε πως θα σταλούν sms υπενθύμισης στους άνω των 60 που έχουν περάσει 6 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό του ώστε να προχωρήσουν σε προγραμματισμό ραντεβού για την 3η δόση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.