Πιεζει για τη διασωση του παλιου δικαστικου μεγαρου Κομοτηνης ο Ιλχαν Αχμετ

«17 ολόκληρους μήνες μετά την επίσκεψη του προέδρου του ΤΑΧΔΙΚ δυστυχώς δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη»

Την ώρα που πυκνώνουν οι καταγγελίες για την κωλυσιεργία και τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με μέλλον του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, το ιστορικό αυτό κτίριο της πόλης μας καθημερινά καταρρέει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ έλαβε την πολιτική πρωτοβουλία και κατέθεσε την Πέμπτη ερώτηση προς τους υπουργούς Επικρατείας, Γεώργιο Γεραπετρίτη  και Δικαιοσύνης Αθανάσιο Τσιάρα, φέρνοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Ο βουλευτής Ροδόπης παραθέτει στην ερώτησή του όλη την πορεία του φακέλου «παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής» των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών, θυμίζοντας πως τον Οκτώβριο του 2020 ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κομοτηνή, διαπίστωσε την εύθραυστη κατάσταση του κτιρίου και μίλησε για την πλήρη αδυναμία του Υπουργείου να διαθέσει δικά του χρήματα δεσμευόμενος για την άμεση εξεύρεση λύσης για την διάσωσή του.

«Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν 17 ολόκληροι μήνες χωρίς δυστυχώς να υπάρξει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στο αίτημα παραχώρησης που είχε υποβάλει από τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Δήμαρχος Κομοτηνής με ομόφωνη απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από το ίδιο το Υπουργείο ή το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για την αναπαλαίωση του κτιρίου» σημειώνει ο βουλευτής στην ερώτηση του, χωρίς να παραβλέψει να προσθέσει πως «αντίθετα, διάφορες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για αδυναμία/απροθυμία του Υπουργείου εξαιτίας αντιδράσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης αναφορικά με την παραχώρηση».

Ο βουλευτής υποβάλει προς την πολιτική ηγεσία τα ακόλουθα ερωτήματα, προωθώντας το θέμα πλέον και στο Μέγαρο Μαξίμου διά του υπουργού Επικρατείας:

«Α) Προτίθεστε, εντέλει, να συμβάλετε και με ποιον τρόπο στην διάσωση, αποκατάσταση των φθορών και αναστήλωση του ιστορικού κτιρίου του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής;

Β) Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. στο αίτημα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής για την παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου για 30 τουλάχιστον χρόνια στον Δήμο Κομοτηνής ώστε ο Δήμος να κινήσει την διαδικασία υποβολής αιτήματος ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, όταν δημοσιευθεί σχετική πρόσκληση από τα αρμόδια υπουργεία;

Γ) Ποιοι οι λόγοι που υφίσταται αυτή κωλυσιεργία εκ μέρους του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. και των συναρμόδιων φορέων για να δοθεί απάντηση στα αιτήματα του Δήμου Κομοτηνής, του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας για την διάσωση του κτιρίου του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής;

Δ) Πόσο καιρό ακόμη θα πρέπει να περιμένουμε για να γίνει πράξη η αυτονόητη  υποχρέωση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης  να διασώσουν ένα τέτοιας αξίας κτίριο; Εκείνοι που φαίνεται να αντιδρούν στο αίτημα παραχώρησης, αλλά και το Υπουργείο που φρενάρει -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- την παραχώρηση, θα αναλάβουν την ευθύνη κατάρρευσης αυτού του ιστορικού κτιρίου που αντί να κοσμεί την πόλη μας και να χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της, το βλέπουμε να ρημάζει εδώ και 18 χρόνια και να μην αξιοποιείται;       

Ε) Εφόσον δεν υπάρχει συναίνεση στις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας για την διάσωσή του, ποια είναι η βιώσιμη λύση που αντιπροτείνει η Κυβέρνηση και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για τη διάσωση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.