Πηγαν συγκρατημενα αισιοδοξοι εφυγαν προβληματισμενοι οι κτηνοτροφοι της ΑΜΘ στο ΥΠΑΑΤ

Κατηγορούν τον υπουργό πως ήταν «αδιάβαστος» στα θέματα που τους απασχολούν

Τον προβληματισμό τους για τις απαντήσεις που έλαβαν καταθέτουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜ-Θ, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου  στο ΥΠΑΑΤ με τον Υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντά συνοδεία του περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Δελησταμάτη.

Τα θέματα που έθεσαν οι κτηνοτρόφοι

Οι κτηνοτρόφοι ενημέρωσαν τον υπουργό για τα θέματα που απασχολούν την κτηνοτροφία πανελλαδικά αλλά και στην περιφέρειά μας. Τα κυριότερα από τα θέματα που έθεσαν στον υπουργό ήταν:

  • Το στρατηγικό σχέδιο της επερχόμενης ΚΓΠ 2023-2027.
  • Η ανισομερής κατανομή των βοσκοτόπων από το 2015 μέχρι και σήμερα, μέσω της Τεχνικής Λύσης και η επίπτωσή της στην οικονομία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, ιδιαίτερα στην περιφέρειά μας.
  • Η ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.
  • Οι ελληνοποιήσεις και το πρόβλημα που προέκυψε για μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων, με τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές των αμνοεριφίων το φετινό Πάσχα.
  • Οι εκκρεμότητες πληρωμών ενισχύσεων και αποζημιώσεων προηγουμένων ετών.

«Ο κ. υπουργός έχει γνώση του γενικού πλαισίου των θεμάτων»

«Για όλα τα βασικά αλλά και επιμέρους θέματα που συζητήσαμε, δεν πήραμε ικανοποιητικές και πειστικές απαντήσεις» επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση 11 κτηνοτροφικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί της περιοχής και εξηγούν πως «διαπιστώσαμε ότι ο κ. υπουργός έχει γνώση του γενικού πλαισίου των θεμάτων, αλλά όχι εμπεριστατωμένη, πολύπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση από το συμβουλευτικό του περιβάλλον, πολιτικό και υπηρεσιακό».

Παράλληλα καταθέτουν το συμπέρασμα πως «για πολλοστή φορά, ότι ο κ. Γεωργαντάς, όπως και οι προκάτοχοί του εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κτηνοτροφία».

«Δίνουμε ακόμα μια ευκαιρία στο διάλογο με τον κ. υπουργό»

Ο υπουργός υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ότι εντός των μηνών  Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου, θα επισκεφθεί την περιφέρειά μας, για μια νέα επαφή και για να τους  ενημερώσει για τη νέα ΚΓΠ, Εξ ου και οι κτηνοτροφικοί σύλλογος επισημαίνουν πως «συνεχίζουμε δίνοντας ακόμα μια ευκαιρία στο διάλογο με τον κ. υπουργό κι ελπίζουμε μέχρι τότε τουλάχιστον, να έχουν εγκριθεί οι αλλαγές που προτείναμε για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ, να έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ανισομερούς  κατανομής των βοσκοτόπων,να έχει πολλαπλασιαστείτο κονδύλι για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές με τον τρόπο που έχουμε από καιρό προτείνει και να έχει βρεθεί ο τρόπος να ενισχυθούν οι συνάδελφοι, που πούλησαν τ’ αμνοερίφιά τους την περίοδο του φετινού Πάσχα σ’ εξευτελιστικές τιμές, λόγω των ελληνοποιήσεων».

«Δεν είμαστε πρόβατα για σφαγή και δε θα λειτουργήσουμε έτσι»

«Προσήλθαμε στη συνάντηση με τον κ. υπουργό, με συγκρατημένη αισιοδοξία συζητώντας και προτείνοντας λύσειςστα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Φύγαμε προβληματισμένοι έως απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα της σύσκεψης» τονίζουν συμπερασματικά οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ και εφιστούν την προσοχή στους  πολιτικούς αρμοδίους του υπουργείου «να μην εκλάβουν τη μέχρι σήμερα ευγενική και μετριοπαθή στάση μας, σε κάθε μορφή διαλόγου που συμμετέχουμε, ως αδυναμία». «Κάνουμε τεράστια υπομονή, προσπαθούμε μέχρι παρεξηγήσεως να είμαστε συνεργάσιμοι, αλλά θέλουμε και οι συνομιλητές μας ν’ αφουγκράζονται τις προτάσεις μας και να έχουν τις ίδιες αγαθές και φιλοπρόοδες προθέσεις μ’ εμάς» εξηγούν.

Υπενθυμίζουν δε σε όλους όσους παίρνουν αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν το μέλλον των κτηνοτρόφων αλλά και το μέλλον του τόπου ότι «δεν είμαστε πρόβατα για σφαγή και δε θα λειτουργήσουμε έτσι, σε κανένα από τα θέματα που μας αφορούν, έμμεσα ή άμεσα».

«Περιμένουμε τον κ. υπουργό και το επιτελείο του στην Κομοτηνή, καλά προετοιμασμένο για τα θέματα που του θέσαμε και με λύσεις που ναικανοποιούν τουλάχιστον, το κοινό περί δικαίου αίσθημα» υπογραμμίζουν κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.